Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta38815.12.20157

8526-2015 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Kaarningon pumppaamo" Harittu, Koivula (os. Uudenmaantie, Rajakivenkatu, Välskärinkatu, Moreenikatu) (20/2015) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan teollisuustoimintaa sekä kahden asuinrakennuksen rakentaminen alueelle. Teollisuusrakentamisen lähtökohtaisena tavoitteena on kalankasvattamon rakentaminen alueelle, rakennusoikeutta sille varataan 5.000 kerrosneliömetriä. Samalla alueen liikennejärjestelyjä uudistetaan.

Ksylk § 388

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Oscu Uurasmaa 7.12.2015:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 2.12.2015 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alueen koko on noin 6,8 hehtaaria. Kaava-alueella sijaitsee Kaarningon pumppaamon rakennuksia, jotka ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Suurin osa kaava-alueesta on rakentamatonta. Aluetta halkoo voimalinja. Alueen läpi itä-länsisuunnassa kulkee ulkoilureitti. Alueella sijaitsee Uudenmaantie ja muita liikennealueita.

Alueen naapurissa on pientalovoittoisia asuinalueita.

Suunnittelualue on luokiteltu pohjavesialueeksi.

Tavoitteet

Kaavamuutoksen tavoitteena on:

Suunnittelutilanne

Alue on yleis-/osayleiskaavassa esitetty yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten alueeksi, asuinpientalojen alueeksi sekä virkistysalueeksi.

Alue on voimassa olevissa asemakaavoissa osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten alueeksi (tehokkuusluku e = 0,2), liikennealueiksi, asuinpientalojen alueeksi, suojaviheralueeksi sekä virkistysalueeksi.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu kaupungin aloitteeseen.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 29.9.2015 § 289.

Kaava kuulutettiin vireille 17.10.2015.

Kalankasvatuslaitoksen toimijat esittelivät alueelle suunniteltua toimintaa alueen omakotitaloyhdistyksen vuosikokouksessa 19.11.2015. Paikalla oli kutsuttuna myös joitakin läheisten rivitaloyhtiöiden edustajia. Samalla keskusteltiin alueen asemakaavoituksesta.

Mielipiteet

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 5 mielipidettä.

Turku Energian antaman palautteen johdosta alueelle on osoitettu kaksi muuntamon paikkaa sekä levennetty voimalinjan turvaetäisyyksiä.

Fortumilla ei ole voimalinjoja alueella.

Liikuntapalvelukeskus toivoo, että kuntoratayhteys säilytetään kaava-alueella ja että sen linjausta tutkitaan kaavatyössä huolellisesti. Kuntorata tulisi pitää erillään kevyen liikenteen väylistä ja minimoida tasoristeykset, koska talvikauden hiekoitus pilaa ladut. Pyöräily ei myöskään ole sallittu kuntoradoilla, joten siksi erilliset reitit ovat tarpeen näin kriittisessä nivelkohdassa pitkää ja suosittua ulkoilureittiä.

Asukkailta tuli kaksi mielipidettä. Molemmissa oli useita allekirjoittajia. Asukkaitten mielipiteissä on:

- vastustettu tuotantotiloja alueelle

- puolustettu lähivirkistysalueita ja alueen metsiä

- puolustettu alueella olevaa ulkoilureittiä

- toivottu pumppaamon rakennusten suojelua

- epäilty rakentamisen ja tuotantolaitoksen toiminnan sopivuutta vanhojen rakennusten ja pientaloalueen läheisyyteen

- epäilty tuotannon aiheuttavan liikenteellisiä haittoja sekä haju- ja meluhaittoja alueelle

- katsottu 5.000 neliön rakentaminen liian suureksi alueelle

- huomautettu, että alue on pohjavesialuetta

- toivottu metsäisiä näkemäesteitä rakentamisen ympärille

- toivottu liikenneyhteyttä pumppaamon eteläpuolelta Uudenmaantielle

- ehdotettu valoliittymää kiertoliittymän tilalle Uudenmaantielle

- pelätty liikennemäärien kasvavan Välskärinkadulla ja Rajakivenkadulla

- epäilty tuotantolaitoksen työllistävää vaikutusta

- pohdittu kalankasvatuslaitokselle muita sijoituspaikkoja mm. Kaarinan puolelle ja Uudenmaantien toiselle puolelle

- kannatettu kaupungille tulevia verotuloja ja työpaikkoja.

Erityisen voimakkaana koetaan rakentamisen aikaisen liikenteen haitat omakotialueelle, mikäli liikenne kulkisi Rajakivenkadun tai Välskärinkadun kautta, koska alueen kadut ja rakennukset on rakennettu pehmeälle savipatjalle. Mielipiteissä on myös ehdotettu väliaikaisen liittymän rakentamista Uudenmaantielle, mikäli kalankasvatuslaitoksen rakentaminen aloitetaan ennen kuin uusi liittymä ja katujärjestely Pumppaamon eteläpuolelle valmistuvat.

Osa mielipiteistä on pystytty huomioimaan kaavaluonnoksessa ja ympäristövaikutuksia pyritty minimoimaan.

Alueen metsät vähenevät, mutta virkistysalueet lisääntyvät nykyiseen asemakaavaan verrattuna. Ulkoilureitti säilyy lähestulkoon ennallaan, itse tuotantolaitoksen tarpeet eivät sitä siirrä vaan katulinjaus. Osa pumppaamon rakennuksista tullaan suojelemaan.

Asemakaavaluonnoksessa TY-alueen liikenne on osoitettu ainoastaan LP-alueen ja uuden kadun kautta Uudenmaantielle.

Rakennusten ja tuotannon sopivuus alueelle on aina jonkinlainen kompromissi. Kaavassa on pyritty minimoimaan kyseisen hankkeen vaikutuksia ympäristölleen.

Kalankasvatuslaitos tulee tarvitsemaan toimintaansa ympäristöluvan, jonka yhteydessä määritellään tarkemmin laitoksen rakentamiseen ja toimintaan liittyviä asioita.

Kaavaluonnosta ja kalankasvatuslaitoksen tulevaa toimintaa tullaan esittelemään yleisötilaisuudessa talven aikana.

Kaikkiin mielipiteissä esitettyihin asioihin ei voi kaavallisesti vaikuttaa.

Asemakaavaluonnoksessa on pyritty minimoimaan rakentamisen ja toiminnan aiheuttamia vaikutuksia ympäristöönsä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Kaava-alueen koko on noin 6,8 hehtaaria.

Kaavaluonnoksessa alueelle on osoitettu 5000 kerrosneliötä rakennusoikeutta suojeltavien rakennusten lisäksi ympäristöhäiriötä aiheuttamattomalle teollisuustoiminnalle (TY-1), rakentamisen korkeutta on rajoitettu. Korttelialueen koko on noin 1,35 hehtaaria ja sen tehokkuudeksi tulee noin e = 0,37. Korttelialueelle on osoitettu suojeltavia rakennuksia. Alueen liikenne tapahtuu uuden pysäköintialueen (LP) kautta uudelle kadulle ja edelleen uuden liittymän kautta Uudenmaantielle.

Alueelle on osoitettu kahdelle uudelle yksikerroksiselle omakotitalolle yhteensä 500 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Korttelialueen tehokkuusluvuksi tulee noin e = 0,32.

Uudenmaantien liikennealueelle on mitoitettu kiertoliittymä ja uusi katu (Haritun puistotien mahdollinen jatke) on mitoitettu leveäksi mahdollisia tulevaisuuden tarpeita varten. Liittymän toteutus on tässä vaiheessa tarkoitus toteuttaa valoliittymänä ja uuden kadun on tarkoitus olla mitoitukseltaan tonttikatu.

TY-alueen sekä uuden kadun eteläpuoleisten alueiden liikenne tulee tukeutumaan uuteen liittymään Uudenmaantielle, jota ELY-keskus parhaillaan suunnittelee. Muutos vaikuttaa läheisten pientaloalueiden liikenteeseen siten, että suunnittelualueen eteläpuolella olevien kiinteistöjen liikenne ei enää tapahdu Rajakivenkadun tai Välskärinkadun kautta.

TY-alueen ympärille on muodostettu virkistys- ja suojaviheralueita, jotka muodostavat metsäisiä näkemäesteitä. Aluetta halkovaa ulkoilureittiä pitää katualuevarausten takia pieniltä osin siirtää pohjoisemmaksi. Kaavaluonnoksessa on osoitettu yleinen pysäköintialue (LP) ulkoilureitin yhteyteen. Yleiset alueet hieman lisääntyvät nykyiseen asemakaavatilanteeseen verrattuna, mutta oleva metsä pienenee.

Turku Energian voimajohdolle on osoitettu 46 metriä (23 m + 23 m) leveä vaara-alue.

Liite 1Luonnoskartta, päivätty 2.12.2015

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 2.12.2015 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Kaarningon pumppaamo” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 388
Liite 1:Luonnoskartta, päivätty 2.12.2015