Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36901.12.20156

10403-2015 (231)

Jätelain mukainen hallintopakkoasia; uhkasakon asettaminen, Susanna-alus Rauvolanlahden yhteisellä vesialueella (Ys)

Tiivistelmä:

Rauvolanlahden vesialueelle on hylätty jätelain 72 §:n vastaisesti Susanna-niminen alus. Alusta ei ole toistuvista kehotuksista huolimatta siivottu määräaikaan mennessä. Lautakunnalle esitetään, että aluksen omistaja velvoitetaan uhkasakon uhalla poistamaan alus.

Ksylk § 369

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Virpi Laine, hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 10.11.2015:

Kohdekiinteistö                  

853-429-876-1, Turun kaupungin omistaman tilan Maijala 853-429-1-1 rannassa

Yhteinen vesialue, Rauvolanlahti, Ruskeakallion eteläpuoli

Kiinteistön haltija                

Turun kaupunki

Jätteeksi määritelty esine  

Susanna –niminen alus

Velvoitetut

Pasi Markkola

PMM yhtiöt Oy (2410065-5)

Asian aikaisemmat vaiheet

Turun kaupungin ympäristönsuojelu on saanut ilmoituksen Rauvolanlahteen, Ruskeakallion edustalle hylätystä aluksesta, jonka sisällä on vettä. Saatujen tietojen mukaan Susanna –nimisen aluksen omistaa Pasi Markkola ja se on väliaikaisesti jätetty Rauvolanlahteen 14.5.2015 hinaaja-aluksen rikkoontumisen takia.

Ympäristönsuojelun tekemässä tarkastuksessa 7.7.2015 on todettu, että ruovikossa on kiinnitettynä maihin n. 20 metriä pitkä alus, joka on hieman notkollaan ja ilmeisesti kiinni pohjassa. Ympäristönsuojeluun aiemmin toimitettujen kuvien perusteella aluksessa on vettä sisällä. Tietoa mahdollisesta polttoainetankista tai moottorista ei ole. Ympäröivässä vedessä ei havaittu öljykalvoa. Tarkastuksessa todettiin, että kohde on jätelain 72 §:n vastaisessa kunnossa ja kehotettiin Pasi Markkolaa poistamaan alus Rauvolanlahdesta viimeistään 25.7.2015.

Ympäristönsuojelu teki uuden tarkastuksen 31.8.2015, josta tehty muistio korvasi aiemman, 7.8.2015 päivätyn, väärinkäsityksen vuoksi virheellisen muistion. Pasi Markkolaa kehotettiin poistamaan edelleen Rauvolanlahdessa oleva alus viimeistään 18.9.2015.

Ympäristönsuojelu kävi paikalla 25.9.2015 ja samana päivänä aluksen omistajaa muistutettiin puhelimitse aluksen poistamisesta. Ympäristönsuojelu kävi paikalla uudestaan 2.10.2015, jolloin alus oli edelleen Rauvolanlahdessa. 

Sovellettavat säännökset

Jätelain roskaamiskiellon mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa.

Jätelaissa jätteeksi määritellään aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. Ympäristönsuojelun arvion mukaan huonokuntoinen alus on poistunut käytöstä ja täyttää näin ollen jätteen määritelmän. Kyseinen alus on haltijan passiivisuuden johdosta muuttunut käyttökelvottomaksi.

Jätelain mukaan roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. Ympäristönsuojelun saamien tietojen mukaan aluksen omistaja on Pasi Markkola. Markkola on ilmoittanut 29.10, että aluksen omistaa PMM-yhtiöt Oy, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on. Koska aluksen omistukseen liittyen on epäselvyyttä, uhkasakko kohdistetaan sekä Pasi Markkolaan että PMM-yhtiöt Oy:öön. Aluksen omistaja ei ole poistanut alusta kyseiseltä paikalta.

Valvontaviranomainen (kunnan ympäristönsuojeluviranomainen) voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. Määräystä voi tehostaa uhkasakolla. Uhkasakkoa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.

Jätelaki 5 §, 72 §, 73 §, 75 §, 126, 129 §, 139 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 22 §

Asianosaisen kuuleminen

Pasi Markkolalle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine uhkasakon asettamista koskevasta päätösehdotuksesta. Hän on ilmoittanut, että aluksen omistaja on PMM-yhtiöt Oy. PMM-yhtöt Oy:lle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine päätösehdotuksesta.

Perustelut

Tarkastusten perusteella on todettu, että kiinteistöllä on huonokuntoinen alus, joka aiheuttaa jätelain 72 §:n tarkoittamaa epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista ja viihtyisyyden vähentymistä (roskaantumista). Alus on jätetty Rauvolanlahden luonnonsuojelualueen ja Natura-alueen välittömään läheisyyteen. Aluksen omistaja ei ole kehotuksista huolimatta ryhtynyt toimenpiteisiin roskaavan esineen poistamiseksi. Valvontaviranomainen määrää jätelain 75 §:n nojalla roskaajaa poistamaan roskaavan esineen. Jätelain 129 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään.

Oheismateriaali 1Tarkastusmuistiot 7.7.2015, 7.8.2015 ja 31.8.2015

Oheismateriaali 2Valokuvat Ruskeakalliolta käsin 31.8.2015 ja 2.10.2015

Oheismateriaali 3PMM yhtiöt Oy:n lisäaikapyyntö 1.12.2015 (esitettiin kokouksessa)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa Pasi Markkolan ja PMM-yhtiöt Oy:n yhteisvastuullisesti kummallekin erikseen asetettavan uhkasakon uhalla poistamaan Susanna –nimisen aluksen Rauvolanlahdesta ja toimittamaan sen todisteellisesti venesatamaan tai telakalle, jonka haltijan kanssa tulee etukäteen sopia aluksen säilyttämisestä tai sen asianmukaisesta toimittamisesta hävitettäväksi. Velvoitetta tulee noudattaa 21 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Juoksevan uhkasakon määrä: Kiinteänä peruseränä viisituhatta (5000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty 21 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä tuhat (1000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Koska uhkasakko on asetettu irtainta omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on uhkasakkolain 18 §:n mukaisesti omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Samalla määrätään, että tätä päätöstä on jätelain 139 §:n nojalla noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei hallinto-oikeus toisin määrää.

Samalla päätettään, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPMM yhtiöt Oy (tod.)
aoMarkkola Pasi (tod.)
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu