Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22630.08.20167

2105-2016 (041)

Vuoden 2016 toiminnan ja talouden 2. osavuosikatsaus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan osalta (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 226

Ympäristötoimiala, vs. toimialajohtaja Christina Hovi 23.8.2016:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2016 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2016. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden raportoinnin sekä ennusteen vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Yleiskaavoitusohjelman toteutuminen on hitaampaa kuin ohjelmoitaessa on arvioitu. Yleiskaava 2029 -työssä selvitysten teko on vienyt suunniteltua enemmän aikaa ja valmisteluresurssit ovat olleet niukat työn laajuuteen nähden. Hirvensalon osayleiskaavan valmistelu on viivästynyt johtuen Natura-vaikutusarvioinneista. Lentokentän ympäristön osayleiskaavatyössä Lentoaseman ja Ruskon kunnan muuttuneet tarpeet aiheuttavat lisäselvitystarpeita muutosten vaikutuksista Natura- ja pohjavesialueisiin sekä liito-oravan kompensaatioalueiden määrittelyyn. Satava-Kakskerran osalta mitoitustavoitteet hyväksyttiin alkuvuodesta ja kaavaluonnos on tarkoitus tuoda hyväksymiskäsittelyyn samaan aikaan maakuntakaavaehdotuksesta annettavan lausunnon kanssa. Maaria-Ilmaristen osayleiskaavan valmistelu on edennyt suunniteltua hitaammin johtuen valmisteluresurssien kohdentamisesta muihin merkittäviin hankkeisiin.

Asemakaavoitusohjelma on edennyt kohtuullisen hyvin. Keskustan kehittämistä edistävät kaavat ovat pitkälti edenneet suunnitelmien mukaisesti. Turku Energian tontin kaavaluonnoksen pohjaksi on käyty ideakilpailu. Kampus Tiedepuiston kehittämistä tukeva Helsinginkadun kaduksi muuttamisen mahdollistava kaava hyväksyttiin alkuvuodesta. LogiCityä toteuttava Maa-aineispuiston asemakaava etenee hyväksymiskäsittelyyn syksyllä. Koroistenkaaren kaavan hyväksyminen lisää kaupungin elinkeinotonttitarjontaa Kehätien varrella. Pääskyvuorenrinteen, Ruusukorttelin ja Mäntymäen kaavaehdotukset on tarkoitus tuoda hyväksymiskäsittelyyn syyskaudella, jotta kaavoitukselle asetetut tuotantotavoitteet myös asumisen osalta saavutetaan. Sen sijaan Linnakaupungissa Herttuankulman asemakaavoitus on viivästynyt yhden kumppanin vetäydyttyä hankkeesta. Kirstinpuisto-projektissa on yhteistyössä kumppanien kanssa laadittu monipuoliset selvitykset asemakaavatyön pohjaksi. Vaasanpuiston osalta tehdään pilaantuneiden maa-alueiden riskinarviointia kustannustehokkaan kaavaratkaisun pohjaksi. Itä-Skanssin tontinluovutuskilpailu ei tuottanut toivottua tulosta, jonka vuoksi selvitetään miten alueen vetovoimaa voidaan kasvattaa mm. kehittämällä etupainotteisesti palveluita.

Tavoitteelliset aikataulut ovat edistäneet kaavojen valmistelua vaikka asetetuissa aikatauluissa ei ole aina pysytty. Esimerkiksi kaavojen valmistelusopimusneuvottelut ovat kestäneet suunniteltua pidempään kun pyrkimyksenä on ollut selvittää naapurikiinteistöjen mukaantuloa tarkoituksenmukaisemman kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Useiden valmistelijoiden samanaikainen eläköityminen asettaa haasteita tuotantotavoitteiden toteuttamiseen ja aikataulutavoitteissa pysymiseen. Rekrytointien lisäksi käynnistetään puitesopimuksen valmistelu, jolla mahdollistetaan konsulttien sujuva käyttö kaavoitusresurssien lisäämiseksi.

Itämeren suojelua toteutetaan Turussa pääasiassa Itämerihaasteen toimenpideohjelman mukaisesti. Ohjelmassa on listattu Turulle noin 80 eri Itämeren tilaan vaikuttavaa toimenpidettä. Toimenpiteiden toteutumisesta raportoidaan ainoastaan kerran vuodessa. Vuoden 2015 lopussa kaupungin eri hallintokunnissa ja laitoksissa oli käynnissä tai saatu valmiiksi 70 toimenpideohjelman mukaista toimenpidettä.

Kaupungin aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä seurataan myös kerran vuodessa. Ennakkotietona vuoden 2014 tilanteeseen verrattuna kasvihuonekaasupäästöjen määrä laski 1 168 900 tn (CO2-ekv) 1 115 000 tn:iin vuonna 2015.

Ruissalon opastuksen digitalisointi ei ole toteutunut ennusteen mukaisesti. Tähän on vaikuttanut mm. vasta kesäkuussa tehdyt päätökset Ruissalon opastusta koskevien toimintojen sijoittumisesta Kasvitieteelliselle Puutarhalle ja kesäaikana tapahtunut muutto vanhoista tiloista.

Pyöräilyn kehittämisohjelmasta on laadittu luonnos, joka tuodaan päätöksentekokäsittelyyn lausuntovaiheen jälkeen vuoden loppupuolella. Raitiotien jatkosuunnittelun tarjouspyyntöjen valmistelu on käynnissä. Loppuvuoden aikana konsulttityö raitiotien jatkosuunnittelusta saadaan aloitusvaiheeseensa. Keskustan liikennesuunnitelmaa laaditaan osana yleiskaavoitusta, mutta tuodaan myös erillisenä asiakirjana päätöksentekoon. Keskustan liikennesuunnitelman laadinta aloitetaan loppuvuodesta, mutta työ ajoittuu pääosin tehtäväksi vuoden 2017 aikana. Turun liikennejärjestelmän kehittämisohjelman tavoitteena on olla yhteenveto ja aikataulutussuunnitelma eri liikennejärjestelmän kehittämishankkeista. Työn käynnistämistä ei ole pystytty resurssoimaan vielä kuluvalle vuodelle ja sen laadinta joudutaan siirtämään vuodelle 2017.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tulojen ennustetaan ylittyvän n. 484 t€, joka johtuu pääasiassa rakennusvalvontatulojen lisääntymisestä. Menojen ennustetaan toteutuvan suunnitelman mukaan. Henkilöstön määrän ennustetaan olevan loppuvuodesta 167 htv. Tämä on 4 htv vähemmän kuin toimialalle on asetettu. Tässä luvussa on mukana myös joukkoliikenteen henkilökunta. Toimialalla on edelleen täyttämättä vakansseja, joiden täyttämiseen on saatu kaupunginjohtajan lupa. Ulkopuolisella rahoituksella 13 vakanssia. 1.1.–30.6.2016 yksityiseltä laskutettavaa on kertynyt noin 120.000 euroa.

Arvio on, että 1.7.–31.10.2016 tulot ovat noin 80.000 euroa. Syksyllä tulee maksettavaksi konsulttitöitä (selvityksiä) noin 100.000 euron arvosta.

Oheismateriaali 1Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan vuoden 2016 2. osavuosikatsaus sekä Asemakaavoitusohjelman toteutuminen (A: Asemakaavoitusohjelma (strateginen sopimus) ja B: Asemakaavoitusohjelma (operatiivinen sopimus)

Oheismateriaali 2Strategiset maankäytön hankkeet

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee vuoden 2016 talouden 2. osavuosikatsauksen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus