Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta15324.05.20168
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16907.06.201610

2187-2016 (613, 627)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Kuloistenniitty" (Ks)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 153

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen 16.5.2016:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut yhdessä Raision kaupungin maankäyttöpalveluiden kanssa uuden osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) käsitellään sekä Raision teknisessä lautakunnassa että Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 24.5.2016.

Raision kaupungin alueella oleva kaavoitettava alue sijaitsee 6. kaupunginosassa (Kuloinen) Raision ja Turun raja-alueella. Alue rajoittuu etelässä Satakunnantiehen, pohjoisessa Kuloistentien päähän ja sen lähialueisiin, lännessä Hepokankareen ja Pasalan omakotialueisiin ja idässä Turun kaupungin rajaan.

Turun kaupungin alueella oleva suunnittelualue sijaitsee Mälikkälän kaupunginosassa ja muodostuu kahdesta osasta. Eteläiseen osaan kuuluu Mattilanpuisto, osa Lasimestarintiestä ja Satakunnantiestä sekä pieni Paaluttajanpuistoon rajoittuva kaavoittamaton alue. Pohjoinen osa suunnittelualueesta on ulkoilukäytössä olevaa metsää. Suunnittelualueella ei ole rakennuksia.

Asemakaava ja asemakaavanmuutos on vaikutuksiltaan merkittävä. Työnimeksi kaavalle on annettu ”Kuloistenniitty”. Kaavan laadinnasta Turun osalta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Kuloistenniitty"

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman ”Kuloistenniitty”.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Ksylk § 169

Pöydältä 24.5.2016 § 153.

Oheismateriaali 2Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Kuloistenniitty", 24.5.2016, tarkistettu 7.6.2016

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Peltola, Ruohonen ja Vierimaa.

Sandelinin Koiviston tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Meltovaara, Sundqvist ja Tommola.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 8-5.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Peltola, Ruohonen ja Vierimaa.

Sundqvistin Tommolan kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Koivisto, Meltovaara ja Sandelin.

Sundqvistin hylkäysehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hylätä osallistumis- ja arviointisuunnitelman "Kuloistenniitty".

Perustelu:

Alue on tärkeä virkistysalue, jota pitkin kulkee pääviheryhteys. Lisäksi alueella on paljon luontoarvoja. Alue on niin turkulaisten kuin raisiolaisten aktiivisessa käytössä. Nyt esitetyn OAS:n mukainen suunnitelma johtaa vääjäämättä laajan ja aktiivisesti käytetyn virkistysalueen pienenemiseen sekä luonto- ja virkistysarvojen heikkenemiseen lisääntyvän rakentamisen ja liikenteen johdosta.

Suunnitelmalla on todennäköisesti myös negatiivinen vaikutus myös Turun yrityselämän kannalta, sillä suunnitelman osana oleva, Satakunnantieltä Myllyyn johtava yhdystie tulee hyvin todennäköisesti ohjaamaan asiakasvirtoja Länsikeskuksen alueelta Myllyyn, näin ollen heikentäen Turun puolen yrityselämää.

Näillä perusteluilla osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Kuloistenniitty" ei tuo Turun kaupungille hyötyä, eikä kaavoitustyötä näin ollen kannata käynnistää.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö