Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26625.10.20165

11333-2015 (613, 626, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos "Tapionpuisto", Itäharju (os. Vanha Littoistentie 42) (14/2016) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston 23.6.2014 hyväksymän strategisen ohjelman 'Kilpailukyky ja kestävä kasvu' mukaisesti asemakaavanmuutoksella tiivistetään ja tehostetaan yhdyskuntarakennetta sekä lisätään kaupungin pientalotonttitarjontaa olemassa olevien palveluiden ja infrastruktuurin läheisyydessä.

Ksylk § 266

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Tapani Laiho 18.10.2016:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 18.10.2016 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen ”Tapionpuisto” (14/2016) Itäharjulla sijaitsevan Tapionpuiston Kalevantien ja Vanhan Littoistentien, sekä omakotitalokortteleiden välissä sijaitsevalle osalle.

Nykytilanne

Turun kaupunki omistaa osoitteessa Vanha Littoistentie 42 sijaitsevan nykyisessä asemakaavassa puistoksi merkityn alueen. Alue oli vuokrattuna 31.12.2015 asti asunto-osakeyhtiölle.

Alueella sijaitsevat erittäin huonokuntoiset 1800-luvun lopun asuinrakennus ja varastorakennukset ovat tällä hetkellä kaupungin hallinnassa.

Maastonmuodoltaan suunnittelualue on kallioista, rakennusten kohdalta tasaista, luonnonvaraista metsäistä mäkimaastoa. Alueen itäpuolella olevat omakotitalot sijaitsevat alueen ulkopuolisessa loivassa rinteessä, länsipuolen omakotitalot alueen jyrkän rinteen edessä. Etelässä Kalevantien toisella puolella on kauppakeskus Prisma, pohjoispuolella asuinkerrostalo ja kaksi yksikerroksista liikerakennusta.

Suunnittelutilanne

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaavassa 2020 suunnittelualue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tar-peellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Asemakaavassa, joka on tullut voimaan 20.12.1945, suunnittelualue on puistoaluetta, jonka sisällä on yleisen rakennuksen alue (Y).

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavanmuutos perustuu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen aloitteeseen.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 3.5.2016 § 131.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty osallisille 18.5.2016.

Kaava kuulutettiin vireille 28.5.2016.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi lausunto ja kaksi mielipidettä.

Hyvinvointitoimialan lausunto: ”Hyvinvointitoimialan toimintoja ei tällä kaava-alueella eikä sen läheisyydessä ole, kaavanmuutos noudattaa kaupungin kilpailukyky ja kestävän kasvun mukaista rakentamisen tiivistämistä ja tehostamista, joten hyvinvointitoimialalla ei ole huomautettavaa tai kommentoitavaa kaavan valmisteluun.”

Itäharjun Omakotiyhdistys ry:n mielipide: ”Koska kyseessä on jo nyt osittain asuntokäytössä oleva korttelinosa, emme näe että kaavoitukselle on estettä, jos alueelle tulee nykyisen rakennuskannan mukaista pientalorakentamista, joka sopii vanhalle omakotialueelle."

Rajanaapurin mielipide: Mielestämme kaikissa vaihtoehdoissa on erityisen tärkeää se, että nykyinen puistovyöhyke omakotitalojen takapihojen takana säilyisi. Tärkeää olisi erityisesti korkeiden puiden säilyminen, jotta ne muodostaisivat näkymäesteen omakotitalojen takapihoille, koska rivitalot tulevat sijaitsemaan paljon korkeammalla kuin omakotitalot. Olisi myös hyvä rivitalojen istutuksia mietittäessä ottaa huomioon se, että nykyinen puusto on etupäässä lehtipuita, joten mahdollisia lisäistutuksia tehdessä olisivat havupuut etusijalla, jotta tuota näkymäestettä olisi myös lehdettömään aikaan. Naapurimme kävikin kaavoitusyksikössä juttelemassa ja meillä on asiasta aika samansuuntaiset näkemykset.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnos on laadittu Kiinteistöliikelaitoksen aloitteen ja neuvottelujen sekä rajanaapurin mielipiteen pohjalta.

Asemakaavamuutoksella muodostuva uusi tontti on osoitettu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi AR-1.

Tontille on osoitettu rakennusala, jolle saa rakentaa yksikerroksisen rakennuksen.

Rakennusoikeutta on osoitettu 1200 k-m2.

Rakennusoikeudesta ¾ ensimmäisen kerroksen pinta-alasta saa sijoittaa kellarikerrokseen.

Autopaikkoja varten tontille on osoitettu ohjeellinen alue ja autopaikkoja on määrätty rakennettavaksi 1,5/asunto.

1/3 yli 10 m korkeista puista on säilytettävä ja läntiseen alarinteeseen on istutettava puurivi.

Muodostuvan tontin pinta-ala on 7232 m2. Rakennusoikeutta tontilla on 1200 k-m2, tonttitehokkuus on e = 0,17.

Liite 1Luonnoskartta 18.10.2016 "Tapionpuisto"

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen asemakaavanmuutosanomus liitteineen, 6.11.2015

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen lausunto ja mielipiteet

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 18.10.2016 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Tapionpuisto” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 10-3.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hyyppä, Meltovaara, Mäenpää, Ruohonen, Röberg, Sundqvist ja Van Ooik.

Koiviston Oksasen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Helin.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-3.

Koiviston palautusehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää palauttaa Tapionpuiston asemakaavaluonnoksen uuteen valmisteluun. Kaava valmistellaan siten, että aluetta kehitetään julkisena tilana ja puistoalueena alueen kulttuurihistoriallisia arvoja ja alueen 1800-luvulta peräisin olevaa asuinrakennusta hyödyntäen

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hyyppä, Meltovaara, Mäenpää, Ruohonen, Röberg, Sundqvist ja Van Ooik.

Koiviston Oksasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Helin.

Koiviston muutosehdotus oli seuraava:

Tapionpuisto on idyllinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö, joka tulee saattaa kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Kaava-aluetta tulee kehittää julkisena tilana ja puistoalueena, eikä aidata yksityiseen käyttöön pienen rivitalon vuoksi. Kaavasuunnitelman lähtökohdat ovat sisällöllisesti väärät eikä se myöskään toteuta kaupungin strategista linjausta siitä, että kaavoitusta toteutetaan postimerkkikaavoituksen sijaan suurempina kokonaisuuksina.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 266
Liite 1:Luonnoskartta 18.10.2016 "Tapionpuisto"