Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta13203.05.20165
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta14217.05.20166

4687-2016 (742)

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Heinänokan jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015 (Ys)

Tiivistelmä:

Vuosiraportin mukaan puhdistamo täytti Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antaman lausunnon lupavaatimukset kokonaisfosforin puhdistustehoa lukuun ottamatta. Fosforin poistossa oli etenkin toukokuussa ongelmia. Valtioneuvoston asetuksen mukaiset tulokset puhdistamo saavutti kiintoaineen puhdistustehoa ja pitoisuutta lukuun ottamatta.

Ksylk § 132

Ympäristönsuojelu vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 26.4.2016:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin 2015 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Heinänokan jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimuksesta. Raportti on koko laajuudessaan oheismateriaalissa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama Heinänokan leirikeskus sijaitsee Erikvallassa. Jätevedet käsitellään biologis-kemiallisesti bioroottoripuhdistamossa, jonka asukasvastineluku on 170 hlö. Fosfori saostetaan jälkisaostuksena. Prosessiin syötetään myös kalkkia alkaliteetin ja pH:n nostamiseksi. Puhdistamo on toiminnassa koko vuoden. Puhdistetut jätevedet johdetaan mereen Erikvallanniemen kaakkoispuolelle, Heinänokanniemen itäpuolelle.

Kuormitus painottuu normaalisti kesäaikaan ja yksittäisiin viikonloppuihin. Syyskuusta 2015 lähtien leirikeskukseen on majoitettu turvanpaikanhakijoita (noin 100 hlöä). Tämä on nähtävissä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen runsaina jätevesimäärinä. Puhdistamolle tulleet vesimäärät olivat suurimmat joulukuun alkupuolella. Vuoden 2015 puhdistettu vesimäärä oli yhteensä 3 210 m3 eli keskimäärin 8,79 m3/d. Ohituksia ei ollut.

Puhdistamo toimi hyvin helmi-, elo- sekä lokakuun tarkkailukerroilla ja melko huonosti toukokuun tarkkailukerralla. Puhdistamo täytti Lounais-Suomen ympäristökeskuksen antaman lausunnon lupavaatimukset kokonaisfosforin puhdistustehoa lukuun ottamatta. Fosforin poistossa oli etenkin toukokuussa ongelmia. Yhdyskuntajätevesien tulee täyttää ympäristöluvan vaatimusten lisäksi myös valtioneuvoston asetuksen yhdyskuntajätevesistä mukaiset vaatimukset. Puhdistamo saavutti valtioneuvoston asetuksen mukaiset tulokset kiintoaineen puhdistustehoa ja pitoisuutta lukuun ottamatta.

Heinänokan jätevedenpuhdistamolla kertyi vuoden aikana yhteensä 91 m3 ylijäämälietettä, joka vietiin Biovakka Suomi Oy:n Topinojan lietteenkäsittelylaitokselle käsiteltäväksi. Lietteen laatua ei tutkittu vuoden aikana. Leirikeskuksen kiinteistöjen kuivatus-, katto- ja salaojavedet johdetaan erillisiä sadevesiviemäreitä pitkin meren rantatöyräälle eli nämä vedet eivät pääse jätevedenpuhdistamolle. Vanhat viemärilinjat ilmeisesti vuotavat putkien ja tarkastuskaivojen saumoista.

Oheismateriaali 1Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Heinänokan jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Ksylk § 142

Pöydältä 3.5.2016 § 132.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.