Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta9505.04.20166

2880-2016 (231)

Jätelain mukainen hallintopakkoasia; uhkasakon asettaminen, Talvitie 74 (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojeluviranomainen määrää kiinteistön omistajat hankkimaan kiinteistölle asianmukaisen jäteastian sekä tekemään sopimuksen jätteenkuljettajan kanssa sakon uhalla.

Ksylk § 95

Ympäristösuojelu, ympäristötoimialan hallinto Nina Mattila 30.3.2016

Kohdekiinteistö               

853-15-15-15, Talvitie 74

Kiinteistön omistajat       

Rauno ja Hilma Salminen

Asian aikaisemmat vaiheet

Turun kaupungin ympäristönsuojelu on 7.4.2015, 21.5.2015 ja 4.12.2015 kehottanut osoitteessa Talvitie 74 sijaitsevan kiinteistön omistajia hankkimaan asiaankuuluvan pyörällisen jäteastian sekä tekemään sopimuksen jätteenkuljettajan kanssa.  Ympäristönsuojelu on tarkistanut jätehuoltosopimuksen olemassaolon helmikuussa 2016. Sopimusta ei ole tehty. Asia annetaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan käsittelyyn pakkokeinojen määräämistä varten.

Sovellettavat säännökset

Jätelain 40 §:n mukaan kiinteistön haltijan on järjestettävä vastaanottopaikka kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuuluvan jätteen keräystä varten. Vastaanottopaikka voidaan järjestää yhdessä yhden tai useamman kiinteistön kanssa. Turun kaupungin jätehuoltomääräysten 22 §:n mukaan jäteastian on sovelluttava siihen kerättävälle jätelajille ja sen koon on vastattava kiinteistöllä syntyvää jätemäärää. Kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa jäteastiana voidaan käyttää käsin siirrettävissä olevia kannellisia, tartuntakahvoin ja pyörin varustettuja jäteastioita, jotka kestävät koneellisen kuormauksen ja pesun. Jätehuoltomääräysten 5 §:n mukaan asuinkiinteistöjen ja muiden kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvien kiinteistöjen on jätelain velvoittamana liityttävä kunnan jätehuoltojärjestelmään ja noudatettava jätehuoltomääräyksiä. Jätehuoltomääräysten 7.4 §:n mukaan kiinteistön haltija liittyy kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen ottamalla yhteyttä jätehuoltorekisteriin hyväksyttyyn jätteenkuljettajaan ja tekemällä sopimuksen jätteiden noutamisesta ja kuljettamisesta kiinteistöltä jätehuoltomääräysten mukaisesti. Kiinteistöllä on oikeus pyytää jätteenkuljettajalta nähtäväksi otetta jätehuoltorekisteristä, joka osoittaa, että kuljettaja on hyväksytty kyseiseen rekisteriin.

Jätelain 126.1 §:n 1 kohdan mukaan valvontaviranomainen voi kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua asetusta tai määräystä taikka jätteensiirtoasetusta, jatkamasta tai toistamasta säännösten vastaista menettelyä tai määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa.

Jätelain 129.1 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään.

Uhkasakkoa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.

Jätelaki 40 §,126 §, 129 §

Turun kaupungin jätehuoltomääräykset 5 §, 7 §, 22 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 22 §

Asianosaisen kuuleminen

Kiinteistön omistajille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine uhkasakon asettamista koskevasta päätösehdotuksesta. Kiinteistön omistajat eivät toimittaneen vastinetta määräajassa.

Perustelut

Kiinteistön omistajia on toistuvasti kehotettu hankkimaan asiaankuuluva jäteastia sekä tekemään sopimuksen jätteenkuljettajan kanssa. Valvontaviranomainen määrää kiinteistön omistajat jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaisesti yhteisvastuullisesti 16.5.2016 mennessä järjestämään vastaanottopaikan kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuuluvan jätteen keräystä varten sekä liittymään jätteenkuljetukseen eli käytännössä hankkimaan asianmukaisen jäteastian sekä tekemään sopimuksen jätteenkuljettajan kanssa.

Oheismateriaali 1Kehotukset 7.4.2015, 21.5.2015 ja 4.12.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa Rauno ja Hilma Salmisen yhteisvastuullisesti kummallekin erikseen asetettavan uhkasakon uhalla hankkimaan asianmukaisen jäteastian kiinteistölle 853-15-15-15 sekä liittymään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Juoksevan uhkasakon määrä: Kiinteänä peruseränä sata (100) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty 16.5.2016 mennessä sekä lisäeränä kaksikymmentä (20) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Koska uhkasakko on asetettu kiinteätä omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on uhkasakkolain 18 §:n mukaisesti omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Tästä päätöksestä ilmoitetaan maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmMaanmittauslaitos
aoSalminen Hilma (tod.)
aoSalminen Rauno (tod.)
tpvYmpäristötoimiala, toimialan hallinto