Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta9405.04.20165

10403-2015 (231)

Jätelain mukainen hallintopakkoasia; uhkasakon tuomitseminen, Susanna-alus Rauvolanlahden yhteisellä vesialueella (Ys)

Tiivistelmä:

Rauvolanlahden vesialueelle on hylätty jätelain vastaisesti Susanna-alus. Lautakunta on ympäristönsuojeluviranomaisena 1.12.2015 velvoittanut aluksen omistajat poistamaan alus Rauvolanlahdesta sakon uhalla. Tarkastuksella 22.1.2016 on todettu, että alus on paikalla edelleen. Aluksen omistaja tulisi tuomita maksamaan uhkasakko.

Ksylk § 94

Ympäristösuojelu, ympäristötarkastaja Virpi Laine, ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 30.3.2016:

Kohdekiinteistö                  

853-429-876-1, Turun kaupungin omistaman tilan Maijala 853-429-1-1 rannassa

Yhteinen vesialue, Rauvolanlahti, Ruskeakallion eteläpuoli

Kiinteistön haltija                

Turun kaupunki

Jätteeksi määritelty esine  

Susanna-niminen alus

Velvoitettu

PMM-yhtiöt Oy (2410065-5)

Asian aikaisemmat vaiheet

Turun kaupungin ympäristönsuojelu on toukokuussa 2015 saanut ilmoituksen Rauvolanlahteen, Ruskeakallion edustalle hylätystä aluksesta, jonka sisällä on vettä.  Tuolloin saatujen tietojen mukaan Susanna-nimisen aluksen omistaa Pasi Markkola. Ympäristönsuojelu kehotti Pasi Markkolaa poistamaan aluksen Rauvolanlahdesta.

Markkola on ilmoittanut 29.10.2015, että aluksen omistaa PMM-yhtiöt Oy, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on. Hän ei tuolloin toimittanut pyynnöstä huolimatta kopiota kauppakirjasta tai muuta selvitystä hallinnasta. Koska aluksen omistukseen liittyen oli epäselvyyttä, uhkasakko kohdistettiin sekä Pasi Markkolaan että PMM-yhtiöt Oy:öön. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 1.12.2015 § 369 velvoittanut Pasi Markkolan ja PMM-yhtiöt Oy:n yhteisvastuullisesti kummallekin erikseen asetettavan uhkasakon uhalla poistamaan Susanna-nimisen aluksen Rauvolanlahdesta ja toimittamaan sen todisteellisesti venesatamaan tai telakalle, jonka haltijan kanssa tulee etukäteen sopia aluksen säilyttämisestä tai sen asianmukaisesta toimittamisesta hävitettäväksi. Velvoitetta olisi tullut noudattaa 21 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Saantitodistusten mukaan Pasi Markkola ja PMM-yhtiöt Oy ovat saaneet päätöksen tiedoksi 9.12.2015. Hallinto-oikeudesta saadun tiedon mukaan asettamispäätökseen ei ole haettu muutosta määräajassa, joten päätös on lainvoimainen.

22.1.2016 on suoritettu tarkastus, jossa on todettu, että alus on edelleen Rauvolanlahdessa. Aluksen sisällä oli jäätä ja meri oli tarkastushetkellä jäässä. Markkola esitti tarkastuksen yhteydessä kopion kauppakirjasta, josta käy ilmi, että PMM-yhtiöt Oy on ostanut Susanna-aluksen 6.5.2015. Markkola on tarkastuksella tuonut esille, että hän ei oman käsityksensä mukaan katso olevansa vastuussa aluksen päätymisestä Rauvolanlahteen.

Sovellettavat säännökset

Jätelain roskaamiskiellon mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa.

Jätelaissa jätteeksi määritellään aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. Ympäristönsuojelun arvion mukaan huonokuntoinen alus on poistunut käytöstä ja täyttää näin ollen jätteen määritelmän. Kyseinen alus on haltijan passiivisuuden johdosta muuttunut käyttökelvottomaksi.

Jätelain mukaan roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. Saadun selvityksen perusteella aluksen omistaa PMM-yhtiöt Oy.

Valvontaviranomainen (kunnan ympäristönsuojeluviranomainen) voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. Määräystä voi tehostaa uhkasakolla. Uhkasakkoa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään. Uhkasakkolain 10 §:n mukaan uhkasakon asettanut viranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä. Edellytyksenä uhkasakon tuomitsemiselle maksettavaksi on, että uhkasakon asettamista koskeva päätös on lainvoimainen, jollei päätöstä ole säädetty tai määrätty noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta.

Jätelaki 5 §, 72 §, 73 §, 75 §, 126, 129 §, 139 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 10 §, 18 §, 22 §

Asianosaisen kuuleminen

PMM-yhtiöt Oy:lle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine päätösehdotuksesta. Yhtiö ei toimittanut vastinetta määräajassa.

Perustelut

Tarkastusten perusteella on todettu, että kiinteistöllä on huonokuntoinen alus, joka aiheuttaa jätelain 72 §:n tarkoittamaa epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista ja viihtyisyyden vähentymistä (roskaantumista). Alus on jätetty Rauvolanlahden luonnonsuojelualueen ja Natura-alueen välittömään läheisyyteen. Aluksen omistaja ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin roskaavan esineen poistamiseksi. Valvontaviranomainen määrää jätelain 75 §:n nojalla roskaajaa poistamaan roskaavan esineen. Jätelain 129 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään. Alus on ollut Rauvolanlahdessa toukokuusta 2015 lähtien. Markkolaa, joka on aluksen omistavan yhtiön vastuuhenkilö, on kehotettu poistamaan alus Rauvolanlahdesta. Omistaja ei ole tehnyt toimenpiteitä aluksen poistamiseksi. Päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä.

Oheismateriaali 1Tarkastuspöytäkirja 22.1.2016

Oheismateriaali 2Vastine 4.4.2016

Oheismateriaali 3Vastine 5.4.2016

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää tuomita PMM-Yhtiöt Oy:n maksamaan lautakunnan päätöksellä 1.12.2015 § 369 asetetun uhkasakon kiinteän peruserän viisituhatta (5.000) euroa sekä lisäeränä tammi-, helmi- ja maaliskuulta tuhat (1.000) euroa kuukaudelta eli yhteensä kahdeksan tuhatta (8.000) euroa. 

Samalla määrätään, että tätä päätöstä on jätelain 139 §:n nojalla noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei hallinto-oikeus toisin määrää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPMM-yhtiöt Oy (tod.)
tpvYmpäristötoimiala, toimialan hallinto