Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta17307.06.201614

4735-2016 (233)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien DBTL-festivaalia koskevaa meluntorjuntailmoitusta (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 173

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 23.5.2016:

Eldor Oy, Aurakatu 6, 20100 Turku, on 18.4.2016 jättänyt Down By The Laituri 2016 -festivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen kaupungin ympäristönsuojeluun.

DBTL-festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa Paavo Nurmen puiston yläkentällä Urheilupuiston kaakkoiskulmassa. Viimevuosina tapahtuma on järjestetty Aurajoen rannalla ns. Hämähäkkitontin kohdalla. Festivaalin ulkoilmakonsertit alkavat torstaina 28.7. ja päättyvät lauantaina 30.7.2016.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat ovat seuraavat:

Torstaina 28.7.2016      

klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus

klo 16.00 – 24.00 konsertti                       

Perjantaina 29.7. ja lauantaina 30.7.2016                          

klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus     

klo 16.00 – 01.30 konsertti     

Esiintymislava sijoitetaan yläkentän eteläreunaan siten, että lava aukeaa kohti virastotaloa ja Aurajokea. Lähimmät asuinrakennukset ovat esiintymislavan takana noin 50 metrin etäisyydellä. Lisäksi Sirkkalankadun länsipään ja Kivenhakkaajan kadun kulmassa olevat asuinrakennukset ovat alle 100 metrin päässä esiintymislavasta. Ravintolat ja muita ruoka- ja juomamyyntipisteitä sekä huoltotiloja sijoitetaan kentän reunoille.

Tapahtuman järjestäjä on etukäteen teettänyt selvityksen ympäristöön kantautuvista melutasoista ja meluntorjuntakeinoista. Kun äänitasoksi festivaalialueen äänentarkkailupisteessä säädetään 95 dB(A), on laskemien mukaan äänitaso (LAeq,5 min) lähimpien takana sijaitsevien asuntojen kohdalla on noin 63 – 68 dB. Tämä edellyttää, että esiintymislavan taakse ja koilliskulmaan sijoitetaan ns. merikontteja yhteensä 14 kpl kahteen kerrokseen (korkeus 4,8 metriä) estämään äänen kulkeutumista.

Vastaavan suuruisia äänitasoja kantautuu myös Aurajoen toisella puolella olevien rakennusten kohdalle. Joen vastarannalle on etäisyyttä yli 500 metriä, joten sääolosuhteet, kuten tuulen suunta ja voimakkuus, vaikuttavat huomattavasti äänen leviämiseen. Tulos on laskettu kahden metrin korkeudelle maanpinnasta.

Ilmoituksen käsittely

DBTL-festivaalin meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 27.4.-16.5.2016 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 27.4.2016 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Perustelut 

DBTL-kaupunkifestivaali järjestetään tänä vuonna uudessa paikassa kaupunginteatterin remontin takia. Tapahtuma on kolmipäiväinen.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu alueen asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kolmipäiväisyys. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Festivaalin järjestäjä on etukäteen teettänyt melun leviämisestä laskelmia, joiden mukaan esitettyjä meluntorjuntatoimia käyttäen tässä päätöksessä annetut melutasomääräykset on mahdollista toteuttaa.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Oheismateriaali 1DBTL meluilmoitus liitteineen

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättä antaa seuraavat 28. – 30.7.2016 Paavo Nurmen Puiston yläkentällä järjestettävää DBTL-festivaalia koskevat määräykset:

1. Musiikin esittäminen tulee lopettaa torstaina 28.7.2016 viimeistään klo 24.00. Perjantaina ja lauantaina (29. – 30.7.) konsertin tulee päättyä viimeistään klo 01.30.

Melua aiheuttavaa äänentoiston testausta saa tehdä kunakin päivänä klo 13.00 – 15.00.

2. Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja.

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3. Tapahtuman järjestäjän tulee toteuttaa meluselvityksen mukaiset meluntorjuntatoimet. Esiintymislavan taakse ja idänpuoleiselle sivulle tulee tehdä ns. merikonteista vähintään 4,8 metrin korkuinen melueste estämään äänen leviämistä. Esteen tulee ulottua riittävän laajalle alueelle ja sen tulee olla mahdollisimman tiivis.

4.  Ulkopuolisen asiantuntijan tulee seurata melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin ainakin yhdessä pisteessä perjantaina ja lauantaina vähintään klo 18.00 – 01.30 välisenä aikana ja torstaina klo 18.00 – 24.00. Jatkuvatoiminen mittauspiste on sijoitettava paikkaan, jossa annettujen melumääräysten noudattamista pystytään luotettavasti mittaamaan. Mittauspisteen valinnassa tulee huomioida festivaalin aikana vallitsevat sääolosuhteet.

Ulkopuolisen mittaajan tulee tehdä yksittäisiä kontrollimittauksia häiriintyvissä kohteissa asuntojen edustalla vähintään kerran seuraavina aikaväleinä klo 18 – 22, klo 22 – 24 sekä pe-la klo 24.00 – 01.30.  Kontrollimittauksia on tehtävä jokaisena päivänä mahdollisissa meluvalituskohteissa sekä ainakin seuraavissa kohteissa (pois lukien jatkuvatoiminen mittauspaikka):

Mahdollisesta melutason ylityksestä tulee välittää tieto festivaalin vastuuhenkilölle, jonka tulee välittömästi reagoida äänitasoa laskemalla.

Mittaukset tulee suorittaa Ympäristöministeriön ohjeen YM 1/1995 mukaisesti

5.  Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa konserttien aikana.

6.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

7. Ulkopuolisen konsultin tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 19.8.2016 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

8. Tiedot festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen tulee vähintään viikko etukäteen toimittaa tilaisuuksien vaikutuspiirissä oleville taloyhtiöille. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Päätöksestä peritään 580 euron maksu ja lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEldor Oy
kuulJulkipano
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu