Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26608.09.20156

8208-2013 (641, 231, 021)

Jätelain mukainen hallintopakkoasia: teettämisuhan täytäntöön pantavaksi määrääminen / Konsankuja 19 (Hal)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Konsankuja 19 sijaitsevan rakennuksen omistaja on ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksellä velvoitettu poistamaan kiinteistön piha-alueelta kaikki jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään hänen kustannuksellaan. Velvoitteen mukaisia toimenpiteitä ei ole määräaikaan mennessä toteutettu. Lautakunnalle esitetään, että velvoitetta koskeva teettämisuhka määrätään täytäntöön pantavaksi.

Ksylk § 266

Hallintotoimisto, lakimiesharjoittelija Antti Salonen 4.8.2015:

Kiinteistö:

Osa Raunistulan kylän (501) Ylikonsa-nimisestä tilasta rek. nro. 1:57 (n 320 m2)   

Osoite:

Konsankuja 19

Omistaja:       

Turun kaupunki, kiinteistöliikelaitos

Rakennuksen omistaja:     

Tapio Kullervo Markkula, Ketushaara 15, 20360 Turku

Asetettu velvoite

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on päätöksellään 16.6.2015 § 210 velvoittanut Tapio Kullervo Markkulan poistamaan kaikki kiinteistöllä 853-501-1-57 osoitteessa Konsankuja 19 piha-alueilla olevat jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä sekä toimittamaan ne asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Velvoite asetettiin uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään Tapio Markkulan kustannuksella ja päätös määrättiin noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös on annettu tiedoksi Markkulalle haastemiehen toimesta 16.7.2015. Tapio Markkula on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelu on suorittanut kiinteistöllä tarkastuksen 4.8.2015. Tarkastuksessa todettiin, että kiinteistön piha-alueella on edelleen runsaasti jätteeksi luokiteltavia esineitä ja materiaaleja. Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan asettamaa velvoitetta ei ole toteutettu ja kiinteistö on samassa kunnossa kuin edellisessä roskaustarkastuksessa (2.6.2015).

Uhkasakkolain 15.1 §:n mukaan teettämisuhan määrää täytäntöön pantavaksi uhan asettanut viranomainen noudattaen, mitä uhkasakosta 10 §:n 1 momentissa säädetään. Uhkasakkolain 10.1 §:n mukaan uhkasakon asettanut viranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä. Edellytyksenä uhkasakon tuomitsemiselle maksettavaksi on, että uhkasakon asettamista koskeva päätös on lainvoimainen, jollei päätöstä ole säädetty tai määrätty noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan asettamaa velvoitetta ei ole noudatettu ja kiinteistö on edelleen jätelain 72 §:n vastaisessa tilassa. Tapio Markkula ei ole esittänyt noudattamatta jättämiseen pätevää syytä.

Tapio Markkula on valittanut teettämisuhan asettamista koskevasta päätöksestä. Päätös on kuitenkin määrätty jätelain 139 §:n mukaisesti noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta.

Uhkasakkolain 15.2 §:n mukaan tekemättä jätetty työ saadaan tehdä siitä huolimatta, että 1 momentissa tarkoitettuun päätökseen haetaan muutosta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakkolain 16 §:n mukaan teettämisestä päättänyt viranomainen voi huolehtia teettämisestä suorittamalla tarpeelliset toimet itse tai antamalla ne muun viranomaisen tai yksityisen suoritettaviksi.

Uhkasakkolain 17 §:n mukaan teettämiskustannukset maksetaan etukäteen valtion tai, jos teettämisestä päättää kunnallinen viranomainen, kunnan tai kuntainliiton varoista, ja peritään velvoitetulta tai 20 §:ssä tarkoitetulta luovutuksensaajalta siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin on säädetty.

Lainkohdat:

Jätelaki 72 §, 73 §, 75 §, 129 §, 139 §

Uhkasakkolaki 10 §, 15 §, 16 §, 17 §

Asianosaisen kuuleminen

Tapio Markkulalle on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine jäljempänä olevasta päätösehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Tarkastusmuistio 4.8.2015

Oheismateriaali 24 valokuvaa paikalta 4.8.2015

Oheismateriaali 3Markkulan vastine

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta määrää Tapio Kullervo Markkulalle annettua jätelain 75 §:n mukaista siivoamismääräystä koskevan jätelain 129 §:n mukaisen teettämisuhan täytäntöön pantavaksi. Määräys koskee asetettua velvoitetta poistaa kiinteistön 853-501-1-57 piha-alueelta kaikki jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä sekä toimittaa ne asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Samalla lautakunta päättää, että Turun Kaupungin Kiinteistöliikelaitos voi poistaa kiinteistön piha-alueelta kaikki jätteet ja varastoidut tavarat.

Teettämiskustannukset maksetaan uhkasakkolain 17 §:n mukaisesti kunnan varoista ja peritään velvoitetulta siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin on säädetty.

Tätä päätöstä on noudatettava uhkasakkolain 15.2 § mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Tästä päätöksestä ilmoitetaan uhkasakkolain 19 §:n mukaisesti maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Lisäksi lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian kohdalla tarkastetaan heti kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmMaanmittauslaitos
aoMarkkula Tapio (tod.)
tpvKiinteistötoimiala
tpvYmpäristötoimiala, toimialan hallinto