Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta14117.05.20165
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta14924.05.20164

2894-2014 (613, 627)

Asemakaavaluonnos; "Särkilahti" (os. Toijaisten kylätie, Suvitie) (10/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Hirvensalon Särkilahteen, Kukolantien päähän osoitetaan asemakaavalla kaupungin maalle n. 45 pientalotonttia ja 6 rivitalotonttia sekä yksityiselle maalle n. 38 pientalotonttia.

Ksylk § 141

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 10.5.2016:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 3.5.2016 päivätyn asemakaavaluonnoksen Särkilahden kaupunginosaan kaavoittamattomalle alueelle. Luonnoksesta ilmenee alueiden käyttötarkoitus: korttelialueet, katuvaraukset ja virkistysalueet. Alueen asukasmääräksi arvioidaan n. 400 asukasta.

Nykytilanne

Suunnittelualue on Hirvensalossa nykyisen Kukolantien päässä Toijaistentien, Särkilahdentien ja Häppiläntien välisellä alueella. Kukolantietä jatketaan kiertoliittymästä Särkilahteen päin.

Suunnittelualueen laajuus on noin 25,8 ha, jonka maapinta-alasta suurin osa on kaupungin omistamaa. Suunnittelualue sisältää 6 yksityistä tilaa, joilla on 8 vakituisessa käytössä olevaa asuinrakennusta. Pienin tila on kooltaan 2600 m2 ja suurin 48 600 m2. Olemassa olevista rakennuksista useimmat on 1950–60-luvulla rakennettuja ns. rintamamiestaloja, uusimmat asuintalot ovat valmistuneet 1980-luvun lopulla. Suurimmalle osalle alueen asuinrakennuksia mennään Toijaisten kylätien ja Suvitien kautta.

Kaava-alueen läpi kulkee vanha peltotie, jossa on ollut jo kauan ”tievaraus” Kukolantielle. Peltotien pohjoispuolella kohoaa laaja metsäinen kallioalue, josta osa on avokalliota. Myös peltotien eteläpuolella on metsäinen mäki, jonka etelärinteellä suurin osa yksityisistä tiloista on. Alavat saviset peltoalueet ovat viljelykäytössä.

Luontoarvojen perusselvitys

Suunnittelualue sisältyi Suomen Luontotieto Oy:n vuonna 2005 laatimaan luontoarvojen perusselvitykseen. Kaava-alueella jatkuu Toijaistenmäen laaja kallioalue. Alueelta löytyy myös vanha kuusenaluskuusikko sekä talon pihapiiristä pieni ketolaikku, jossa on maarianverijuuri-esiintymä. Nämä on ehdotettu merkittäväksi luonnoksessa luo-merkinnällä.

Suunnittelutilanne

Asemakaavan laadinta perustuu kaupunginhallituksen 7.12.2015 § 530 hyväksymään Strategisen sopimuksen asemakaavoitusohjelmaan 2016 - 2017, jossa kohde on ohjelmoitu ohjeellisena hyväksyttäväksi vuonna 2018.

Särkilahti kuuluu kaupunginvaltuuston 21.5.2012 hyväksymään Turun seudun rakennemalli 2035 mukaiseen nro 73 tiiviiseen pientaloalueeseen, joka koostuu jo rakentuneista alueista sekä valmisteilla olevista asemakaavoista.

Alueella on voimassa Hirvensalon osayleiskaava 2020, joka on ympäristöministeriön vahvistama 22.1.2001. Osittain alueella on voimassa Turun Yleiskaava 2020. Yleiskaavat ohjaavat asemakaavoitusta.

Yleiskaava 2020 mukaan alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Hirvensalon täydennysosayleiskaavan uusi luonnos on hyväksytty kaupunginhallituksessa 15.12.2015, alue on myös siinä osoitettu pientaloalueeksi.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Särkilahti maankäytön projektisuunnitelma 16.4.2014

Projektisuunnitelma laadittiin yhteistyössä työhön osallistuvien toimialojen (Kiinteistöliikelaitos, Ympäristötoimiala, Vesilaitos) kanssa. Projektisuunnitelma sisälsi kokonaisuuden toteutusaikataulun, toimialojen tarvittavat resurssivaraukset sekä alustavan kaavataloustarkastelun. Tonttituotantotavoitteena oli n. 45 AO-tonttia kaupungin maalle ja n. 45 AO-tonttia yksityiselle maalle, lisäksi A-tontteja n. 4000 k-m2, yhteensä n. 22 000 k-m2 ja n. 440 asukasta.

OAS 5.6.2014

Osallisille lähetettiin Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 6.6.2014, jossa oli mukana myös alustava luonnos pvm. 18.3.2014. OAS-vaiheessa kaava-alue oli vielä 42,8 ha eli Särkilahteen Häppiläntielle saakka.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 8 mielipidettä ja heidän kanssaan käytiin keskusteluja kesällä ja syksyllä 2014.

Mielipiteissä maaomistajat, Hirvensalo-seura ry, Hirvensalon omakotiyhdistys ry, Suvitien ja Toijaisten kylätien asukkaat, sekä Suvitien ja Ellinpellontien hoitokunta vastustivat nykyisen Toijaisten kylätien ja Suvitien liikenteen lisääntymistä ja uusia rakennuspaikkoja niiden varrelle. He toivoivat rakentamisen keskittyvän Kukolantien jatkeelle ja kulun kaupungin maalle tuleville tonteille olevan myös sitä kautta.

Nykyisten pihapiirien rauhoittamista toivottiin, entisen Särkilahden koulun kentän jättämistä alueelle, ja vanhojen hienojen puiden inventoimista ja rauhoittamista.

Häppiläntien puolella olevista asukkaista osa toivoi kaavoitusta, osa ei, mm. alueen tulvariskin vuoksi. Särkilahdentien risteysalue on hyvin alavaa, alimmillaan n. 1,5 m merenpinnasta. Toisaalta kaava-alueen toivottiin laajentuvan Ellinpellontielle saakka, jossa on nykyisin hankalia vanhoja tieoikeuksia pihojen läpi.

Jänessaaren tilan omistajat Maanpääntien, Särkilahdentien ja Häppilantien risteyksen ympäristössä vastustivat asemakaavaa, joka tulisi liian lähelle jo 1300-luvulta peräisin oleva kulttuurihistoriallisesti arvokasta tilakokonaisuutta, joka on nykyisin maatalouden lisäksi laajalti kaupunkilaisten sienestys-, marjastus- ja metsästyskäytössä.

Toijaistenmetsän tulevaisuuden virkistyskäyttömahdollisuudesta oltiin myös huolissaan keskustan asukkaalta tulleessa mielipiteessä.

25.6.2014 Suvitiellä pidettiin palaveri, jossa keskusteltiin ja suunniteltiin aluetta yhdessä, paikalla oli 14 asukasta.

8.1.2015 alustavan luonnoksen kaavatalous-tarkastelu:

Alustavan tarkastelun mukaan koko kaava-alueen menot (infran rakentaminen) arvioitiin tuolloin olevan n. 6 milj. € ja tulot n. 4 milj. € (tonttien myynti, maankäyttösopimuskorvaukset ja vesiliittymismaksut).

Osittaisen kaava-alueen menot arvioitiin n. 3,5 milj. € ja tulot 3,3 milj. €.

Osittainen kaava-alue jätti Häppiläntien ja Särkilahdentien alavammat alueet kaavan ulkopuolelle ja keskitti rakentamisen kaupungin maalle.

14.1.2016 asukkaille lähetettiin alustava luonnos (pvm. 7.1.2016):

Alustavassa luonnoksessa 7.1.2016 jatkettiin osittaisen kaava-alueen suunnittelua, jotta saataisiin kaavatalous tasapainoon.

Kukolantieltä osoitettiin katuliittymä Nummimetsään kaupungin maalle tuleville tonteille, jotta nykyisen Toijaisten kylätien liikenne ei kasvaisi.

Alueen maanomistajien kanssa käytiin useita keskusteluja ja perinteiseen kaavailtaan Hirvensalon kirjaston kaavanäyttelyn yhteydessä 9.3.2016 saapui useita kaava-alueen asukkaita.

Osa asukkaista olisi halunnut laajempaa kaava-aluetta, mutta kaikki olivat tyytyväisiä katujen sijoittamiseen, ja nykyisen Toijaisten kylätien ja Suvitien rauhoittamiseen. Entinen Särkilahden koulun kenttä jää luonnoksen kaava-alueen ulkopuolelle, joten näin se säilyy toistaiseksi. Kaava-alueen ulkopuolelta, Ellinpellontieltä, tulleessa mielipiteessä toivottiin rakentamisen painottuvan Kukolantien ympärille.

Projektiryhmä on kokoontunut yhteensä 7 kertaa vuosina 2014 - 2016 luonnoksen valmistumiseen mennessä.

Asemakaavaluonnos

Kaavaluonnos pvm. 3.5.2016 on laadittu yhteistyössä projektiryhmän ja asukkaiden kanssa. Luonnoksessa on saavutettu projektisuunnitelman tavoitteet pienentämällä suunnittelualuetta kaavataloudelliseksi.

Kaavaluonnos on maankäyttökaavio korttelialueiden ja niiden käyttötarkoituksen sekä katualueiden sijainnin asettamiseksi ehdotuksen laatimista varten. Rakentaminen jatkaa olemassa olevia verkostoja Kukolantiellä. Suunnittelualueesta pientaloasumiseen osoitetaan korttelialueita 41 %, virkistykseen 46 % ja katualueiksi 13 %. Nimistötoimikunta on päättänyt nimistön aihepiirin jatkaen tällä alueella karjalaisten kylien nimiä sekä paikallishistorian mukaan.

Asuinkäytössä olevat nykyiset 8 rakennuspaikkaa osoitetaan pysyvään asumiseen. Nykyiset rakennuspaikat kaavoitetaan AP-tonteiksi, jotka on myöhemmin mahdollista jakaa.

Virkistysalueiden kautta merkitään kulkemaan ulkoilureittejä, jotka yhdistyvät viereisten kaava-alueiden reitteihin.

Kaavatalouslaskelma

MENOT:

katu- ja yleiset alueet                                2,5 milj. €

vesihuolto                                                1,4 milj. €

tilaajatehtävät                                           0,4 milj. €

                                                          yht. 4,3 milj. € + alv.

TULOT:

myytävät tontit ja maankäyttösopimuskorvaukset 3,4 milj. €

-      kaupungin maalle 45 kpl AO (55 - 65 €/ m2) = 2,4 milj.€

-      kaupungin maalle AP               (185 €/ k-m2) = 0,7 milj.€

-      yksityisen maalle AO-tontit, joista korvaus    = 0,3 milj.€

vesiliittymismaksut                                                   0,5 milj. €

                        yht. 3,9 milj. € + uusien n. 400 asukkaan verotulot

Seuraavat vaiheet

Hyväksytyn luonnoksen pohjalta valmistellaan yhdessä asukkaiden ja projektiryhmän kanssa kaavaehdotus, jossa määritellään tonttikohtaiset rakennusalat ja rakennusoikeudet sekä muut rakentamista koskevat määräykset.

Kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot ja ehdotus asetetaan nähtäville kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymässä muodossa. Kaavaehdotus viedään kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksymiskäsittelyyn sen jälkeen, kun yksityisten maanomistajien kanssa on tehty maankäyttösopimukset.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 24 §, 25 §, 30 §, ja 32a§.

Liite 1Luonnoskartta 3.5.2016

Oheismateriaali 1Mielipiteitä alustavasta luonnoksesta

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 3Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.6.2014

Oheismateriaali 4Särkilahti maankäytön projektisuunnitelma 16.4.2014

Oheismateriaali 5Luontoselvitys

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 3.5.2016 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Särkilahti” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää kaava-alueella katselmuksen 24.5.2016 ennen kokousta. Katselmukselle lähdetään klo 14.00 Puolalankadulta.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Ksylk § 149

Pöydältä 17.5.2016 § 141.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 8-3, 1 tyhjä, 1 poissa.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kolmen äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Helin, Hyyppä, Meltovaara, Mäenpää, Peltola, Ruohonen, Sundqvist, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelinin pöydällepanoehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Koivisto.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Helin, Hyyppä, Meltovaara, Mäenpää, Peltola, Sundqvist, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Koivisto.

Ruohonen oli poissa kokouksesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2, 1 poissa.

3. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hyyppä, Meltovaara, Mäenpää, Peltola, Van Ooik ja Vierimaa.

Helinin Sandelinin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Koivisto.

Sundqvist äänesti tyjhää.

Ruohonen oli poissa kokouksesta.

Helinin muutosehdotus oli seuraava:

Nummimetsä tulee säilyttää kokonaan virkistysalueena siten, että Kostamojärvenkadun ja Oinaanvaarankadun varrella olevat omakotitontit ja niille johtavat kadut poistetaan asemakaavasta.

Paikalla suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 141
Liite 1:Luonnoskartta 3.5.2016

Ksylk § 149
Liite 1:Luonnoskartta 3.5.2016