Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37201.12.20159

5190-2015 (615, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätökset Pryssinkatu 9, 11 ja 13 (Hal)

Tiivistelmä:

NCC-Rakennus Oy:lle on myönnetty poikkeukset rakennusoikeuden ylittämiseksi kolmen kerrostalon rakentamisessa. Vastaavat poikkeukset on myönnetty vuonna 2014 kahden muun saman alueen kerrostalon rakentamisen yhteydessä. Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen, joka pyytää lautakunnan lausuntoa asiasta. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulisi hylätä.

Ksylk § 372

Toimialan hallinto, rakennuslakimies Leena Salmelainen 24.11.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 15.9.2015 § 274 tehnyt myönteisen päätöksen NCC-Rakennus Oy:n, perustettavan yhtiön lukuun tekemistä kolmesta poikkeamishakemuksesta kolmen kerrostalon rakentamiseksi kolmelle vierekkäiselle kaavatontille Ruohonpään kaupunginosan (75), korttelin 70, kaavatonteille 1, 2 ja 3 osoitteessa Pryssinkatu 9, 11 ja 13. Voimassa oleva kiinteistötunnus on 509-1-35.

Kaavatontteja 1 ja 2 (Pryssinkatu 11 ja 13) koskevat rakennusluvat on myönnetty 14.10.2015 ehdolla, ettei rakennustöitä saa aloittaa, ennen kuin poikkeamispäätökset saavat lainvoiman.

Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet kaikista kolmesta poikkeamispäätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 30.11.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 11.12.2015 saakka.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Valituksessa ja poikkeamishakemuksesta tehdyssä muistutuksessa vastustetaan rakennusoikeuden ylitystä ja muun muassa pysäköintipaikan sijainnin aiheuttamaa autonvalojen häikäisyä. Voimassa oleva asemakaava sallii joka tapauksessa autojen pysäköinnin rakennusalan ulkopuolella.

Suunnitelmissa Pryssinkadun puoleiset autopaikat on katettu, jotta kaupunkikuvasta muodostuisi ryhdikäs ja jäsennelty ja jotta tonttien pihat saataisiin rajattua avoimesta katutilasta. Autokatokset ovat kuitenkin niin suuret, että ne lasketaan kerrosalaan. Autokatoksilla muodostetaan sisäpihat ja niiden sijoittelulla on myös pyritty välttämään laajojen pysäköintikenttien muodostuminen.

Rakennusten massa ja vaikutukset ympäristöön ovat samanlaiset riippumatta siitä, onko rakennuksen vaipan sisällä olevat tilat laskettu kerrosalaan vai ei. Valituksessa ei ole tältä osin esitetty muita perusteluja, kuin että ratkaisu on kaavan vastainen. Mikäli autokatokset poistetaan suunnitelmasta, rakennusoikeuden ylitys ulkoseinänpaksuuden 250 mm ylittävän vähennyksen jälkeen kaavatontilla 2 on 198,5 m2 (11 %). Ylitys muodostuu pääosin niistä tiloista, jotka saman kaava-alueen AK 2-kortteleissa saa rakentaa rakennusoikeus ylittäen. Päätösharkinnassa tämä on arvioitu erityiseksi syyksi myöntää poikkeus. Autokatosten rakentamisen on lisäksi katsottu parantavan alueen yleisilmettä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että poikkeamisen edellytykset täyttyvät. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätösten perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 21.10.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus