Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta17207.06.201613

3896-2016 (233)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Aura-fest -tapahtuman meluntorjuntailmoitusta (Kupittaan puisto) (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 172

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 23.5.2016:

Nordic Live Productions Oy, Sahikatu 6 C, 60200 Seinäjoki, on 7.4.2016 jättänyt Aura-fest -tapahtumaa koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen Turun kaupungin ympäristönsuojeluun.

Festivaali järjestetään tänä vuonna Kupittaan puiston Pyhän Henrikin aukiolla. Tapahtuma on aikaisempina vuosina järjestetty Barkerinpuistossa ja viime vuonna Samppalinnanmäen puistossa. Festivaali on kaksipäiväinen ja se ajoittuu koulujen alkua edeltävään viikonloppuun perjantaina 12.8. ja lauantaina 13.8.2016.

Äänentoiston testaus- ja esiintymisajat ovat seuraavat:

Torstaina 11.8.2016 

klo 12.00 – 18.00 äänentoiston testaus

Perjantaina 12.8. ja lauantaina 13.8.2016

klo 16.00 – 01.15 konsertti

Esiintymislava sijoitetaan Kupittaan puiston Pyhän Henrikin aukion itäreunaan Pyhän Henrikin lähteen eteen siten, että musiikin esittämissuunta on länteen Kupittaankadun ja Uudenmaantien risteyksen suuntaan. Festivaalialueen Kupittaankadun puoleinen alue on anniskelualuetta. Festivaalialue rajataan mellakka-aidoin. Maauimala, Paviljonki, Lintupuisto, Seikkailupuisto sekä leikkipaikka ja lasten liikennepuisto jäävät aidatun alueen ulkopuolelle. Lavan takana oleva alue, joka rajoittuu urheiluhalliin, on aidattua tapahtuman huoltoaluetta. Sisäänkäynti festivaalialueelle tapahtuu puiston läpi kulkevaa kulkuväylää pitkin lännestä Kupittaankadulta. Festivaalin järjestäjän mukaan maauimala ja Paviljonki-ravintola voivat toimia normaalisti tapahtuman aikana.

Esiintymislavaa lähin asuinrakennus on noin 180 metrin päässä lavan pohjoispuolella Kupittaankujalla. Musiikin soittosuunnassa lähimmät Kupittaankadun asuinrakennukset ovat luoteessa noin 250 metrin päässä. Lavan eteen asennetaan eteenpäin suunnatut kaiutintornit. Lisäksi lavan edessä on bassokaiutin ja lavalla muutama lavalle päin suunnattu lavakaiutin.

Tapahtuman järjestäjä on teettänyt asiantuntijalla melumallinnuksen, jossa on selvitetty musiikin lähtömelutason aiheuttama äänenpainetaso tarkastelupisteessä huomioiden erilaiset ääntä vahvistavat ja vaimentavat tekijät. Käytetyssä laskennassa melupäästö on jaettu 18 kaiuttimeen. Melupäästön taajuusjakauma perustuu konsultin aiemmin vastaavanlaisessa tapahtumassa mittaamaan taajuusjakaumaan.

Selvityksessä on käytetty lähtöarvona LAeq,5min = 88 dB(A) etäisyydellä 20 metriä lavasta. Mallinnuksen mukaan tällä lähtöarvolla viiden minuutin keskiäänitaso LAeq,5min on suurimmillaan Kupittaankadun asuinkerrostaloilla 65 dB(A). Uudenmaankadun ja Kupittaankujan varrella olevilla asuinrakennuksilla vastaava viiden minuutin taso on 61… 64 dB(A). Tulokset on laskettu pitkän ajanjakson keskiäänitasona myötätuuliolosuhteissa.

Ilmoituksen käsittely

Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 27.4. – 16.5.2016 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla sekä 27.4.2016 julkaistu ilmoitus Turun Sanomissa.

Muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Perustelut

Aura Fest -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Kupittaan puistossa. Tapahtuma on kaksipäiväinen.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu alueen asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Festivaalin järjestäjä on etukäteen teettänyt melun leviämisestä laskelmia.  

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi

Oheismateriaali 1Aura-fest meluilmoitus liitteineen

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa seuraavat Kupittaan Pyhän Henrikin aukiolla 12. – 13.8.2016 järjestettävää Aura Fest -tapahtumaa koskevat määräykset:

1. Musiikin esittäminen tulee lopettaa kumpanakin päivänä viimeistään klo 01.15.

Melua aiheuttavaa äänentoiston testausta saa tehdä torstaina 11.8.2016 klo 12.00 – 18.00.

2.  Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja.

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.  Ulkopuolisen asiantuntijan on seurattava melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin Kupittaankadulla sijaitsevan asuinkerrostalon kohdalla. Mittauksia on tehtävä kumpanakin päivänä vähintään klo 18.00 – 01.15 välisenä aikana. Jatkuvatoimisen mittauspisteen tulee sijaita paikassa, johon ääni meluselvityksen mukaan kuuluu esteettömästi ja lisäksi huomioiden festivaalin aikana vallitsevat sääolosuhteet.

Lisäksi ulkopuolisen asinatuntijan tulee tehdä yksittäisiä kontrollimittauksia Kupittaankujan ja Uudenmaankadun lähimpien asuntojen edustalla vähintään kertaluonteisesti seuraavilla aikaväleillä klo 18 – 22, klo 22 – 24 ja klo 24.00 – 01.15. Kontrollimittauksia on tehtävä myös mahdollisissa meluvalituskohteissa.

Mahdollisesta melutason ylityksestä tulee välittää tieto festivaalin vastuuhenkilölle, jonka tulee välittömästi reagoida äänitasoa laskemalla.

Mittaukset tulee suorittaa Ympäristöministeriön ohjeen YM 1/1995 mukaisesti

4. Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa konserttien aikana.

5. Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

6. Ulkopuolisen konsultin tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 12.9.2016 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

7. Tiedot festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen tulee etukäteen tiedottaa tilaisuuksien vaikutuspiirissä oleville taloyhtiöille. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Päätöksestä peritään 580 euron maksu ja lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoNordic Live Productions Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu