Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta9705.04.20168

13737-2013 (235, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös / Valitus ympäristölupa-asiassa (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 97

Ympäristönsuojelu 15.3.2016 / Pekka Salminen

Vaasan hallinto-oikeus on antanut 11.3.2016 päätöksen valituksista, koskien Aluehallintoviraston päätöstä (1.10.2014 nro 167/2014/2) myöntää ympäristölupa, Turun Seudun Puhdistamo Oy:lle. Vaatimuksia lupaehtoihin olivat tehneet Turun kaupunki ja Turun Seudun Puhdistamo Oy sekä vastineissaan Maanpää-Unkilan kalastus- ja osakaskunta sekä Moikoisten kalastus- ja osakaskunta. Ensin mainittujen vaateissa esitettiin poistettavaksi määräys varautumisesta hygienisointiin. Lisäksi TSP Oy esitti, että päätöksen tulisi olla voimassa välittömästi koko sen toiminta-alueella. Turun kaupunki vaati myös, että lupamääräyksestä 1 poistetaan purkuviemärin toteuttamista koskeva velvoite sekä lupamääräyksestä 8 poistetaan velvoite toimittaa liittymissopimukset tiedoksi ELY-keskukselle ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kalastus- ja osakaskunnat vaativat korvausta TSP Oy:n toiminnan aiheuttamista haitoista.

Hallinto-oikeuden ratkaisu

Vaasan hallinto-oikeus ei tutki Turun kaupungin puolesta tehtyä valitusta, koska Turku ei ole hallinto-oikeuden pyynnöstä huolimatta esittänyt selvitystä kaupungin valitusoikeuden perusteesta tai apulaiskaupunginjohtajan oikeudesta käyttää kaupungin puhevaltaa tässä asiassa. 

Vaasan hallinto-oikeus ei tutki Maanpää-Unkilan kalastus- ja osakaskunnan sekä Moikoisten kalastus- ja osakaskunnan vastineissa esitettyjä vaatimuksia, koska vaateita ei ole esitetty annetun määräajan puitteissa.

Vaasan hallinto-oikeus hylkää TSP Oy:n vaateen koskien hygienisointivaatimusta, koska katsoo annettujen lausuntojen perustella hygienisointiin varautumisen olevan perusteltu lupamääräys. Lisäksi oikeus toteaa, että AVI on jo antanut luvan toiminnan harjoittamisen aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta. Näin ollen enempi lausuminen lupapäätöksen voimaantuloa koskevan muutosvaatimuksen osalta raukeaa.'

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös (11.3.2016) 16/0112/3.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.