Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37001.12.20157

10236-2015 (350)

Moision koulukiinteistöjen mahdollinen terveyshaitta (Yth)

Tiivistelmä:

Moision koulun ala-asteen kiinteistössä on kesän 2015 aikana tehty korjauksia, mm. ilmastointilaitteissa ja ilmanvaihdossa todetut ongelmat on korjattu. Tehdyissä tutkimuksissa tai havainnoissa ei ole tullut esiin sellaista terveyshaittaa, minkä vuoksi koulutilojen käyttöä tulisi rajoittaa nykyistä enempää. Myöskään koulun oppilailla tai henkilökunnalla ei syyslukukaudella ole ollut lisääntynyttä oireilua.

Ksylk § 370

Ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 24.11.2015:

Moision koulu on 361 oppilaan alakoulu, jossa ovat luokat 1-6. Se koostuu kahdesta koulurakennuksesta, ns. kivikoulusta ja puukoulusta. Puukoulu on siirtokelpoinen tilaelementti vuodelta 1997 ja sitä on laajennettu 2004. Kivi-koulu on peruskorjattu 2007.  Koulussa on henkilökuntaa 26.

Moision koulun vanhemmista koostuva sisäilmatyöryhmä on pyytänyt 9.10.2015 päivätyllä kirjeellä terveysvalvonnan kirjallista lausuntoa Moision koulukiinteistöjen nykytilanteen mukaisesta mahdollisesta terveyshaitasta.

Ehdotus annettavaksi kannanotoksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta ilmoittaa kannanottonaan asiaan seuraavaa:

Terveydensuojeluviranomainen on siirtänyt asian rakennusvalvonnalle niiltä osin, kun on pyydetty selvittämään MRL:n mukaisten lupien tilanne.

Turun kaupungin omistamien kiinteistöjen sisäilmaongelmia käsitellään toimialakohtaisissa sisäilmatyöryhmissä. Sivistystoimen sisäilmatyöryhmään kuuluvat mm. sivistystoimen, kiinteistön omistajan, työterveyshuollon, koulu-terveydenhuollon, työsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon edustajat. Sisäilmatyöryhmän tarkoituksena on saada ongelmat hoidettua nopeasti, kun koolla on samanaikaisesti asiantuntemus kaikilta tarvittavilta osapuolilta. Malli on käytössä kunnissa yleisesti ja se myös STM:n suosittelema tapa toimia. Moision koulun vanhempien esiin tuomaa sisäilmaepäilyä on keväällä 2015 käsitelty sisäilmatyöryhmän kokouksissa. Ympäristöterveydenhuolto on myös tehnyt koulutiloihin tarkastuksia.

Ympäristöterveydenhuolto on pyytänyt kirjeen johdosta lausunnon kiinteistö-liikelaitokselta, kouluterveydenhuollolta ja työterveyshuollolta ja selvittänyt koulun näkemystä asiasta.

Kiinteistön omistaja on terveydensuojelulain 27 § mukaisesti ryhtynyt selvittämään mahdollisen terveyshaitan syytä sekä itse että käyttäen ulkopuolista asiantuntijaa. Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyys on arvioitu terveydensuojelulain mukaisesti. Tarkempi rakenteisiin kohdistuva tutkimus, jossa otetaan myös tarvittavat materiaalinäytteet, on tilattu. Kesällä tehty ilmanvaihdon ja painesuhteiden korjaus on parantanut koulun sisäilman laatua.

Tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa tai havainnoissa ei ole tullut esiin terveyshaittaa, minkä vuoksi koulutilojen käyttöä tulisi rajoittaa nykyistä enempää.

Ympäristöterveydenhuolto ja sivistystoimen sisäilmatyöryhmä seuraavat tilannetta ja siihen puututaan tarvittaessa terveydensuojelulain edellyttämällä tavalla.

Oheismateriaali 1Ympäristöterveydenhuollon kannanotto

Oheismateriaali 2Ympäristöterveydenhuollon kannanoton liitteet

Oheismateriaali 3Vanhempainyhdistyksen toimenpidepyyntö

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee ympäristöterveydenhuollon kannanoton tiedoksi.

PäätösKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi ympäristöterveydenhuollon kannanoton tiedoksi ja päätti antaa asiassa edellä olevan ehdotuksen mukaisen kannanoton omissa nimissään.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedMoision koulun vanhempainyhdistys
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedAutio Mia