Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34110.11.20154
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34824.11.20154

7874-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Vähäheikkiläntie 37" Vähäheikkilä (os. Vähäheikkiläntie 37) (7/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan asuinkerrostalojen rakentaminen liike- ja toimistorakennusten tontille. Puistoalueelta poistetaan maanalaisen rakentamisen mahdollisuus. Kaava-alue on pinta-alaltaan 1,96 hehtaaria, josta tonttia on 0,83 hehtaaria ja puistoa 1,12 hehtaaria. Rakennusoikeus 6200 k-m2 on sama kuin voimassa olevassa asemakaavassa.

Ksylk § 341

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anja Latvala 29.10.2015:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 22.10.2015 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Vähäheikkilän kaupunginosassa Vähäheikkiläntien pohjoispuolella Askaistentien risteyksen lähituntumassa. Suunnittelualuetta rajaavat koillisessa ja lounaassa pientalokorttelit.

Kaava-alueen tontti on työpaikka-aluetta, jonka rakennuskanta on 1960- ja 1980-luvuilta. Askaistenpuisto on mäkialue, jonka laki on kalliota.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa alue on osoitettu asumisen A käyttöön. Yleiskaavassa alue on pientalovaltaista asuinaluetta AP.

28.8.2000 hyväksytyssä asemakaavassa suunnittelualueen tontti on liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta K-1. Rakennusoikeutta on 6200 k-m2 ja rakennusten kerrosluku on II ja III. Tontin autopaikat on sijoitettu Vähäheikkiläntien eteläpuolelle. Askaistenpuistossa VP on maanalaisen tilan rakennusala.

Voimassa olevissa asemakaavoissa on Vähäheikkiläntien eteläpuolella tarpeettomaksi todettu Korpilahdentien katualuevaraus, joka on asemakaavanmuutoksilla jo osittain poistettu. On käynnistymässä ”Korpilahdentien yleissuunnitelma”, joka osoittaa Vähäheikkiläntien eteläpuolen asemakaavoituksen tulevat periaatteet.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu tontinomistajan 4.6.2012 päivättyyn aloitteeseen.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 26.3.2013 § 66.

Kaavan vireilletulosta ilmoitettiin vuoden 2013 kaavoituskatsauksessa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma postitettiin 12.4.2013. Mielipiteitä saatiin 26 kpl, joista yksi on adressi, jossa on 50 allekirjoitusta. Yhdistyksistä mielipiteen jättivät Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys ry ja Martinrantaseura ry.

Mielipiteissä vastustetaan kerrostalorakentamista ja koetaan sen aiheuttavan häiriötä naapurustolle. Ehdotuksena on asemakaavan muuttaminen pientaloalueeksi.

Kannanottojen jälkeen kerrostalosuunnitelmaa kehitettiin ja rakennukset sijoiteltiin niin, että näköyhteyttä parvekkeilta ja asuntojen ikkunoista pientalotonteille ei ole. Tätä suunnitelmaa esiteltiin asukastilaisuudessa 27.8.2015. Paikalla oli noin 35 henkeä. Puheenvuoron käyttäjät vastustivat myös muutettua suunnitelmaa eli vastustettiin kerrostalojen rakentamista ja ehdotettiin tonttia pientaloalueeksi.

Asemakaavanmuutoksen perustelu

Asemakaava ei ole toteutunut. Osa toimistotiloista on tyhjillään. Liikerakentamiseen tontti ei houkuttele, koska sen pysäköintialue on osoitettu asemakaavassa Vähäheikkiläntien toiselle puolelle.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnos on laadittu prosessin aikana kehitetyn, asukastilaisuudessa esitellyn suunnitelman pohjalta.

Tontti on osoitettu Asuinkerrostalojen korttelialueeksi AK-1, jonka rakennusten ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja. VI-kerroksiset asuinkerrostalot sijoittuvat Vähäheikkiläntien varteen. Rakennusoikeutta on kahdessa asuinkerrostalossa yhteensä 6200 k-m2, mikä on sama kuin voimassaolevan kaavan liike- ja toimistotilojen rakennusoikeus. Autopaikat osoitetaan tontilta ja niitä on määrätty osoitettavaksi 1 ap/100 k-m2. Autotalleille ja katoksille on osoitettu rakennusala. Tontin länsireunalla oleva soratie on määrätty yleiselle jalankululle varatuksi yhteydeksi puistoon. Soratien vieressä tulee olla puurivi. Tontin perältä on osoitettu leikki- ja oleskelualue.

Askaistenpuiston maanalaisen tilan rakennusala on poistettu kaavaluonnoksessa.

Nykykaavan Vähäheikkiläntien eteläpuolinen tontin käyttöön osoitettu pysäköintialue ei ole mukana luonnoksessa; sen maankäyttö tutkitaan Korpilahdentien kehittämissuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Kaava-alueen pinta-ala on 1,96 ha, josta korttelialuetta on 0,83 ha ja puistoaluetta 1,13 hehtaaria. Rakennusoikeutta korttelialueella 6200 k-m2, tonttitehokkuus on tällöin e = 0,74.

Liite 1Luonnoskartta 22.10.2015 "Vähäheikkiläntie 37"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 22.10.2015 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Vähäheikkiläntie 37” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti pitää kaava-alueella katselmuksen ennen seuraavaa kokousta klo 14.30 alkaen. Katselmukselle lähdetään Puolalankatu 5:stä.

Ksylk § 348

Pöydältä 10.11.2015 § 341.

PäätösEhdotus hyväksyttiin esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta, jonka mukaan tarkennettiin uudisrakennusoikeuden olevan sama kuin koko korttelialueen rakennusoikeus.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-3.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Van Ooik ja Vierimaa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Säteri.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän kokouksessa muuttaman päätösehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Van Ooik ja Vierimaa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Säteri.

Muutosehdotukset

Koiviston palautusehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää palauttaa "Vähäheikkiläntie 37" Asemakaavanmuutosluonnoksen uudelleen valmisteluun siten, että kaavassa otetaan huomioon alueen ominaispiirre pientalovaltaisena alueena. Uudessa valmistelussa alueelle tulee suunnitella pientaloja/rivitaloja.

Koiviston muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää muuttaa "Vähäheikkiläntie 37" asemakaavanmuutosluonnosta siten että alueelle rakennetaan kerrostalojen sijaan pienkerrostaloja.

Koiviston molempien ehdotusten perustelut olivat seuraavat:

Suunnitellut kerrostalot eivät kyseiseen korttelialueeseen sovi jo pelkästään sillä perusteella, että alue on pientalovaltainen. Rakennusoikeuden määrä on myös ylimitoitettu kun kyseessä on omakotialue. Myöskin alueelle kaavoitettu Askaisten puisto menettää ominaispiirteensä näin massiivisessa rakentamisessa. Kaavan toteutuessa puisto virkistysalueena menettää käyttötarkoituksensa. Suunniteltu kaava asettaa myös kiinteistöt eriarvoiseen asemaan siten että pientaloasukkaat kärsivät suhteetonta haittaa niin taloudellisesti kuin asuinalueensa viihtyvyydessäkin.

 

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 341
Liite 1:Luonnoskartta 22.10.2015 "Vähäheikkiläntie 37"

Ksylk § 348
Liite 1:Luonnoskartta 22.10.2015 "Vähäheikkiläntie 37"