Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32527.10.201510

13750-2010 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Harjattulan asemakaavaa koskevaan valitukseen (Hal)

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n valituksen Harjattulan asemakaavasta. Päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen ilman valituslupamenettelyä.

Ksylk § 325

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 15.10.2015:

Hallinto-oikeus on 15.10.2015 hylännyt Meidän Turku ry:n valituksen valtuuston 23.3.2015 § 54 hyväksymästä Harjattulan asemakaavasta.

Hallinto-oikeuden perustelut

Hallinto-oikeus on todennut selvitysten olevan riittäviä. Tarkempaa selvitystä esim. kunnallistekniikasta aiheutuvien kustannusten jakautumisesta ei ole ollut tarpeen tehdä. Myös hankkeen vaikutuksia Natura-alueeseen on riittävästi selvitetty.

Harjattulan kaava-aluetta ei voi pitää valituksessa mainittuna ns. postimerkkikaavana, vaan alue muodostaa sellaisen tarkoituksenmukaisen suunnittelukokonaisuuden, jonka puitteissa kaavan sisältövaatimuksien täyttymistä on mahdollista arvioida.

Perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimus edellyttää sitä, ettei alueiden omistajia aseteta kaavoituksessa toisistaan poikkeavaan asemaan, ellei sille ole laissa säädettyjä maankäytöllisiä perusteita. Maanomistajalla ei ole myöskään itsenäistä oikeutta saada maa-alueitaan kaavoitettavaksi. Yhdenvertaisuusperiaatteesta ei näin ollen seuraa, että kaava-alueen ulkopuolisilla maanomistajilla olisi oikeus saada vastaava rakentamistehokkuus. Asemakaavasta ei näin ollen aiheudu valituksessa mainittua hallitsematonta rakentamista Kakskerran saarelle.

Esteellisyydestä hallinto-oikeus on todennut muun ohella, että kokouksen ulkopuolella käytävät keskustelut tai muu vaikuttaminen eivät muodosta hallintolaissa tarkoitettua esteellisyyttä.

Muutoksenhaku hallinto-oikeuden päätökseen

Asemakaava on laadittu alueelle, jolla ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa. Hallinto-oikeuden päätöksestä saa näin ollen valittaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle ilman valituslupamenettelyä.

OheismateriaaliTurun hallinto-oikeuden päätös 15.10.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.