Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta5616.02.20169

4498-2015 (015)

Ympäristötoimialan lausunto Turun kaupungin hulevesiohjelman päivityksestä 2016- (Yt)

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan lausunto Turun kaupungin hulevesiohjelmaehdotuksesta

Ksylk § 56

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, erityisasiantuntija Anna Räisänen 8.2.2016:

Lausuntopyyntö

Turun kaupungin hulevesityöryhmä on pyytänyt lausuntoa ehdotuksesta Turun kaupungin päivitetyksi hulevesiohjelmaksi. Lausunto tulee jättää 29.1.2016 mennessä.

Päivitetyn ohjelman lähtökohtana ovat ilmastonmuutoksen ja kaupunkirakenteen tiivistymisen asettamat haasteet hulevesien hallinnalle sekä vuonna 2014 muuttuneet maankäyttö- ja rakennus- sekä vesihuoltolait. Lakimuutosten myötä hulevesien hallinnan painopiste on aiempaa selvemmin maankäytön suunnittelussa vesihuollon sijaan.

Hulevesien hallinta liittyy kaupungin organisaatiossa usean hallintokunnan toimialaan. Hulevesien hallintaa koskevia yhteisesti noudatettavia periaatteita tarvitaan alkaen maankäytön ja vesihuollon suunnittelusta yksityisten tonttien rakentamiseen sekä yleisten alueiden hoitoon, kehittämiseen ja ympäristönsuojeluun liittyen.

Hulevesiohjelman tavoitteena on kehittää hulevesien poikkihallinnollista organisointia, lisätä niin kaupungin työntekijöiden kuin asukkaiden tietoisuutta, tuoda hulevedet resurssiksi kaupunkikehitykseen, edistää vesistöjen hyvän tilan saavuttamista sekä estää kaupunkitulvia ja edistää niihin varautumista.

Päivitetyssä ohjelmassa on kuvattu uuden lainsäädännön mukaiset yksiköiden vastuut, suunnittelussa käytettävä hulevesien johtamisen prioriteettijärjestys ja hulevesien hallinnan kehittämisen tavoitteet. Ohjelman viidellä päämäärällä alatavoitteineen ja toimenpiteineen pyritään ohjaamaan hulevesien hallintaa kohti lakimuutosten periaatteita ja tulevaisuudessakin kestävää ja turvallista kaupunkiympäristöä.

Ehdotus lausunnoksi

Hulevesiohjelma on strateginen ohjaava dokumentti, jossa sovitaan hulevesien hallinnan yleisistä periaatteista, yhteisistä tavoitteista ja kehitystoimista.

Ohjelman yksi keskeisimmistä päämääristä on hulevesien hallintaan liittyvän toimintatapa-mallin luominen, millä sovitaan koko organisaatiota koskien vastuista ja toimintatavoista. Tämä on erittäin tärkeää, koska hulevesien hallinta jakautuu hyvin monen organisaation vastuulle. Kaikkien keskittyessä omaan osuuteensa kokonaiskuvaa ja -vastuuta ei ole ollut kenelläkään.

Ohjelmassa on tärkeää myös tunnistaa, että uusien alueiden hulevesien hallinnan lisäksi tarvitaan keinoja ratkaista vanhoilla alueilla ilmenneitä ongelmia. Hulevesien hallintaan liittyy olennaisena osana tulvanhallinnan lisäksi hulevesien laatu ja hulevesien puroissa aiheuttamat virtaamavaihtelut. Ohjelmassa on kiinnitetty näihin seikkoihin huomiota. Jatkossa, toimenpiteitä päivitettäessä, on syytä varmistua, että toimet johtavat näiltä osin jatkuvaan parantamiseen.

Jotta hulevesien hallinta ei jää pelkän suunnittelun tasolle, tulee asia huomioida myös budjetoinnissa. Hulevesien hallinta ei ole muusta suunnittelusta erillinen osa. Kun hulevesien kestävä hallinta on mukana suunnittelussa alusta lähtien, voidaan hulevedet ottaa osaksi muuta yleisten ja yksityisten alueiden rakentamista. Vaikka hulevettä pidättävät, puhdistavat ja/tai ekosysteemipalveluita tarjoavat hulevesiratkaisut vaatisivatkin uuden tyyppisiä investointeja, voivat ne kustannushyödyiltään ja elinkaariajattelun mukaisesti kuitenkin tulla edullisemmiksi kuin hulevesiputkistojen uusiminen tai tulvavahinkojen korvaaminen. Nämä seikat tulee huomioida Kiinteistötoimialalla rakennussuunnitelmia ja rakentamista tilattaessa ja toteutettaessa.

Toimivaan hulevesien hallintaan ei päästä pelkästään kaupungin toimenpiteillä yleisillä alueilla, vaan toimenpiteiden toteutusvastuuta tulee jakaa mahdollisuuksien mukaan kiinteistöjen kanssa.

Oheismateriaali 1Hulevesiohjelma

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa hulevesityöryhmälle ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausHulevesityöryhmä