Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35624.11.201512

8208-2013 (641, 231, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle, Konsankuja 19 (Hal)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Konsankuja 19 sijaitsevan rakennuksen omistaja on kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksellä velvoitettu poistamaan kiinteistön piha-alueilta kaikki jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään hänen kustannuksellaan. Koska velvoitetta ei ollut noudatettu, lautakunta on määrännyt päätöksen täytäntöön pantavaksi. Rakennuksen omistaja on valittanut päätöksestä hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa. Lautakunnalle esitetään lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 356

Hallintojohtaja Harri Lehtinen 16.11.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on päätöksellään 16.6.2015 § 210 velvoittanut Tapio Markkulan poistamaan kaikki kiinteistön 853-501-1-57, osoitteessa Konsankuja 19, piha-alueilla olevat jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä sekä toimittamaan ne asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Velvoite asetettiin uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään Tapio Markkulan kustannuksella. Päätös määrättiin noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeudelle. Lautakunta on 18.8.2015 § 237 antanut valituksen johdosta lausuntonsa hallinto-oikeudelle.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on päätöksellään 8.9.2015 § 266 määrännyt edellä mainitun päätöksen mukaisen teettämisuhan täytäntöön pantavaksi siten, että Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos voi poistaa jätteet ja tavarat kiinteistöltä ja kustannukset voidaan periä velvoitetulta, jonka omaisuutta jätteet ja tavarat ovat. Päätös on määrätty noudatettavaksi valituksista huolimatta.

Tapio Markkula, joka on kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen sekä jätteiden ja tavaroiden omistaja, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle ja vaatinut mm. päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.

Turun hallinto-oikeus on välipäätöksellään 22.10.2015 kieltänyt lautakunnan päätöksen täytäntöönpanon ja lähetteellä pyytänyt lautakunnan lausuntoa valituksen johdosta.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Asiaa on kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa käsitelty ainoastaan jätelain perusteella. Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa ( roskaamiskielto).

Siltä osin kuin valituskirjelmässä esitetään kaupungille toiveita alueen vuokraamisesta, asian käsittely kuuluu Turun kaupungin kiinteistöliikelaitokselle. Kiinteistöliikelaitoksen ilmoituksen mukaan rakennuksen lunastaminen kaupungille on vireillä.

Alueelle on kiistatta varastoitu jätteitä sekä erilaista jätelain tarkoittamaa hylättyä tavaraa. Jätteiden ja tavaroiden varastointi aiheuttaa epäsiisteyttä, maiseman rumentumista sekä viihtyisyyden vähentymistä. Markkula ei ole kehotuksista huolimatta suostunut poistamaan jätteitä ja tavaroita. Asiakirjojen liitteenä on valokuvia tilanteesta asian eri käsittelyvaiheissa.

Lautakunnalla on siten ollut oikeus velvoittaa Markkula teettämisen uhalla poistamaan jätteet ja varastoidut tavarat kiinteistöltä sekä määrätä laiminlyönnin johdosta teettämisuhka täytäntöön pantavaksi.

Lautakunnan tehtyä nyt valituksen alaisen päätöksen kesäkuussa tehdyn päätöksen täytäntöönpanosta, päätös on annettu tiedoksi Markkulalle 30.9.2015. Tämän jälkeen kiinteistöliikelaitokselle on annettu toimeksianto ryhtyä toimenpiteisiin jätteiden ja tavaroiden poistamiseksi.

Hallinto-oikeuden täytäntöönpanon kieltämistä koskevan päätöksen saavuttua tiedoksi kaupungille 23.10.2015, on välittömästi ilmoitettu kiinteistöliikelaitokselle, että siivoustoimenpiteet on lopetettava toistaiseksi. Kiinteistöliikelaitoksen ilmoituksen mukaan siivoustoimenpiteet oli tuolloin jo pääosin suoritettu. Jätteet on toimitettu asianmukaiseen käsittelyyn ja tavarat, joilla saattaa olla Markkulalle arvoa on varastoitu kaupungin työkeskuksen tiloihin.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee edellä esitetyin perustein hylätä. 

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 13.10.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus