Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta10612.04.20163

13189-2014 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Ukkokoti", (VI) 6 kaupunginosa (os. Multavierunkatu 5) (31/2015) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella muodostetaan entiselle Ukkokodin palvelutalolle tontti, jolla kulttuurihistoriallisesti arvokas päärakennus ja maisemapiha suojellaan, palvelukeskusta voidaan laajentaa ja muodostetaan oma tontti asuinkerrostalolle Nahkurinkadun ja Kutomonkadun kulmaan.

Ksylk § 106

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi 1.4.2016:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 30.3.2016 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Parkkimäellä Kutomonkadun ja Multavierunkadun välissä Parkinkentän vieressä.

Korttelissa toimii historiallinen Ukkokoti, joka on rakennettu 1906 ja laajennettu 1980-luvulla. Sittemmin Palvelutalo Wilen muodostaa yhdessä Candolinska servicehemmetin kanssa Parkinmäen palvelutalon (Barkbackens servicehus).

Kortteliin on rakennettu voimassa olevan asemakaavan sallimissa rajoissa asuinkerrostalo. Se on itsenäinen asunto-osakeyhtiö, As. Oy Parkinkartano, joka omistaa osan tonttia (VI-25-1) osuusjaolla (2317/10096).

Alueen naapurissa on Parkinkenttä, ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalo, Candolinien palvelutalo, Verkahovin palvelukeskus, Kutomokoti ja keskustan asuinkortteleita.

Suunnittelutilanne

Yleiskaavassa suunnittelualue on kerrostalovaltaista asuntoaluetta AK: ”Alue varataan pääasiassa kerrostalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön”. Keskustan rakennussuojelun vaihekaavassa 1984 Ukkokoti ja puutarha on esitetty suojeltavaksi rakennustaiteellisen ja kulttuurihistoriallisen merkityksen perusteella.

Voimassa oleva asemakaava (13.5.1933) osoittaa alueen rakennuskortteliksi ja kaduksi. Asemakaavan ohjaus tulee rakennusjärjestyksen (1964) 52 §:n mukaan. Rakennusoikeus on e = 1.0. Käyttötarkoitus tulkitaan asuin-liikerakennusten korttelialueeksi.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu aloitteeseen (30.12.2014) asemakaavan uusimisesta. Aloitteen tekijä on yhdistys Gubbhemmet i Åbo r.f. ja Asunto Oy Parkinkartano valtakirjalla. Palvelutalon laajentamiseksi on ollut vireillä vuonna 2014 poikkeamislupa, mutta tällöin kävi ilmeiseksi, että asia tulee ratkaista asemakaavanmuutoksella.

Kaavan valmistelusta on tehty sopimus hakijan kanssa 5.1.2016.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 12.1.2016 § 7 ja päätti, että asemakaavasta laaditaan luonnos ennen ehdotuskäsittelyä.

Kaava kuulutettiin vireille 26.2.2016 ilmestyneessä kaavoituskatsauksessa. Vireilletuloilmoitus ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille 15.1.2016 päivätyllä kirjeellä. Mielipiteitä on saatu 16.2.2016 mennessä Hyvinvointitoimialan hallinnolta ja Toispual jokke ry:ltä.

Hyvinvointitoimialan hallinto pitää kannatettavana sitä, että Multavierunkadun liikennejärjestelyt suunnitellaan esteettömiksi ja turvallisiksi. Toispual jokke ry pitää tärkeänä Ukkokodin pihan puistonäkymää Nahkurinkadun puolella eikä suosittele laajennusta siihen suuntaan. Multavierunkatua pidetään leveänä ja jäsentymättömänä liikennemäärään nähden. Ukkokodinpolun risteys Kutomonkadulla on yhdistyksen näkemyksen mukaan vaarallinen, näkymiltään rajoittunut.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnos on laadittu hakijan tekemän täydennysrakentamisen suunnitelman pohjalta. Jako eri tonteiksi ehdotetaan tehtäväksi niin, että muodostuu tarkoituksenmukaiset kiinteistöt.

YSA-1 ”Sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue. Alueelle saa sijoittaa vanhusten palvelukeskuksen siihen liittyvine asuntoineen”. Käyttötarkoitus ja kaavamääräys on yleisesti vastaavissa palveluasuntokohteissa käytetty. Yhdistyspohjainen palvelukeskus pitäytyy tällä muodostuvalla tontilla tarjoamaan vain palveluasuntoja eikä alueella ole tarvetta varautua ns. tavallisten asuntojen sijoittamiseen. Autopaikat ja pihatilat määritellään näin hoitopaikka-ajatuksella. Tältä osin määräystä täydennetään ehdotuksessa.

Ukkokodin alkuperäinen päärakennus v. 1906 on arkkitehti Fritjoff Strandellin suunnittelema jugend-tyylinen, puhdaslinjainen paviljonki. Se määrätään suojelluksi kaavamerkinnällä sr-1 perusteena rakennustaiteellinen, kaupunkikuvallinen ja historiallinen merkitys. Rakennus sijoitettiin korkealle mäelle ja mäen rinteet istutettiin puistoksi ajankohdan kansallisromanttisen tyylin mukaisesti osittain havupuin. Nahkurinkadun rinteessä kasvaa vahva lehtikuusiryhmä. Maiseman säilyminen on varmistettu määräyksellä s-1 ”Alueen osa, jolla sijaitsee kulttuurihistoriallisia piharakenteita ja istutuksia”. jne.

Laajennus on suunniteltu toteutuvan kolmessa vaiheessa. Ensin erillisenä osana Multavierunkadun ja Ukkokodinpolun kulmaan. Tällä rakennusalalla kerroksia voidaan rakentaa 3-5 maaston mukaan. Rakennusalalle on merkitty ylin korkeusasema, joka ei ylitä Ukkokodin alkuperäisen rakennuksen räystäslinjaa. Seuraava laajennus olisi Ukkokodin suuntaisen siiven korotus kolmikerroksiseksi. Vielä on suunniteltu kaksikerroksinen laajennus Ukkokodinpolun varrella olevaan rinteeseen. Tämän rakennusosan katto voi toimia ulkoiluterassina, josta on näkymä Parkinkentälle. Määräyksiä rakennuksen sovittamisesta kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön saatetaan vielä täydentää ehdotukseen.

Kaavaluonnoksessa annetaan oikeus rakentaa Multavierunkadun ali yhdystunneli Candolinin palvelutaloon erillisen suunnitelman mukaan. Ehdotukseen tutkitaan vielä erilaisia yhdyskäytäviä.

Kaikkiaan muodostuvalle 7884 m2 tontille kerrosalaa esitetään teholuvun e = 1,4 mukaan (11037 k-m2).

AK-1 ”Kerrostalojen korttelialue”. Rakennusoikeus vastaa rakennettua tilannetta (4155 k-m2). Tontin pinta-ala on 2317 m2 eli sama, kuin yhtiön omistusosuus nykyisestä tontista. Tontin muotoa ja rajan sijaintia on haettu tarkasti noudattaen toteutettuja piharakenteita. Tontilla on rakennettu yhteensä 54 autopaikkaa sitä silmällä pitäen, että niistä 13 on osakkeina palvelutalon omistuksessa ja henkilökunnan käytössä.

Multavierunkadun katualue kahden palvelutalon välillä merkitään kaavassa pihakaduksi. Hakija on teettänyt katusuunnitelmaluonnoksen alueelle. Liikenne- ja miljöösuunnittelu tehdään kaupungin omana toimena ja toteutuksessa otetaan huomioon esteetön kulku kahden palvelutalon välillä ja yhteys muuhun katuverkkoon.

Liite 1Luonnoskartta 30.3.2016 "Ukkokoti"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 30.3.2016 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Ukkokoti” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Ksylk § 106
Liite 1:Luonnoskartta 30.3.2016 "Ukkokoti"