Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta19114.06.201611

8641-2015 (230)

Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun siirtyminen Turun Yliopiston Kasvitieteellisen Puutarhan tiloihin Ruissalossa (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 191

Ympäristötoimiala, ympäristönsuojelu, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, 14.6.2016:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta teki 1.9.2015 § 257 kaupunginhallitukselle esityksen Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun toimintojen järjestämisestä. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.10.2015 § 449, että Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun toimintojen järjestelyä voidaan viedä eteenpäin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan esittämän tarkasteluvaihtoehdon mukaisesti siten, että Tammenterhon opastuskeskus ja luontokoulu siirtyvät Turun Yliopiston Kasvitieteellisen Puutarhan yhteyteen ja Ruissalon opastusta uudistetaan siirtymällä osittain digitaalisessa muodossa olevaan opastusmateriaaliin, jota tarjotaan Kasvitieteellisen Puutarhan tiloissa sekä mahdollisesti muualla Ruissalossa, kuten Saaronniemessä. Luontokoulun opettajan virka säilyy ympäristötoimialalla, mutta luontokouluopetusta koskeva yhteistyö jatkuu sivistystoimialan kanssa ennallaan.

Kaupunginhallituksen tekemän päätöksen mukaan asian jatkovalmistelussa tulee vielä tarkemmin selvittää ja arvioida seuraavat asiat:

1. Tilatarve

Lautakunnan esityksen mukaan Turun Yliopiston Kasvitieteellisestä Puutarhasta vuokrattaisiin tiloja yhteensä 142 m2. Vuokrattavaksi ajateltuihin tiloihin sisältyy kolme toimistohuonetta, jotka on tarkoitettu työhuoneiksi luontoneuvojalle, ympäristökouluttajalle ja kenttämestarille. Asian jatkovalmistelussa tulee muiden kuin vuokrattavien opetustilojen määrää vähentää, pyrkiä alentamaan neliövuokraa ja sijoittamaan työntekijöiden pääasialliset työtilat synergiaetujen saavuttamiseksi ympäristötoimialan muiden työntekijöiden työtilojen yhteyteen (Puolalankatu 5).

2. Henkilöstön sijoittuminen toimialoille

Luontoneuvojan ja ympäristökouluttajan vakanssit ovat tällä hetkellä ympäristötoimialalla. Lautakunnan tekemän esityksen mukaan tähän ei olisi tulossa muutosta. Jatkovalmistelussa tulee vielä selittää se, olisiko luontokouluttajan vakanssin siirtäminen sivistystoimialalle toiminnallisesti tarkoituksenmukaista.

3. Mahdolliset nimikemuutokset

Asian jatkovalmistelussa on tarkoituksenmukaista arvioida myös luontoneuvojan ja ympäristökouluttajan nimikkeiden mahdolliset muutostarpeet. Arviointi tulee suorittaa yhteistyössä konsernihallinnon strategisen HR:n kanssa.

4. Digitaalisten infopalveluiden ja opastuskeskuksen uudistaminen

Digitaalisten infopalveluiden ja opastuskeskuksen kehittämiseen tulee esityksen mukaisesti panostaa. Kehittäminen tulee toteuttaa kaupungin kehittämismallin mukaisesti ja kehittämistyöhön tulee ottaa mukaan edustajat myös kiinteistötoimialalta, konsernihallinnon viestinnästä ja matkailun palvelukeskuksesta.

Asian jatkovalmistelu

1. Tilojen vuokraaminen

Ympäristötoimiala ja Kiinteistötoimialan Tilapalvelut ovat käyneet neuvotteluja Turun Yliopiston Biologian laitoksen, Kasvitieteellisen puutarhan sekä Yliopistojen Tilapalveluiden kanssa. Neuvottelujen perusteella on laadittu alivuokrasopimus tilojen vuokraamisesta Kasvitieteelliseltä Puutarhalta. Alivuokrasopimusluonnos on esityslistan oheismateriaalissa. Kiinteistöliikelaitos hyväksyy ja käsittelee tilojen vuokraamista koskevat sopimukset.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupungin Puutarhalta vuokrattavaksi suunniteltua neliömäärää on pienennetty 22 m2 alun perin suunnitellusta 142 m2:stä noin 120 m2:iin. Neliövuokrasta on käyty neuvotteluja Yliopiston Tilapalveluiden kanssa.

2. Henkilöstön sijoittuminen toimialoille

Ympäristönsuojelujohtaja on keskustellut ympäristökouluttajan sijoittumisesta sivistystoimialan edustajien kanssa. Asiasta on neuvoteltu sivistystoimialan perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinteen kanssa. Sivistystoimiala pitää luontokoulun toimintaa erittäin tärkeää. Sivistystoimiala on edelleen valmis osallistumaan puoleen ympäristökouluttajan palkkamenoista, kuten tähänkin saakka

Ympäristökouluttaja ja luontokoulu säilyvät sovitun mukaisesti edelleen ympäristötoimialalla. Ympäristötoimiala ja sivistystoimiala ovat tehneet asiasta sopimuksen.

3.  Mahdolliset nimikemuutokset

Mahdollisista nimikemuutoksista luontoneuvojan ja ympäristökouluttajan osalta ei ole toistaiseksi tehty arviota yhdessä strategisen HR:n kanssa.

4.  Digitaalisten infopalveluiden ja opastuskeskuksen uudistaminen

Digitaalisten palveluiden kehittämisen osalta on käyty keskusteluja Biologian laitoksen ja Puutarhan edustajien kanssa. Koska tilakysymykset ja sitä kautta lopullinen toimintojen sijoituspaikka on ollut ratkaisematta pitkään, on asian suunnittelu- ja valmistelutyö vielä kesken.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kiinteistötoimiala ja konsernihallinnon viestintä ovat esittäneet edustajansa digitaalisen opastuksen kehittämiseen. Lisäksi Turun kaupungin IT-palvelut on mukana digitaalisten palveluiden kehittämistyössä omalta osaltaan.

Oheismateriaali 1Alivuokrasopimus Turun Yliopiston kanssa

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta esittää Kiinteistöliikelaitokselle, että se hyväksyisi oheismateriaalin mukaisen alivuokrasopimuksen Turun Yliopiston Tilapalveluiden kanssa tilojen saamiseksi Ympäristötoimialan Tammenterhon opastuskeskuksen ja Ruissalon luontokoulun käyttöön. Alivuokrasopimuksen Nro 10238 liitteen mukaista kohtaa tulee kuitenkin muuttaa siten, ettei kaupunki ole velvollinen maksamaan mahdollisten muutostöiden kustannuksia siinä tapauksessa, että alivuokrasopimus päättyy yliopiston toimesta.

Lautakunta velvoittaa ympäristötoimialan virkamiehet valmistelemaan yhteistyösopimuksen Turun Yliopiston kanssa opastuskeskuksen ja luontokoulun siirtymisestä Kasvitieteelisen Puutarhan yhteyteen. Yhteistyösopimuksen tulee sisältää ne Turun kaupungin ympäristötoimialan toiminnot, jotka siirtyvät Puutarhan tiloihin; listauksen asioista, joissa kaupunki ja yliopisto sitoutuvat tekemään yhteistyötä ja kehittämään toimintojaan Puutarhan alueella sekä suunnitelman digitaalisen opastuksen kehittämisestä. Yhteistyösopimus tuodaan erikseen lautakunnan hyväksyttäväksi.

Lisäksi lautakunta edellyttää, että kaupunginhallituksen päätöksen mukaiset asiat huomioidaan ja selvitetään siirron yhteydessä.

PäätösKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti esittää Kiinteistöliikelaitokselle, että se hyväksyisi oheismateriaalin mukaisen alivuokrasopimuksen Turun Yliopiston Tilapalveluiden kanssa tilojen saamiseksi Ympäristötoimialan Tammenterhon opastuskeskuksen ja Ruissalon luontokoulun käyttöön. Alivuokrasopimuksen Nro 10238 liitteen mukaista kohtaa tulee kuitenkin muuttaa siten, ettei kaupunki ole velvollinen maksamaan mahdollisten muutostöiden kustannuksia siinä tapauksessa, että alivuokrasopimus päättyy yliopiston toimesta.

Lautakunta velvoittaa ympäristötoimialan virkamiehet valmistelemaan yhteistyösopimuksen Turun Yliopiston kanssa opastuskeskuksen ja luontokoulun siirtymisestä Kasvitieteelisen Puutarhan yhteyteen. Yhteistyösopimuksen tulee sisältää ne Turun kaupungin ympäristötoimialan toiminnot, jotka siirtyvät Puutarhan tiloihin; listauksen asioista, joissa kaupunki ja yliopisto sitoutuvat tekemään yhteistyötä ja kehittämään toimintojaan Puutarhan alueella sekä suunnitelman digitaalisen opastuksen kehittämisestä. Yhteistyösopimus tuodaan erikseen lautakunnan hyväksyttäväksi.

Lisäksi lautakunta edellyttää, että kaupunginhallituksen päätöksen mukaiset asiat huomioidaan ja selvitetään siirron yhteydessä.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu