Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta15524.05.201610

10812-2013 (613, 627, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle, asemakaavanmuutos- ja tonttijako "Murtomaanrinne" (5/2014) (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymästä Murtomaanrinne -asemakaavan muutoksesta on tehty valitus Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valituksessa ei ole esitetty perusteita lautakunnan päätöksen muuttamiseksi.

Ksylk § 155

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 16.5.2016:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 22.3.2016 § 80 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen ja tonttijaon, jonka tarkoituksena on liittää Raunistulassa sijaitsevan Murtomaantien katualuetta vieressä olevan omakotitontin 853-81-14-12 osaksi. Samalla tontin kaavamääräykset päivitetään vastaamaan lähiympäristöön 1990-luvulla laadittuja asemakaavoja, joissa on huomioitu Raunistulan kulttuurihistoriallisesti arvokas esikaupunkialue ja sen säilyminen.

Tontin 853-81-14-12 omistajat ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakuntaa antamaan lausunnon asiassa 3.6.2016 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan seuraavaa:

Valituksessa vaaditaan, että valittajien omistamaan tonttiin 853-81-14-12 liitettävään osaan kohdistuva merkintä: alueen sisäiselle jalankululle varattu alueen osa poistetaan tai vaihtoehtoisesti määrätään kyseinen jalankulkuoikeus määräaikaiseksi siten, että se koskee ainoastaan naapuritontin 22 nykyistä omistajaa. 

Kaavanmuutos on tullut vireille tontin 853-81-14-12 omistajien anomuksesta. Kaavanmuutoksen tarkoituksena on liittää katualuetta anomuksen tekijöiden tonttiin. Kun osa yleistä aluetta esitetään liitettäväksi yksityisen maanomistajan tonttiin, on kaavanmuutostyössä pidetty kohtuullisena, että kaavanmuutoksessa osoitetaan tontin Murtomaantien puoleiseen kulmaan 1,5 metrin levyinen alue, joka on varattu alueen sisäiselle jalankululle. Tämä tarkoittaa käytännössä yhdelle naapuritontille 22 tontin 12 kulman kautta sallittavaa jalankulkuyhteyttä nykyisen tilanteen mukaisesti. Kaavamääräyksen sitovuutta ei voi asettaa riippuvaiseksi naapuritontin omistussuhteista. Kaavanmuutos ei perusta naapuritontin 22 omistajalle jalankulkurasiteoikeutta. Kulkurasiteoikeus perustetaan kiinteistönmuodostamislain mukaisessa rasitetoimituksessa tai muodostettavan tontin lohkomistoimituksessa. Anomuksen tekijät voivat neuvotella ostettavan yleisen alueen hinnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen kanssa.

Edellä ja kaava-asiakirjoissa esitetyn perusteella kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa kantanaan, että asemakaavan- ja tonttijaonmuutos on maankäyttö- ja rakennuslain säännösten mukainen. Lautakunta katsoo, että valituksessa ei ole esitetty perusteita hyväksymispäätöksen muuttamiseksi ja valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa kaupunginsihteeri Satu Lehto, puh. 044 9074 064, sähköposti satu.j.lehto@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 25.4.2016

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus