Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6401.03.20166

1671-2016 (231)

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista 2015 (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelun tulosalue on vuoden 2015 aikana tehnyt yhteensä 10 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja antanut pilaantunutta maaperää koskevissa asioissa 2 lausuntoa. Lautakunta määräsi yhden kohteen pilaantumisesta vastuussa olevan puhdistamaan maaperän, mutta päätöksestä on valitettu. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelu on jatkanut maaperän tilan tietojärjestelmän päivittämistä.

Ksylk § 64

Ympäristönsuojelu vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson, ympäristötarkastaja Virpi Laine 10.2.2016:

Tausta

Ympäristöministeriö siirsi toimivallan pilaantunutta maaperää koskevissa asioissa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vuonna 2010. Päätös oli silloisen ympäristönsuojelulain mukaisesti määräaikainen ja vuonna 2015 ministeriö antoi Turun kaupungin hakemuksesta päätöksen toimivallan siirtämisestä toistaiseksi. Uusi päätös koskee maaperän lisäksi myös pohjavettä. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelujohtajalle. Ympäristöministeriön päätökseen sisältyy velvoite, että kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista, ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2015

Vuoden 2015 aikana ympäristönsuojelu teki yhteensä 10 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Näistä yksi oli hakemuksen perusteella tehty muutos aikaisempaan päätökseen. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet -sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä, koska pilaantuneen alueen laajuus ja maaperän pilaantumisen aste oli kohteissa riittävästi selvitetty, puhdistamisissa noudatettiin yleisesti käytössä olevia hyväksyttäviä puhdistusmenetelmiä eikä toiminnasta aiheutunut ympäristön muuta pilaantumista. Kaikki kohteet kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla.

Lisäksi lautakunta velvoitti yhden toiminnanharjoittajan kunnostamaan pilaantuneen maa-alueen. Päätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ainoan vireillä olleen pilaantunutta maaperää koskevan ympäristölupahakemuksen jäämisestä sillensä lakimuutoksen vuoksi ilmoitettiin hakijalle ja alueen omistajalle.

Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2015 oli 24 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut olivat 900 euroa / ilmoitus.

Ympäristönsuojelu antoi yhden lausunnon puhdistettavalla alueella olevaa rakennusta koskevasta terveys- ja ympäristöriskinarvioinnista ja yhden lausunnon maaperän puhdistamistarpeesta.

Ympäristönsuojelu valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Tulosalue valvoi myös useita maaperän kunnostustyömaita, joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-ainesjätteitä. Lisäksi ympäristönsuojelu tarkasti, liittyykö vireillä oleviin kaavoihin ja kaivulupahakemuksiin mahdollisesti pilaantuneita maa-alueita.

Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai – kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään, jota päivitetään säännöllisesti.

Toimialanjohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää toimittaa yllä esitetyn yhteenvedon ympäristöministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvYmpäristöministeriö