Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta38008.12.20157

6104-2009 (613, 627)

Turun hallinto-oikeuden päätös Fortuna-korttelin asemakaavaa koskevaan valitukseen (Hal)

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt valtuuston asemakaavapäätöksestä tehdyn valituksen. Asian jatkovalitus edellyttää valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Ksylk § 380

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 1.12.2015:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.5.2015 § 79 asemakaavan muutoksen Fortunakortteliin Aurajoen varrelle, Aurakadun ja Linnankadun kulmaan. Asemakaavan muutos mahdollistaa korttelin historiallisen miljöön säilymisen taloineen ja pihoineen sekä uudisrakentamisen Kaupungintalon edusaukion reunaan, Linnankadun varteen. Korttelin sisäpihat voidaan avata jalankulkualueeksi ja kytkeä toisiinsa. Apteekkimuseo säilyy nykyisellä paikallaan.

Meidän Turku – Vårt Åbo ry valitti valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka 26.11.2015 päätöksellään hylkäsi yhdistyksen valituksen.

Turun hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimmalle hallinto-oikeudelle, mikäli korkein hallinto-oikeus myöntää yhdistykselle valitusluvan.

Turun hallinto-oikeuden perustelut

Selvitysten riittävyys. Autopaikkojen lukumäärä ei olemassa olevaan tilanteeseen verrattuna merkittävästi muutu eikä kaavamuutoksella ole mainittavia liikenteellisiä vaikutuksia. Arkeologisiin kaivausten, mahdollisesti pilaantuneen maaperän puhdistamisen tai maanalaisen paikoituksen rakentamisen kustannukset eivät ole sellaisia kaavan toteuttamisen vaikutuksia, joita olisi ollut tarpeen kaavaa laadittaessa erikseen selvittää. Fortuna-korttelin asemakaavan muutoksen vaikutukset on näin ollen riittävästi selvitetty.

Yleiskaavan laatimisen tarve. Fortuna-korttelin asemakaavan muutoksessa on kysymys yhden keskustan korttelin asemakaavan ajantasaistamisesta, kerrosalaltaan suhteellisen vähäisestä täydennysrakentamisesta sekä korttelin rakennusten suojelukysymysten ratkaisemisesta. Turun kaupungin keskusta-alueen osayleiskaavan laatiminen ei ole ollut asemakaavan muutoksen laillisuuden edellytyksenä.

Asemakaavan sisällön laillisuus. Rakennetulle kulttuuriympäristölle on jo lähtökohtaisesti ominaista kerroksellisuus ja rakentuminen eri aikakausien mukanaan tuomien muutosten kokonaisuutena. Kun otetaan huomioon korttelin arvokkaan rakennuskannan laajamittainen suojelu sekä uudisrakentamisen sovittaminen tähän rakennuskantaan kaavamääräyksillä, asemakaavan muutos täyttää asemakaavan rakennetun ympäristön vaalimista ja siihen liittyvien erityisten arvojen hävittämiskieltoa koskevan sisältövaatimuksen. Kun arvioidaan kaavan ratkaisuja koko Fortuna-korttelikokonaisuuden kannalta, kaava edistää myös kulttuuriperintöön liittyvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden saavuttamista.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 26.11.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.