Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29722.11.20168

12010-2016 (032)

Asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut (Yt)

Tiivistelmä:

Asemakaavataksa on tullut voimaan 1.5.2015. Lautakunnalle ehdotetaan, että pienistä omakotitonttien jakamisen mahdollistavista kaavoista perittäviä maksuja nostetaan noin 10 %:lla ja kuulutuskuluja noste-taan vastaamaan paremmin todellisia kustannuksia. Muutokset tulisivat voimaan 1.1.2017 alkaen.

Ksylk § 297

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 14.11.2016:

Maankäyttö- ja rakennuslain 59 §:n mukaan jos asemakaava tai kaavanmuutos on pääasiassa yksityisen edun vaatima ja laadittu maanomistajan tai -haltijan aloitteesta on kunnalla oikeus periä tältä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneet kustannukset.

Ympäristötoimialan johtosäännön 2.1 §:n 10 kohdan mukaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtävänä on päättää maankäyttö- ja rakennuslain 59 §:n mukaisista asemakaavan laatimisesta perittävistä korvauksista valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto on 2.3.2015 hyväksynyt asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävien maksujen perusteet. Taksa on ollut voimassa 1.5.2015 alkaen. Lautakunnalle ehdotetaan, että pienistä omakotitonttien jakamisen mahdollistavista kaavoista perittäviä maksuja nostetaan noin 10 %:lla ja kuulutuskuluja koskevan pykälän mukaisia maksuja nostetaan vastaamaan paremmin todellisia kustannuksia. Maksuja ehdotetaan korotettavaksi 1.1.2017 alkaen. Uutta taksaa sovelletaan kaikkiin kaavoihin, joita koskeva sopimus kaavan valmistelutyöstä allekirjoitetaan 1.1.2017 jälkeen.

Nykyiset maksut

Voimassa olevat taksan 2.1 §:n mukaiset maksut ovat seuraavat:

Pienistä omakotitontin jakamisen mahdollistavista kaavanmuutosten laatimisesta koituvat kustannukset peritään:

- yhtä omakotitonttia koskeva kaavanmuutos 2 200 €

- kahdelle omakotitontille laadittava kaavanmuutos 2 700 €

- seuraavat tontit kukin 500 €.

Voimassa olevan taksan 4.3 §:n mukaan kaikista kaavoista ja kaavanmuutoksista peritään kuulutuskustannuksina 350 euroa kuulutusta kohti.

Ehdotus uusiksi maksuiksi

Lautakunnalle ehdotetaan, että maksuja korotetaan seuraavasti:

Taksan 2.1 §:n mukaisia maksuja korotetaan noin 10 %:lla

- yhtä omakotitonttia koskeva kaavanmuutos 2 400 €

- kahdelle omakotitontille laadittava kaavanmuutos 3 000 €

- seuraavat tontit kukin 600 €.

Kuulutusten julkaisemisesta peritään 400 euroa kuulutusta kohti.

Perustelut

Kaavoitustaksan uudistaminen on sisältynyt kaupunginvaltuuston 17.6.2013 § 127 hyväksymän kaupungin uudistamisohjelma U1:n toimenpiteisiin, jonka mukaan asemakaavataksa tulee uusia todellisiin kustannuksiin perustuen. Pienistä omakotitontin jakamisen mahdollistavista kaavanmuutosten laatimisesta koituvat kustannukset eivät kata kaavanmuutoksesta aiheutuvia todellisia kustannuksia. Muissa suurissa kaupungeissa omakotitonttien jakamisen mahdollistavista asemakaavanmuutoksista peritään yleisesti kiinteä hinta, joten tuntiveloitukseen siirtymistä ei ehdoteta näiden kaavanmuutosten kohdalla. Maksun korottaminen on kuitenkin perusteltua, koska kaavoituksen tuntiseurannassa on käynyt ilmi, että omakotitontin jakamista koskevan kaavanmuutoksen tuntiveloitukseen perustuva kustannus on yli kaksinkertainen suhteessa voimassa olevan taksan mukaiseen maksuun.

Kaavoitusta koskevat kuulutukset julkaistaan kahdessa lehdessä ja ilmoitushinta on 2,5-3,1 euroa/palstamillimetri (0 alv). Todelliset kuulutuskustannukset ovat kuulutettavien asioiden määrästä riippuen noin 2000–3000 euroa/ kuulutus (sis. alv).

Liite 1Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut 1.1.2017 alkaen

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä Liitteen 1 mukaiset asemakaavan laatimispalkkiona ja kuulutuskustannuksina perittävät uudet maksut, jotka tulevat voimaan 1.1.2017 alkaen. Uutta taksaa sovelletaan kaikkiin kaavoihin, joita koskeva sopimus kaavan valmistelutyöstä allekirjoitetaan 1.1.2017 jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Ksylk § 297
Liite 1:Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut 1.1.2017 alkaen