Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta11312.04.201610

10732-2015 (751, 232)

Liikenneviraston päätös vesiliikennelain mukaisesta esityksestä nopeusrajoituksen nostamiseksi välillä Rajakari-Kuuva (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 113

Ympäristönsuojelu, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 8.4.2016:

Asia

Liikennevirasto on antanut 17.3.2016 päätöksen koskien esitystä nopeusrajoituksen nostamiseksi 22 km/h:sta 26 kilometriin tunnissa välillä Rajakari-Kuuva (LIVI/5826/06.02/2015).

Lausunnot ja muistutukset

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta antoi esityksestä lausuntonsa 15.12.2015. Lautakunta ei puoltanut esitystä nopeusrajoituksen korottamisesta.

Kielteisen lausunnon esityksestä antoi myös Varsinais-Suomen ELY:n kalatalouspalvelut –yksikkö. Esitystä puoltavat lausunnot antoivat Suomen Varustamot ry., Lounais-Suomen poliisilaitos, Länsi-Suomen merivartiosto sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus. Airisto Velkuan kalastusalue antoi asiasta muistutuksen, jossa esitystä ei puollettu.

PäätösPäätöksellään Liikennevirasto muuttaa Turun ja Porin lääninhallituksen 14.4.1986 tekemää päätöstä Rajakari-Turku –väylällä siten, että vesikulkuneuvoilla liikkumista koskeva 22 km/h nopeusrajoitus nostetaan 26 km/h kyseisellä väyläosuudella. Muuten lääninhallituksen päätös pysyy entisellään.

Päätöksen perusteluina Liikennevirasto on mm. todennut, että viraston teettämissä mittauksissa ja mallinnuksessa nopeusrajoituksen korotuksen ei todettu aiheuttavan merkittäviä muutoksia alueen nykytilaan. Hakemuksesta annettujen lausuntojen perusteella Liikennevirasto teetti lisämittauksia tammikuussa 2016 ajonopeuden noston vaikutuksista resuspensioon Kuuvan ja Rajakarin ruoppausmassojen läjitysalueilla. Tehdyissä mittauksissa sameuslukemissa ei havaittu eroa normaalinopeuksien ja korotettujen ajonopeuksien välillä.

Perusteluina on esitetty myös, että nopeusrajoituksen korotuksella on mahdollista sujuvoittaa alusliikennöintiä ja tasata ympäristövaikutuksia eri väyläalueilla.

Päätös tulee voimaan 31.5.2016 lukien mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta ja on voimassa toistaiseksi. Muutoksenhakuviranomainen voi kuitenkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen.

Oheismateriaali 1Liikenneviraston päätös 17.3.2016

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Liikenneviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.