Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12326.04.201610

2525-2015 (352)

Elintarvikelain mukainen määräys ja juoksevan uhkasakon asettaminen, Bawar Tmi, Ravintola pizzeria Uittamo, Rusthollinrinne 1 (Yth)

Tiivistelmä:

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia eikä ole toistuvista kehotuksista ja annetusta määräyksestä huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa. Koska tarkastuksissa havaitut toistuvat puutteet voivat aiheuttaa terveysvaaraa kuluttajille, tulee määräystä tehostaa sakon uhalla.

Ksylk § 123

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 7.4.2016:

Toimija

Bawar Tmi, Y-tunnus 2663589-9

Rusthollinrinne 1

20880 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Ravintola pizzeria Uittamo

Rusthollinrinne 1

20880 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneisto

Asian selostus

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on antanut Bawar Tmi:lle elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen 18.12.2015 § 237 korjata tarkastuksilla 5.5.2015, 21.8.2015 ja 17.11.2015 todetut puutteet Ravintola pizzeria Uittamossa 29.2.2016 mennessä.

Tarkastuksella 3.3.2016 todettiin, että puutteet olivat korjaamatta. Elintarvikehuoneistossa ei ollut erillistä käsienpesupistettä. Siivousvälinetila oli edelleen keskeneräinen. Huoneiston pintoja ei ollut viimeistelty helposti puhtaana pidettäviksi. Omavalvontasuunnitelmaa ei ollut esittää eikä omavalvontakirjanpitoa ollut tehty. Henkilökunnalla ei ollut erillistä, vain elintarvikehuoneistossa käytettävää työvaatetusta. Suojapäähine oli hankittu mutta sitä ei käytetty. Henkilökunnalla ei ollut esittää terveystodistuksia. Viimeisin Oiva-raportti ei ollut esillä Eviran määräämällä tavalla. Tarkastuksen on suorittanut vs. terveystarkastaja Anniina Hietanen.

Tarkastuksissa havaitut toistuvat puutteet Ravintola pizzeria Uittamon elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne voivat aiheuttaa kuluttajalle terveysvaaraa.

Toimija ei ole noudattanut ympäristöterveydenhuollon johtajan antamaa elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä eikä ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi. Siksi tätä määräystä on syytä tehostaa juoksevalla uhkasakolla.

Kuuleminen

Hallintolain ja uhkasakkolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista 14 vrk:n sisällä sen tiedoksisaannista. Päätösehdotus on annettu tiedoksi 16.3.2016. Vastinetta ei ole annettu määräajassa.

Päätösehdotuksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista kehotuksista ja annetusta määräyksestä huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa.

Tarkastuksissa havaitut toistuvat puutteet Ravintola pizzeria Uittamon elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne voivat aiheuttaa terveysvaaraa kuluttajille. Elintarvikelaki 23/2006 55 §

Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Elintarvikelaki 23/2006 10 §

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 4

Elintarvikehuoneistossa on oltava erillinen ja asianmukaisesti varustettu tila siivousvälineiden säilytystä ja huoltoa varten. MMM asetus 1367/2011 3 § 2 mom.

Elintarvikehuoneistossa on oltava asianmukaiset lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet ja että lämpötilaa voidaan valvoa ja kirjata muistiin. EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 2d

Jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileänä, ne on jäähdytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyn jälkeen sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. EPNAs 852/2004 liite II luku IX kohta 6

Kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu elintarvike on välittömästi valmistuksen jälkeen ja enintään neljässä tunnissa jäähdytettävä +6oC lämpötilaan tai sen alle. Jos elintarvikehuoneistossa säännöllisesti harjoitettavaan toimintaan kuuluu kuumentamalla valmistettujen elintarvikkeiden jäähdyttäminen, siihen käytettävän kylmälaitteiston kapasiteetin ja tehon on oltava tuotantoon nähden riittävä. MMM asetus 1367/2011 9 §

Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta (omavalvontasuunnitelma), noudatettava sitä ja pidettävä sen toteuttamisesta kirjaa. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata 19 §:ssä tarkoitetut kriittiset kohdat ja niihin liittyvien riskien hallinta. Elintarvikelaki 23/2006 20 §

Omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. MMM asetus 1367/2011 5 § 3 mom

Henkilöllä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla ainoastaan elintarvikehuoneistossa käytettävä riittävä suojavaatetus. Siihen kuuluvat asianmukainen työpuku, päähine sekä jalkineet. MMM asetus 1367/2011 17 § 2 mom

Työntekijöiden terveydentilaa koskevista vaatimuksista säädetään tartuntatautilaissa (583/1986) ja sen nojalla annetuissa säädöksissä. Vaatimusten on oltava omavalvontaan kuuluvan terveydentilan seurantaohjelman perustana. MMM asetus 1367/2011 5 § 6 mom

Työnantajan tulee vaatia henkilöltä, joka työskentelee 2 momentin 3 kohdassa tarkoitetussa tehtävässä, tieto laboratoriotutkimuksen tai muun tutkimuksen tuloksesta työntekijän palattua maasta, jossa hän on voinut saada 1 momentissa tarkoitetun yleisvaarallisen tartuntataudin.

Tartuntatautilaki 583/1986 20 § 1 mom, 2 mom, 3 mom

Elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarvikehuoneiston tarkastuksesta kertova asiakirja tai, jos elintarvikehuoneistoa ei ole vielä tarkastettu, todistus elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittelystä, Elintarviketurvallisuusviraston määräämällä tavalla. Elintarvikelaki 23/2006 21§

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus-, tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin määräysten vastaisia.

Elintarvikelain 68 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 9 §: n mukaan juokseva uhkasakko asetetaan määräämällä uhkasakolle kiinteä peruserä sekä lisäerä jokaista sellaista päätöksessä ilmoitettavaa ajanjaksoa varten, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu.

Elintarvikelain 78.1 §:n mukaan lain 7 luvun säännösten nojalla tehtävässä päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimus on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liite II

Elintarvikelaki 23/2006 10 §, 20 §, 21§, 55 §, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1367/2011 3 §, 5 §, 7 §, 9 §, 17 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Tartuntatautilaki 583/1986 20 §

Uhkasakkolaki  6 §, 7§, 8 §, 9 §

Oheismateriaali 1Ympäristöterveydenhuollon johtajan päätöspöytäkirja 18.12.2015 § 237

Oheismateriaali 2Tarkastuspöytäkirja 3.3.2016

Toimialajohtaja Markku Toivonen 26.4.2016:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää määrätä elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Bawar Tmi:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 2 kk sisällä tämän päätöksen tiedoksisaannista.

  1. Keittiöön tulee asentaa erillinen käsienpesupiste. Kaikki käsienpesupisteet tulee varustaa nestemäisellä käsisaippualla ja kertakäyttöisillä käsipyyhkeillä.
  2. Siivousvälinetilaan tulee laittaa vesipisteellinen kaatoallas, kuivauspatteri, hyllytilaa sekä seinäteline varrellisille siivoustarvikkeille.
  3. Huoneiston pinnat on viimeisteltävä helposti puhtaana pidettäviksi sekä kulutusta kestäviksi. Huoneisto ja sen laitteet tulee pitää puhtaina.
  4. Riittävä omavalvontasuunnitelma tulee laatia.
  5. Omavalvontakirjanpito lämpötilavalvonnasta tulee aloittaa kylmälaitteiden ja elintarvikkeiden jäähdytyksen osalta.
  6. Henkilökunnalla tulee olla erilliset, vain elintarvikehuoneistossa käytettävät työvaatteet. Työvaatteisiin on kuuluttava myös päähine.
  7. Henkilökunnan terveystodistukset tulee esittää.
  8. Viimeisin Oiva-raportti tulee asettaa esille elintarvikehuoneiston pääsisäänkäynnin välittömään läheisyyteen tai muuhun kuluttajan kannalta oleelliseen paikkaan.

Määräyksen tehostamiseksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää asettaa juoksevan uhkasakon.

Juoksevan uhkasakon määrä:

Kiinteänä peruseränä viisituhatta (5000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty kahden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Sekä lisäeränä viisisataa (500) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Päätöstä on elintarvikelain 78.1 §: mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoBawar Tmi
tpvYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto