Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3226.01.201611

6895-2015 (615)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamispäätöksestä, Malminkatu 5, Merenkulkuoppilaitos (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt poikkeuksen muuttaa entinen Merenkulkuoppilaitos asuinrakennukseksi samalla laajentaen rakennusta rakentamalla rakennukseen kerros lisää. Meidän Turku - Vårt Åbo ry. on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiasta. Lautakunnalle ehdotetaan, että hallinto-oikeudelle annettaisiin lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 32

Toimialan hallinto, rakennuslakimies Leena Salmelainen 19.1.2016:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 27.10.2015 § 318 tehnyt myönteisen päätöksen Stiftelsen för Åbo Akademin tekemästä poikkeamishakemuksesta koulurakennuksen muuttamiseksi asuinrakennukseksi sekä rakennuksen laajentamiseksi kaupunginosan 9, korttelin 11, tontille 1 osoitteessa Malminkatu 5. 

Meidän Turku – Vårt Åbo ry. on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 25.1.2016 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 5.2.2016 saakka.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on käytöstä poistetun Merenkulkuoppilaitoksen muuttaminen asunnoiksi. Oppilaitoksessa on sen toiminta-aikana ollut sisäilmaongelmia siinä määrin, ettei rakennuksen ottaminen uudelleen käyttöön ole mahdollista ilman ongelmat poistavaa, uudisrakentamiseen verrattavaa, mittavaa remonttia. Kiinteistön omistaja on hakenut lupaa purkaa rakennus, mutta lupa on hylätty, koska vuonna 1966 hyväksytyssä voimassa olevassa asemakaavassa ei ole arvioitu rakennuksen suojelua koskevia arvoja. Purkamiselle ei ole ollut edellytyksiä. Museokeskus on poikkeamista puoltavassa lausunnossaan todennut, että rakennuksen suojelun tavoitteet koskevat julkisivujen ominaisluonnetta ja Merenkulkuoppilaitoksen toiminnasta viestiviä elementtejä sekä sisätiloissa pääsisäänkäynnin ja keskeisaulan muodostamaa arkkitehtonista tilasarjaa.

Tosiasia kuitenkin on, että rakennuksen seisottaminen paikallaan käyttämättömänä tärvelee rakennuksen ominaisuuksia melko lyhyessä ajassa siinä määrin, että suojeluarvojen säilyminen on epävarmaa. Stiftelsen för Åbo Akademi on Turussa profiloitunut vanhojen ja arvokkaiden rakennusten ominaispiirteiden säilyttäjänä myös rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen ja saneerauksen yhteydessä. Päätösharkinnassa on otettu huomioon, että kiinteistön omistaja on tarkkaan harkinnut mahdollisuudet käyttää nykyistä rakennusta sen ominaisuudet mahdollisimman hyvin säilyttävällä tavalla. Poikkeamishakemuksen yhteydessä esitetty suunnitelma on hyvä kompromissi rakennuksen suojeltavien arvojen säilyttämisen ja sen järkevän käytön asettamien vaatimusten välillä.

Päätöksen kohteena olevan kiinteistön naapuritontti on asemakaavassa osoitettu yleisille rakennuksille ja kiinteistössä toimii Topeliuksen koulu. Lähistöllä on myös rakentamaton palvelurakennusten tontti päiväkotia varten sekä Puutarhakadun varressa useita toimitilarakennuksille osoitettuja kiinteistöjä. Malminkadun toisella puolella olevat tontit on osoitettu pääosin asuinrakentamiseen. Alueen toisen julkisten rakennusten tontin muuttaminen asuinkiinteistöksi ei vaikeuta asemakaavan toteutumista siten, että se estäisi asian ratkaisemisen poikkeamisharkinnalla. Kunnan velvollisuus seurata asemakaavojen ajantasaisuutta ei tarkoita, että kunnan tulisi ”varmuuden vuoksi” päivittää yksittäisten tonttien asemakaavoja, vaan arviointi tapahtuu tarpeen mukaan. Asemakaavan uudistaminen ei sinänsä ole itseisarvo, vaan kysymys on ennen kaikkea suunnitelmallisesta kaupungin kehittämisestä ja toimintojen osoittamisesta tarkoituksenmukaisesti.

Toisin kuin valituksessa esitetään, kiinteistön liikennettä, pelastusteitä, leikkipaikkoja, piha-alueita, autopaikkoja ja rakennuksen soveltumista ympäristöön ei ratkaista asemakaavassa vaan rakennusluvassa. Asemakaavassa osoitetaan reunaehdot rakentamisen toteuttamiselle. Asemakaavassa kyseinen kiinteistö on osoitettu opetustoiminnalle, joten asemakaava mahdollistaa jo nyt asuinkäyttöön verrattavat päivittäiset liikennemäärät. Kiinteistölle on olemassa kaksi käyttökelpoista kulkuyhteyttä, joiden puitteissa liikennöinti voidaan ratkaista rakennusluvassa erikseen osoitettavalla tavalla. Rakennuksen julkisivujen toteuttamisen osalta päätös on tehty ehdollisena. Myös muilta osin rakennuksen osien ja ominaispiirteiden säilyttämistä koskevat lopulliset ratkaisut tehdään rakennusluvassa. 

Kaavoitusyksikön antamissa lausunnoissa ei ole ristiriitaa: Kaavoitusyksikkö on aiemmin todennut, että tontin uudisrakentaminen edellyttää kaavamuutosta, sen sijaan käyttötarkoituksen muutos ei ole niin suuri asia, että se edellyttäisi kaavan muuttamista, etenkin kun kyseessä on ympäristöhäiriöitä tuottamaton toiminta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että poikkeamisen edellytykset täyttyvät. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätösten perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 2.12.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Mattila, Muurinen, Röberg ja Vierimaa.

Van Ooikin Koiviston kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Meltovaara, Sandelin ja Sundqvist.

Van Ooikin muutosehdotus oli seuraava:

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Poikkeamisen edellytykset on säädetty maankäyttö- ja rakennuslaissa. Laissa on erikseen kirjattu, ettei poikkeaminen saa vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 172 §). Rakennus on Turun museokeskuksen antamien lausuntojen (21.5.2013, 10.1.2014 ja 2.7.2915) perusteella sekä kulttuurihistoriallisesti että rakennustaiteellisesti arvokas. Lausuntojen mukaan sisätiloissa suojelun tavoitteiden piiriin on määritetty pääsisäänkäynnin ja keskeisaulan muodostama arkkitehtoninen tilasarja. Julkisivujen osalta suojelun tavoitteet koskevat julkisivujen ominaisluonnetta sekä merenkulkuoppilaitoksen toiminnasta viestiviä elementtejä. Nyt esitetyt poikkeamisluvan ehdot eivät riitä turvaamaan rakennustaiteellisesti arvokkaan ja suojeltavaksi esitetyn rakennuksen ominaispiirteitä. Turun hallinto-oikeuden aikaisemmassa päätöksessä todettiin että Merenkulkuoppilaitoksen rakennuksen suojelu tulee ratkaista ensisijaisesti asemakaavalla. Alueella voimassa oleva asemakaava on vuodelta 1966, eikä se ole rakennetun ympäristön arvojen huomioon ottamisen osalta ajan tasalla mm. rakennusten suojelun osalta.

Turun kaupungin kaavoitusyksikkö on antanut Turun hallinto-oikeudelle lausunnon nyt käsittelyssä olevasta alueesta 4.3.2014. Turun kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on lausunnossaan todennut, että mikäli tarkoitus on rakentaa tontille asuinuudisrakennus, tarvitaan siihen asemakaavanmuutos. Lausunnon mukaan alueen maankäyttöön liittyy niin monia näkökohtia, että rakennuksen purkamismahdollisuudet ja alueen tuleva käyttö tulee tutkia asemakaavoitusmenettelyssä.

Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n valitus on hyvin perusteltu ja siinä esitetyt tulkinnat ovat oikeat eikä poikkeusta tulisi myöntää. Edellä olevaan viitaten esitämme, että hallinto-oikeus kumoaa Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n valituksen mukaisesti valituksen alaisen päätöksen kaikilta osin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus