Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta5816.02.201611

4189-2014 (235, 666)

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunto koskien Airiston yhteisläjitysalueesta tehtyjen tutkimusten yhteenvetoraporttia (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 58

Turun ja Naantalin satamien ruoppausmassojen läjitykseen on etsitty uutta yhteisläjitysaluetta, sillä Turun Sataman nykyisen, Rajakarin läjitysalueen, 3.12.2009 myönnetty lupa LSY-2008-Y-295 on voimassa seitsemän vuotta sen lainvoimaiseksi tulemisesta. Nykyisen Rajakarin läjitysalueen lupa umpeutuu vuonna 2019.

Vaasan hallinto-oikeus on 10.5.2011 antamassaan päätöksessä Nro 11/0116/1 määrännyt, että ”Turun Sataman tulee välittömästi tämän päätöksen antamisen jälkeen aloittaa uusien Rajakarin meriläjityspaikkaa haitattomampien meri- tai muiden läjitysalueiden kartoittaminen. … Selvitys tulee vuoden 2015 loppuun mennessä toimittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.”

Turun Satama Oy on tilannut selvityksiä konsulteilta ja FCG suunnittelu ja tekniikka Oy on nyt toimittanut Airiston yhteisläjitysalueelta tehtyjen tutkimusten yhteenvetoraportin.

Nyt tehty yhteenveto on kooste useista erillisselvityksistä, jotka on tehty vuosina 2010 - 2015. Turun ja Naantalin satamat hakevat myöhemmin tänä vuonna näiden tutkimustietojen pohjalta Aluehallintovirastolta lupaa uuden yhteisläjitysalueen käyttöönottamiseksi.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunta on perehtynyt tehtyihin selvityksiin ja niiden yhteenvetoraporttiin. Lautakunta esittää Turun Satama Oy:lle seuraavat huomiot:

Oheismateriaali 1Tiivistelmä Airiston yhteisläjitysalueen tutkimusten yhteenvetoraportista

Oheismateriaali 2Airiston yhteisläjitysalue, tutkimusten yhteenvetoraportti

Oheismateriaali 3Airiston yhteisläjitysalue, tutkimusten yhteenvetoraportti liitteineen

Oheismateriaali 4Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunto 21.4.2009 § 235

Oheismateriaali 5Vaasan hallinto-oikeuden päätös 10.5.2011

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportit tiedoksi ja antaa Turun Satama Oy:lle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 9-2, 2 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Meltovaara, Sundqvist, Ruohonen, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelin ja Heikkilä äänestivät Sandelinin muutosehdotuksen puolesta.

Röberg ja Muurinen olivat poissa kokouksesta.

Sandelinin muutosehdotus oli seuraava:

Lausunnon viimeinen kohta, jossa otetaan esille Turun ja Naantalin satamayhtiöiden mahdollinen yhdistäminen, poistetaan lausunnosta.

Perustelut: Linjaukset satamayhtiöiden yhdistämisestä eivät kuulu lautakunnan toimivaltaan. Tämän lisäksi lausunnon viimeinen kohta ei vastaa aiemmassa kokouksessa tehdyn palautusesityksen ääneenlausuttua sisältöä.

Jakelu

lausTurun Satama Oy