Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29029.09.20158
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta31113.10.20156

9369-2012 (613, 627)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma; "Kunnallissairaalantie 36-52", Mäntymäki (11/2015) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö ja TVT Asunnot Oy ovat yhteistyössä laatineet osallistumis- ja arviointisuunnitelman "Kunnallissairaalantie 36-52", joka perustuu Turun kaupungin ja TVT Asunnot Oy:n kesken laadittuun, TVT Asunnot Oy:n hallituksessa 5.3.2015 hyväksyttyyn, kaupunginhallituksessa 18.5.2015 hyväksyttyyn ja 25.8.2015 allekirjoitettuun kumppanuussopimukseen. Kaupunginhallitukselle esitetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä kehittämistavoitteiden hyväksymistä.

Ksylk § 290

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 16.9.2015:

TVT on anonut asemakaavanmuutosta kaupungilta pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla vuokraamilleen tonteille Mäntymäki-9-1 (os. Kunnallissairaalantie 48-52) ja Mäntymäki-20-2 ja -3 (os. Kunnallissairaalantie 38-46) sekä omistamalleen tontille 17-4 (os. Kunnallissairaalantie 36). Kaupunginhallitus hyväksyi 18.5.2015 § 220 TVT:n kanssa yhteistyössä laaditun kumppanuussopimuksen edellyttäen, että sopimuskumppani hyväksyy sopimuksen kohtaan 5 Osapuolten tavoitteet sopimusalueella ja alueen rajaus lisäyksen: ”Kaavoituksessa otetaan vaihtoehtoina huomioon olemassa olevien rakennusten säilyttäminen osittain tai kokonaan.”

Tarkoituksena on kumppanuussopimuksessa kuvaillulla tavalla yhteistyötä tekemällä uudistaa asemakaavoitusprosessia ja kaavoittaa kaupunkikuvallisesti eheä, alueen ominaispiirteet huomioon ottava ja kohtuuhintaisesti toteutettava asuinkerrostaloalue. Suunnittelussa on tavoitteena:

- kaupunkirakenteen tiivistäminen, asukasmäärän kasvattaminen

- monipuolinen asukasrakenne (eri asukas- ja hallintomuodot)

- yhteisöllisyys, viihtyisät piha-alueet

- mahdollisuus lähipalveluille

- olemassa olevien rakennusten säilyttämismahdollisuuksien tutkiminen

- uudisrakennusten massoittelussa selkeä perushahmo, rikas ja hallittu arkkitehtoninen vaihtelevuus kokonaisuuden puitteissa

- hyvät jalankulun ja pyöräilyn yhteydet alueella ja alueen kautta

- pysäköinnin järjestäminen rakenteellisena ja pieninä yksikköinä pihalla

- ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Kaavalla mahdollistetaan Mäntymäen perhekeskuksen toiminnan jatkuminen. Perhekeskuksen käytössä oleva tontti Mäntymäki-17-1 (os. Luolavuorentie 1) sisältyy suunnittelualueeseen korttelin kulkuyhteyksien järjestelyiden vuoksi.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa mm. kuvaillaan kaavahankkeen lähtötietoja, luetellaan osallisiksi arvioidut tahot, vaikutuksiltaan merkittävän kaavanmuutoksen tavoitteet ja laatimisvaiheet, osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen sekä arvioidaan aikataulu. Tavoitteena on, että asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävilläolot saadaan valmiiksi vuoden 2016 loppuun mennessä ja asemakaava kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2017 aikana.  

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Kunnallissairaalantie 36-52"

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää, että kaupunginhallitus merkitsee asemakaavanmuutoksen ”Kunnallissairaalantie 36-52” osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja hyväksyy edellä kuvatut alueen maankäytön kehittämistavoitteet.

PäätösAsia pantiin pöydälle kahdeksi viikoksi Sandelinin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti pitää alueella katselmuksen 13.10.2015 ennen kokousta. Katselmukselle lähdetään Puolalankatu 5:stä.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi

Ksylk § 311

Pöydältä 29.9.2015 § 290.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri ja Van Ooik.

Koivisto ja Sumelius äänestivät Koiviston ehdottaman pöydälle jättämisen puolesta.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri ja Van Ooik.

Koivisto ja Sumelius äänestivät Koiviston muutosehdotuksen puolesta.

Koiviston muutosehdotus oli seuraava:

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että asemakaavaa ei ryhdytä valmistelemaan.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus