Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta8222.03.20166

6237-2015 (742)

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 82

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 14.3.2016:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut raportin ja tiivistelmän Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon jätevesitarkkailusta vuodelta 2015. Raportin tiivistelmä ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo toimi vuonna 2015 normaalisti täyttäen sekä vanhan, että uuden, ei vielä lainvoimaisen, ympäristöluvan puhdistusvaatimukset. Raportissa käsitellään myös verkosto- ja puhdistamo-ohituksia. Kuntien omistamissa viemäriverkostoissa ylivuodot aiheuttavat edelleen merkittävän vesistönsuojelullisen ongelman.

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon koko viemäriverkoston alueella ohitettiin vuoden 2015 aikana jätevettä yhteensä 66 111m3. Tulevan jäteveden ohitukset tapahtuivat Hansapuiston ylivuotokaivosta. Noin 78 % verkosto-ohituksista johtui hulevesien aiheuttamista ylitulvimisista pumppaamoilla tai viemärikaivoissa ja 22 % pumppaamoiden/viemäriverkoston huolto-, rakennus- ja korjaustöistä sekä pumppaamoiden teknisistä häiriöistä. Viemäriverkostoon pääsevien hulevesien määrää on saatava pienennettyä. Vesipuitedirektiivin edellyttämään kaikkien vesistöjen hyvään tilaan ei ole mahdollista päästä Saaristomeren valuma-alueella ilman ylivuotojen parempaa hallintaa. Viemäriverkoston kunnostustoimenpiteet tuovat osakaskunnille positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi kustannussäästöjä, jätevesimäärän pienentyessä alenevat jätevesien siirto- ja käsittelykustannukset sekä verkosto-ohituksista aiheutuvat kustannukset.

Oheismateriaali 1Tiivistelmä Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon vuosiyhteenvedosta 2015

Oheismateriaali 2Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon tarkkailututkimus, vuosiraportti 2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.