Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta21523.08.20164

7307-2013 (613, 627, 630)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus "Riitasuonaukio", Kaerla, Kärsämäki, Runosmäki (os. Korjasmäenkatu, Pohjoiskaari) (19/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Alueelle suuntautuu useita maankäyttöön liittyviä kehitystarpeita, joita pyritään ratkaisemaan asemakaavanmuutoksella: Korjasmäenkadun ja Riitasuonkadun liittymät Pohjoiskaareen parannetaan, kaavassa tehdään tilavaraus liikenneympyrälle. Pohjoiskaaren ja Tampereen valtatien risteyksessä sijaitsevan huoltoaseman laajennustarpeet huomioidaan tonttia laajentamalla ja rakennusoikeutta lisäämällä. Päivittäistavarakaupan poikkeamispäätöksellä puistoalueelle sijoitettu pysäköintialue muutetaan tontinosaksi. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan myös Runosmäenkadun ja Korjasmäenkadun välisten omakotitonttien jakamista. Lisäksi parannetaan alueen hulevesijärjestelyt ottaen huomioon seudullinen hulevesisuunnitelma.

Ksylk § 215

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 15.8.2016:

Asemakaavanmuutos laaditaan Kaerlan (83) kaupunginosan korttelin 27 tontille 6, Riitasuonkadun (osa) katualueelle, Riitasuonaukion katuaukiolle sekä Kärsämäen (84) kaupunginosan korttelin 61 tonteille 6, 11-14 ja 28, korttelin 60 tontille 27, korttelin 98 tontille 1, Hossinpalstan ja Korjasmäenpuistikon puistoalueille sekä Pohjoiskaaren (osa) ja Korjasmäenkadun (osa) katualueille.

Alueen pinta-ala on noin 4 ha (3,979).

Asemakaavan kuvaus

Korjasmäenkadun, Riitasuonkadun ja Pohjoiskaaren risteysalueelle on asemakaavassa varattu riittävät alueet, joilla auto-, pyörä- ja jalankulkuliikennejärjestelyt saadaan paremmin toimiviksi ja turvallisimmiksi. Asemakaava mahdollistaa kiertoliittymän rakentamisen em. risteysalueelle. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan myös alueella toimivan huoltoaseman laajentaminen sekä omakotitonttien jakaminen. Päivittäistavarakaupan edessä oleva, poikkeusluvalla puistoalueelle toteutettu pysäköintialue liitetään kaupan tonttiin.

Kaavaprosessin vaiheet

Kaavanmuutos on tullut vireille Turun kaupunginhallituksen päätöksellä (24.2.2014, Kh § 69). Taustalla ovat myös Kiinteistöliikelaitoksen (Riitasuonaukion sekä huoltoasematontin osalta) sekä tontin 84-61-13 omistajan asemakaavanmuutosanomukset sekä Runosmäkiseuran esitys kiertoliittymän rakentamiseksi Runosmäkeen. Muilta osin kaavanmuutos tehdään kaupunkisuunnittelun aloitteesta.

Kiinteistöliikelaitos on 13.6.2013 anonut asemakaavanmuutosta, jossa Riitasuonaukio muutetaan liikerakennusten korttelialueeksi autoravintolatoimintaa varten. 28.5.2014 Kiinteistöliikelaitos on anonut kaavanmuutosta huoltoaseman korttelialueen laajentamiselle.

Kaupunkisuunnittelun alustavien tutkimusten jälkeen on todettu, että tila ei riitä sekä autoravintolalle että huoltoaseman laajentamiselle. Näin ollen autoravintolasuunnitelmista on Kiinteistöliikelaitoksen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen luovuttu.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 21.10.2014 § 305 merkinnyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi.

Osallisille on asemakaavanmuutoksen vireilläolosta tiedotettu kirjeellä 28.10.2014. Lisäksi asemakaavanmuutoksen vireilläolosta on tiedotettu vuoden 2014 kaavoituskatsauksessa.

10.3.2016 päivätystä asemakaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Kiinteistöliikelaitokselta, Vesiliikelaitokselta, Turku Energia Oy:ltä, TeliaSonera Finland Oyj:ltä, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY) sekä Ympäristötoimialan rakennusvalvonnalta ja ympäristönsuojelulta. Samalla ehdotus asetettiin julkisesti nähtäville.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta saatujen lausuntojen perusteella selostusta ja kaavakarttaa on täydennetty 27.5.2016. Lausuntojen perusteella tehtyjen muutosten vaikutukset olivat niin merkittävät, että asemakaavaehdotus asetettiin uudelleen nähtäville 20.6 - 1.7 ja 18.7 - 8.8.2016 välisenä aikana. Kummallakaan nähtävilläoloaikana kaavaehdotuksesta ei tehty muistutuksia. Yhteenveto lausuntojen sisällöstä sekä vastineet niihin löytyy selostuksesta.

Kaavanmuutosehdotus viedään kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan käsittelyyn. Päätöksestä lähetetään kirje niille viranomaisille, kuntalaisille sekä muistutuksen tekijöille, jotka ovat kaavan nähtävillä oloaikana sitä kirjallisesti pyytäneet ja samalla ilmoittaneet osoitteensa.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksestä on mahdollisuus tehdä valitus 30 päivän kuluessa Turun hallinto-oikeuteen. Kaava astuu voimaan kun hyväksymispäätöksestä on kuulutettu.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutosehdotus esitetään seuraavaksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle hyväksyttäväksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Riitasuonaukio"

Liite 2Tilastolomake "Riitasuonaukio"

Liite 3Kartta "Riitasuonaukio"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipide

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 10.3.2016 päivätyn ja 27.5.2016 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Riitasuonaukio”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset: KAERLA-27.-7 ja KÄRSÄMÄKI-60.-32.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. toimialajohtaja Christina Hovi.

Jakelu

tiedRejlers Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKauppinen Timo
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 215
Liite 1:Selostus "Riitasuonaukio"
Liite 2:Tilastolomake "Riitasuonaukio"
Liite 3:Kartta "Riitasuonaukio"