Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta4509.02.20167

1788-2010 (231)

Vastine korkeimmalle hallinto-oikeudelle / Huhtamäki Oyj (Hal)

Tiivistelmä:

Lautakunta on velvoittanut Huhtamäki Oyj:n puhdistamaan kiinteistön pilaantuneen maaperän osoitteessa Kärsämäentie 35. Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut velvoitteen, mutta katsonut, että Huhtamäki Oyj on vastuussa maaperän puhdistamisesta. Huhtamäki Oyj on valittanut Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä edelleen korkeimmalle hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnan vastinetta valituksen johdosta. Lautakunnalle esitetään vastinetta, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 45

Ympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 1.2.2016:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on päättänyt 24.9.2013 § 264 velvoittaa juoksevan uhkasakon uhalla Huhtamäki Oyj:n puhdistamaan tontin 853-84-24-28 pilaantuneen maaperän viimeistään 31.5.2014 mennessä.

Huhtamäki Oyj:n valitettua päätöksestä on Vaasan hallinto-oikeus on 2.11.2015 päättänyt, että lautakunnalla on asiassa toimivalta ja, että Huhtamäki Oyj on vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Myös yhtiön oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylätty.

Hallinto-oikeus on kuitenkin kumonnut lautakunnan päätöksen ennenaikaisena siltä osin kuin yhtiö on velvoitettu puhdistamaan maaperä sakon uhalla määräajassa. Samalla hallinto-oikeus on muuttanut lautakunnan päätöstä siten, että yhtiö on velvoitettu esittämään Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus tai lupahakemus pilaantuneen maaperän puhdistamiseksi tontilla 853-84-24-28 kolmen kuukauden kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan asetettu puhdistamisvelvoite on ennenaikainen, koska kiinteistöllä suoritettavat toimenpiteet ja puhdistustaso määräytyisivät tosiasiallisesti vasta myöhemmin tehtävän ilmoituksen tai hakemuksen perusteella, minkä jälkeen puhdistamiseen voidaan ryhtyä. 

Huhtamäki Oyj on valittanut Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä edelleen korkeimmalle hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt 19.2.2016 mennessä kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan vastinetta valituksen johdosta.

Ehdotus annettavaksi vastineeksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta ilmoittaa vastineenaan kunnioittaen seuraavaa:

Lautakunta ei katso tarpeelliseksi toistaa aikaisemmin esittämäänsä vaan uudistaa asiassa aikaisemmin lausumansa ja katsoo edelleen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti, että Huhtamäki Oyj on kiinteistöllä toimintaa harjoittaneena yrityksenä vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta.

Huhtamäki Oyj:n tulkintaa viranomaisen toimivallasta lautakunta pitää myös virheellisenä. Ympäristöministeriön toimivallan siirtoa koskevan päätöksen mukaan ennen toimivallan siirtoa vireille tulleet asiat käsitellään loppuun sen viranomaisen toimesta, jonka alaisuudessa asia on alun perin saatettu vireille. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on ilmoittanut, että asia ei ole ollut heillä vireillä. Tästä syystä toimivalta on ollut lautakunnalla.

Oikeudenkäyntikuluvaatimusta lautakunta pitää perusteettomana, koska lautakunnan päätöstä ei voida pitää hallintolainkäyttölain 74 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla virheellisenä. Siltä osin kuin hallinto-oikeus on muuttanut lautakunnan päätöstä, kyse on ollut vain asian käsittelyjärjestyksestä. Kuluvaatimus kiistetään myös määrältään.

Edellä esitetyin perustein kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että Huhtamäki Oyj:n valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, osoite PL 355, 20101 Turku, sähköposti harri.lehtinen(at)turku.fi, puh. 050 5589 289.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös

Oheismateriaali 2Huhtamäki Oyj:n valituskirjelmä  

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen vastineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vstnKorkein hallinto-oikeus