Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29622.11.20167

12008-2016 (032)

Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksa (Yth)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 296

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Maria Sjöman 22.11.2016:

Ympäristöterveydenhuollon voimassa oleva maksutaksa on hyväksytty Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksellä 28.10.2014 § 318.

Ympäristöterveydenhuollon taksaa on tarpeen muuttaa 15.8.2016 voimaan astuneen uuden tupakkalain 549/2016 takia. Uuden tupakkalain mukaisia valvontamaksuja voidaan periä 1.1.2017 alkaen. Tupakkalaissa peritään kahdentyyppisiä maksuja. Hakemusten ja ilmoitusten käsittelystä peritään kustannukset kattavia käsittelymaksuja. Myyntiluvan valvonnasta peritään veroluonteinen myyntipistekohtainen valvontamaksu, jolta ei edellytetä kustannusvastaavuutta. Tupakointikieltojen suunnitelmallisesta valvonnasta tai tupakointikieltojen rikkomisesta tehtyjen ilmoitusten perusteella tehtävästä valvonnasta ei peritä erikseen maksua. Tupakkalain mukaisten myyntilupien vuotuisesta valvonnasta perittävät valvontamaksut ovat selkeästi veroluonteisia, eikä niiltä edellytetä kustannusvastaavuutta.  Kuntaliitto suosittaa kuntia päivittämään taksat uuden lain mukaisesti ja perimään tupakkalain mahdollistamat maksut 500 €/tupakan myyntipiste ja 500 €/ nikotiininesteen myyntipiste.

Kaikki tupakkalain mukaisen valvonnan kustannukset katetaan myyntipisteiden valvonnasta perittävällä vuotuisella valvontamaksulla, jonka ei tarvitse vastata varsinaisesta myynnin valvonnasta aiheutuvia kustannuksia. Myyjä voi itse vaikuttaa perittävän maksun suuruuteen myyntipisteidensä määrällä. On silti oletettavaa suurissa myyntipaikoissa myyntipisteiden määrää saatetaan vähentää ja pienet myyntipaikat saattavat lopettaa kokonaan tupakkatuotteiden myynnin. Tupakoinnin vähentämistä edistävät toimenpiteet parantavat kansantalouden tuottavuutta, edistävät kansanterveyttä sekä helpottavat menorasitusta erityisesti terveydenhuollon palveluiden osalta.

Taksaan on lisätty erilliset maksutaulukot liitteinä parantamaan taksan käytettävyyttä ja yhtenäistämään toimijoilta perittäviä elintarvike-, terveydensuojelu- ja tupakkavalvontaan liittyvien ilmoitusten ja hakemusten käsittelymaksuja sekä valvontamaksuja.

Liite 1Ehdotus Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksaksi 1.1.2017 alkaen

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä ympäristöterveydenhuollon uusitun maksutaksan käyttöön otettavaksi 1.1.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Ksylk § 296
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksaksi 1.1.2017 alkaen