Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16507.06.20166
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta18514.06.20165

1258-2010 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Kurjenlinna" Kurjenmäki (os. Kurjenmäenkatu) (14/2012) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan Kurjenmäen sairaalatontin täydennysrakentaminen ja käyttötarkoituksen muuttaminen. Arvokas rakennuskanta on suojeltu jo voimassa olevassa kaavassa.

Ksylk § 165

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anja Latvala 23.5.2016:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 23.5.2016 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Kurjenmäessä ja rajautuu Kurjenmäenkatuun. Naapurustossa on mm. market ja Kurjenmäenpuisto.

Suunnittelualue on sairaala-aluetta. Sairaala-alueella on arvokasta rakennuskantaa. Kaupungin toimintaa on poistunut tai poistumassa joistakin rakennuksista. Kaupunki omistaa maapohjan ja rakennukset.

Museokeskus on antanut lausunnon rakennusten kulttuurihistoriallisista arvoista 8.2.2010 ja toteaa lausuntonaan Kurjenmäen sairaala-alueen rakennuksista ja rakennuskokonaisuudesta seuraavaa:

Kurjenmäen sairaalan vanhat rakennukset muodostavat rakennustaiteellisesti ja sosiaalihistoriallisesti erittäin arvokkaan kokonaisuuden, jolla on merkittävä asema kaupunkikuvassa. Rakennukset on merkitty säilytettäviksi kohteiksi Turun kaupungin yleiskaavassa eikä niitä saa purkaa eikä niiden kulttuurihistoriallista arvoa saa muutostöissä hävittää. Rakennusten mahdollisiin muutostöihin ja korjauksiin ryhdyttäessä rakennusten julkisivuissa ei saa tehdä sellaisia muutostöitä, jotka tuhoavat mm. rakennusten alkuperäisiä yksityiskohtia ja alkuperäistä tyyliä. Julkisivujen yksityiskohdat samoin kuin alkuperäiset ikkunat ja ovet tulee säilyttää ja kunnostaa. Sisätilojen alkuperäiset kiinteät sisustukset, joita on enimmäkseen säilynyt rakennusten porrashuoneissa, on pyrittävä säilyttämään. Turun museokeskukselle tulee varata tilaisuus lausunnon antamiseen ennen rakennuksia koskevan rakennus- tai toimenpideluvan myöntämistä.

Tavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa olemassa oleville rakennuksille uusi käyttö ja määritellä niiden suojeluarvot, tutkia lisärakentamismahdollisuudet ja alueen pihajärjestelyt.

Suunnittelutilanne

Yleiskaavassa suunnittelualue on julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta PY.

12.11.2001 vahvistuneessa asemakaavassa korttelialue on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa asuinhuoneistoja kiinteistöjen hoidolle välttämätöntä henkilökuntaa varten (YS). Kerrosluku on IV ja rakennusoikeus on ilmaistu tehokkuusluvulla e = 0,50 (13527 k-m2).

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt Turun kaupungin Tilaliikelaitos.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 7.5.2013 § 123.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma postitettiin 10.2.2015.

Kaavahankkeesta saatiin 11.5.2015 päivätty Martinrantaseura ry:n kannanotto, jossa esitetään Vähäheikkiläntien ja Hippoksentien välisen yhdystien rakentamista. Suunnittelun alkuvaiheessa tästä yhdystien rakentamistarpeesta on keskusteltu ja on päädytty siihen, että tämän suunnitelman yhteydessä sitä ei vielä kaavoiteta, mutta suunnittelualueen alle sijoittuvan tunnelin rakentamisen mahdollisuus säilytetään ja tunnelivyöhykkeelle ei osoiteta uudisrakentamista ja pysäköintikellareiden sijoittamista.

Suunnittelualueesta on rajattu pois korttelin pohjoisosa, jossa sijaitsevat rakennukset kuuluvat ns. sote-muutoksia ennakoivaan hyvinvointitoimialan kiinteistöjen omistusjärjestelypakettiin.

Kaava-alueen pohjoispuolen maankäytön kehittäminen on suunnitteluvaiheessa, tuleva siirtolapuutarhapäätös vaikuttaa alueen tulevaisuuteen. Kurjenmäenpuisto on rajattu alueen ulkopuolelle, jotta myöhemmin voidaan selvittää maanalaisen tilan tarve varasto- tai pysäköintitilaksi.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksessa on esitetty olemassa olevat rakennukset edelleen suojeltavaksi ja korttelialueelta on etsitty täydennysrakentamispaikat uudisrakennuksille.

Käyttötarkoitus on AL-1 ”Asuin- ja toimistorakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa myös lähipalvelutiloja ja palveluasuntoja”. Alueen pinta-ala on 2,7 ha.

Suojelluksi esitetyissä rakennuksissa on kerrosalaa noin 15 300 k-m2 ja uudisrakennuksissa 9 600 k-m2. Uudisrakennukset sijaitsevat korttelialueen reunamilla. Ne ovat 6-kerroksisia ja niihin liittyy maanalaisen pysäköintitilan rakentaminen. Tonttitehokkuusluku e = 0,92.

Seuraava vaihe

Kiinteistöliikelaitos etsii kumppanin alueen kehittäjäksi. Luonnos kehitellään asemakaavanmuutosehdotukseksi yhdessä kumppanin kanssa.

Liite 1Luonnoskartta 23.5.2016

Oheismateriaali 1Martinrantaseura ry:n mielipide 11.5.2015

Oheismateriaali 2Museokeskuksen lausunto 8.2.2010

Oheismateriaali 3Sairaala-alueen rakennukset, numerointi ja kerrosalat

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 23.5.2016 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Kurjenlinna” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää kaava-alueella katselmuksen 14.6.2016 ennen kokousta. Katselmukselle lähdetään klo 14.30 Puolalankadulta.

 

Ksylk § 185

Pöydältä 7.6.2016 § 165.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Sandelin teki Koiviston kannattamana muutosehdotuksen.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Meltovaara, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Tommola ja Vierimaa.

Sandelinin ehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen Koivisto.

Sandelinin muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyy asemakaavanmuutosluonnoksen; "Kurjenlinna" Kurjenmäki (os. Kurjenmäenkatu) (14/2012) (Ks) siten, että uudisrakennusten kerroskorkeus kuudesta muutetaan neljään kerrokseen, joka turvaa arvokkaiden suojeltujen rakennusten kaupunkikuvallisen arvon. Lisäksi kaavan jatkovalmistelussa määritellään uudisrakennusten julkisivut sellaisiksi, että ne soveltuvat kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen vanhaan miljööseen.

Paikalla suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 165
Liite 1:Luonnoskartta 23.5.2016

Ksylk § 185
Liite 1:Luonnoskartta 23.5.2016