Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35324.11.20159

1788-2010 (231)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Huhtamäki Oyj:n pilaantunutta maaperää koskevassa asiassa (Ys)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on velvoittanut sakon uhalla Huhtamäki Oyj:n puhdistamaan entisen Hellaksen alueella olevan pilaantuneen maaperän. Yhtiön valitettua asiasta Vaasan hallinto-oikeudelle on oikeus pääosin pysyttänyt lautakunnan päätöksen, mutta kumonnut päätöksen uhkasakon asettamisen osalta sekä muuttanut päätöksen sisältöä.

Ksylk § 353

Hallintojohtaja Harri Lehtinen 13.11.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 24.9.2013 tehnyt seuraavanlaisen päätöksen:

”Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa juoksevan uhkasakon uhalla Huhtamäki Oyj:n puhdistamaan tontin 853-84-24-28 pilaantuneen maaperän viimeistään 31.5.2014 mennessä. Puhdistettava alue ilmenee päätöksen liitteenä olevasta kartasta ja lopulliset rajaukset määräytyvät puhdistustyön etenemisen mukaan.

Viimeistään 30 päivää ennen puhdistustyön aloittamista Huhtamäki Oyj:n tulee toimittaa Turun kaupungin ympäristönsuojelulle ilmoitus tai lupahakemus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Maaperän puhdistustavoitteeksi tulee asettaa vähintään valtioneuvoston asetuksessa maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (VNa 214/2007) mainitut alemmat ohjearvot. Mikäli tästä puhdistustavoitteesta halutaan poiketa, tulee ilmoitukseen tai lupahakemukseen liittää tarkennettu riskinarvio, jonka perusteella voidaan arvioida, että maaperään jäävistä asetuksen alempia ohjearvoja suuremmista pitoisuuksista ei aiheudu ympäristö- tai terveyshaittaa tai haittaa tai vaaraa pohjavedelle.

Juoksevan uhkasakon määrä:

Kiinteä peruserä on satatuhatta (100.000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty 31.5.2014 mennessä sekä lisäeränä kymmenentuhatta (10.000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.”

Huhtamäki Oyj on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle ja vaatinut päätöksen kumoamista, koska yhtiö on katsonut, ettei lautakunnalla ole toimivaltaa asiassa ja, että yhtiö ei ole vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Lisäksi yhtiö on vaatinut oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Vaasan hallinto-oikeus on päättänyt, että lautakunnalla on asiassa toimivalta ja, että Huhtamäki Oyj on vastuussa pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Myös yhtiön oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylätty.

Hallinto-oikeus on kuitenkin kumonnut lautakunnan päätöksen ennenaikaisena siltä osin kuin yhtiö on velvoitettu puhdistamaan maaperä sakon uhalla määräajassa. Samalla hallinto-oikeus on muuttanut lautakunnan päätöstä siten, että yhtiö on velvoitettu esittämään Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus tai lupahakemus pilaantuneen maaperän puhdistamiseksi tontilla 853-84-24-28 kolmen kuukauden kuluessa hallinto-oikeuden päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan asetettu puhdistamisvelvoite on ennenaikainen, koska kiinteistöllä suoritettavat toimenpiteet ja puhdistustaso määräytyisivät tosiasiallisesti vasta myöhemmin tehtävän ilmoituksen tai hakemuksen perusteella, minkä jälkeen puhdistamiseen voidaan ryhtyä. 

Ympäristötoimialan kanta päätökseen

Ympäristötoimiala katsoo, että puhdistusvelvoitteen ja uhkasakon kumoaminen on perusteetonta, koska maaperän pilaantuminen on kiistatonta ja pilaantunut maa-alue on erillisillä tutkimuksilla jo riittävästi selvitetty. Huhtamäki Oyj ei ole ryhtynyt kehotuksista huolimatta toimenpiteisiin maaperän puhdistamiseksi. Uhkasakon ja velvoitteen kumoaminen pitkittää tarpeettomasti asian kuntoon saattamista.

Lautakunnalla on valitusoikeus hallinto-oikeuden päätöksestä, mutta ympäristötoimialan harkinnan mukaan päätöksestä ei kuitenkaan ole perusteltua valittaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 2.11.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.