Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta27815.09.201510

4518-2015 (041)

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan toimintasuunnitelma 2016 - 2019 - strateginen sopimus, operatiivinen sopimus, talousarvio ja taloussuunnitelma (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyy toimintasuunnitelman 2016 - 2019, joka sisältää talousarvion 2016, taloussuunnitelman 2016 - 2019, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välisen strategisen sopimuksen sekä lautakunnan ja toimialan välisen operatiivisen sopimuksen. Strateginen sopimus hyväksytään vain kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakuntaa koskevilta osiltaan.

Ksylk § 278

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen 9.9.2015:

Turun kaupungin vuoden 2016 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2015 -2018 taloussuunnitelmaehdotuksen valmistelua koskevien ohjeiden mukaan lautakuntien tulee toimittaa talousarvioehdotuksensa viimeistään 18.9.2015 mennessä kaupunginhallitukselle.

Turussa kuntalain mukainen talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille (strateginen sopimus) sekä lautakunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

Valmistelu ja tavoitteiden asettelu perustuu laadittuun kaupungin strategiakokonaisuuteen, joka koostuu kaupunkitason päästrategiasta (kaupunkistrategiasta) sekä siihen kuuluvasta kahdesta strategisesta ohjelmasta (Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelma sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelma). Lisäksi strategiakokonaisuuteen kuuluu henkilöstöohjelma Henkilöstö voimavarana.

Edellä mainitut dokumentit kuvaavat, mitä keskeisiä päämääriä kaupunki toiminnalleen asettaa ja mihin periaatteisiin kaupungin henkilöstö sekä luottamushenkilöt lupaavat toiminnassaan sitoutua.

Valmistelu käynnistyi toimielinten osalta tänä vuonna perinteistä aikaisemmin siten, että lautakunnat antoivat ehdotuksensa strategiseksi sopimukseksi 21.5.2015 mennessä. Keväällä valmisteltuun strategiseen sopimukseen esitetään joitakin tarkistuksia lähinnä kaavoitusohjelmien aikataulutuksiin liittyen.

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 15.6.2015 § 124 lauta- ja johtokuntien vuosien 2016-2019 taloussuunnitelman suunnitteluluvut, joita noudattaen talousarvio on laadittu:

- Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan sitova netto-ohjeluku vuodelle 2016 on -6,500 miljoonaa euroa, kuten kuluvan vuoden 2015 talousarviossakin keväällä tehdyn talousarviomuutoksen jälkeen.

Perustoiminnan lisäksi on kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan sopimukseen kirjattu kehittämistoimenpiteitä, jotka eivät mahdu talousarvioraamiin ja jotka on priorisoitu seuraavasti:

YmpäristönsuojeluTammenterho100.000 €
Suunnitteluyksikkö3D suunnitteluohjelmistot  50.000 €
RakennusvalvontaArkistojen digitalisointi (Skannaus) 200.000 €
RakennusvalvontaSähköiset lupaprosessit + 
 verkkokaupparatkaisut  80.000 €
KaavoitusDigitaalinen kaavoitusprosessi100.000 €
RakennusvalvontaLaatujärjestelmä100.000 €

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan talousarvioon sisältyy toimialan henkilökunnasta 148 htv:tta, mikä on -4 htv:tta vähemmän kuin kuluvana vuotena. Salon seudun jätehuollon fuusion myötä tulee pakottava lisäys edelliseen nähden 1 htv eli yhteensä 149 htv:tta. Edellä olevissa luvuissa ei ole mukana TKS:n joukkoliikenteen 23 htv:tta, jotka sisältyvät TKS joukkoliikennelautakunnan talousarvioon.

Henkilötyövuosien osalta toimiala tekee erikseen selvityksen ja suunnitelman siitä, mitkä vakanssit voidaan ja pitää talousarvion puitteissa täyttää.

Käytettävissä olevien tilojen neliömäärä on alenemassa, koska toimialalla suunnitellaan ympäristöterveydenhuollon muuttoa osoitteesta Linnankatu 55 osoitteeseen Puolalankatu 5.

Strategiset sopimukset toimivat operatiivisten sopimusten perustana. Operatiivisissa sopimuksissa jalkautetaan strategiset tavoitteet käytännön tekemiseen ja entistä konkreettisempiin tavoitteisiin.

Liite 1Strateginen sopimus

Liite 2Operatiivinen sopimus

Liite 3Käyttötalousosa

Liite 4Hankintasuunnitelma 2016

Liite 5Vakanssisuunnitelma (jaettiin kokouksessa)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1-4 mukaisesti vuosien 2016 – 2019 toimintasuunnitelman ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle. Liitteenä 1 olevan strategisen sopimuksen lautakunta hyväksyy vain omalta osaltaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti Aaltosen Hellsténin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti kiinnittää huomiota siihen, että toimialan henkilöstöresurssit turvataan liitteenä 5 olevan vakanssisuunnitelman mukaisesti.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Ksylk § 278
Liite 1:Strateginen sopimus
Liite 2:Operatiivinen sopimus
Liite 3:Käyttötalousosa
Liite 4:Hankintasuunnitelma 2016
Liite 5:Vakanssisuunnitelma