Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25801.09.201519

5189-2015 (638)

Selvitys Kaistarrannan tienrakentamisen johdosta tehdystä kantelukirjelmästä (Ht)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se merkitsee tiedokseen Annele Chydeniuksen ym. kirjelmän johdosta annetun selvityksen, joka koskee Kaistarniemen alueella suoritettuja tienrakennus- ym. toimenpiteitä

Ksylk § 258

Ympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 1.9.2015:

Annele Chydenius ym. ovat toimittaneet kaupungille kantelukirjelmäksi nimeämänsä kirjoituksen, joka on osoitettu rakennuslautakunnalle, kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle. Kirjelmä koskee Kaistarniemen alueella suoritettuja tienrakennus- ym. toimenpiteitä vuonna 2007 ja sen jälkeen. Kiinteistöliikelaitos ja ympäristötoimiala ovat antaneet vastauksia kirjelmässä esitettyihin kysymyksiin.

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 14.7.2015:

Annele Chydeniuksen ja Maarit Nermeksen kantelukirjelmän 7.5.2015 johdosta Kiinteistöliikelaitos toteaa seuraavaa:

Asia liittyy jo vuoden 2005 vaiheilla vireille tulleeseen tieasiakysymykseen, missä Kaistarrannan kiinteistönomistajat pyrkivät ratkaisemaan kiinteistöjensä kulkuoikeusasiaa omistajia tyydyttävällä tavalla. Asemakaavoituksen keskeneräisyyden perusteella Kiinteistöliikelaitoksen maanhankintapäällikkö oli 20.12.2005 § 63 antanut kielteisen ratkaisun tientekoanomuksesta, jonka ratkaisun kiinteistölautakunta päätöksellään 22.2.2006 § 170 pysytti.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta käsitteli alueen asemakaavaluonnosta huhtikuun 2007 alussa. Heti kyseisen käsittelyn jälkeen pääsiäispyhinä 2007 kiinteistönomistajien toimesta aloitettiin tienrakentamista valmistelevia puunkaatoja toteutettavaksi aiotulla tielinjalla. Kiinteistöliikelaitoksen maanhankintapäällikkö pyysi asian johdosta poliisin virka-apua, ja työt saatiin keskeytettyä lopulta niin, että tienrakentamisen liittyviä pohjatöitä tuli toteutettua noin 60 metrin matkalla Ahvenpolulta alkaen. Kyseisellä osuudella oli olemassa kyseiseen hankkeeseen ryhtyville tiloille vuonna 1939 perustettu rasitetieoikeus, kuitenkin vain 4 m levyiseen tiehen. Työn jatkaminen pidemmälle olisi johtanut työn alueelle, jolla asianomaisilla ei ollut laillista tieoikeutta. Työn jatkaminen kiellettiin ehdottomasti poliisin paikalla ollessa, ja alueelle vedettiin lippusiimat osoittamaan aluetta, jonka osalta tienteko-oikeutta ei ko. hetkellä ollut.

Alueella pidetyissä katselmuksissa ja neuvotteluissa todettiin, että alueella on useita vuonna 1939 perustettuja rasitetiepaikkoja, joita ei koskaan ole rakennettu tiekäyttöön. Lisäksi syntyneet tieurat eivät kaikilta osin sijainneet perustettujen tierasitteiden paikalla. Kaupungin edustaja ilmoitti selvästi, että tieolojen ajanmukaisella tavalla toteuttamiseksi pitää ensin toimittaa yksityistietoimitus, jonka lopputuloksen mukaisesti vasta tietyötä voidaan jatkaa. Kyseisenä ajankohtana alueen asemakaavoitus oli alkamassa, mutta alueella ei ollut voimassa rakennus- tai toimenpidekieltoa. Kaavoituksellista estettä tieasian käsittelemiselle yksityistietoimituksessa ei ollut olemassa.

Edellä selostetun tilanteen pakottamana kaupunki käynnisti omalta osaltaan kyseisen toimitusmenettelyn ja Tero Kairinen ym. (4 yksityistä kiinteistöä) omalta osaltaan saman menettelyn. Kaupunki pyysi hakemuksessaan, että tieoikeuksia käsiteltäisiin alueella vireillä olleen asemakaavaluonnoksen pohjalta, ja että tarpeettomat tieoikeudet poistettaisiin. Toimituksen käsittely alkoi 25.4.2007 ja toimituksen loppukokous pidettiin 17.8.2007. Tietyö oli keskeytettynä koko toimituskäsittelyn ajan. Toimituksen lopputuloksena perustettiin yksityisten omistamia tiloja 853-437-3-69, -3-70, -3-71 ja -3-72 varten tarpeelliseksi todettu 6-8 m levyinen tieoikeus ja kääntöpaikka-alue toimitusasiakirjojen mukaisesti. Toimituksessa määrättiin hankkeeseen ryhtyjät maksamaan korvausta tieoikeusalueen laajenemisesta. Vanhojen tieoikeuksien lakkauttamisia ei käsitelty, vaan ne jätettiin tulevan asemakaavan mukaisten kiinteistötoimitusten yhteydessä käsiteltäviksi. Kaadetun puuston arvo määritettiin kaupungin metsänhoitajan toimesta ja velotettiin asianomaisilta.

Toimitus rekisteröitiin 25.9.2007, minkä jälkeen asianomaisilla oli laillinen oikeus jatkaa tientekoa. Toimituksen päätöksen mukaan tie oli rakennettava valmiiksi vuoden 2008 loppuun mennessä.

Kiinteistöliikelaitos toteaa kokonaisuudesta, että kyseinen tiehanke käynnistyi poikkeuksellisella tavalla, ja se oli vähällä mennä laittomaksi omankäden oikeuden käytöksi. Hyviä tyylipisteitä hankkeeseen ryhtyjille ei voi antaa, koska noin 70 vuotta vanhan rasitetien rakentamiseen ryhtymisestä olisi pitänyt informoida maanomistajaa ennen puunkaatoihin ryhtymistä. Nyt tieto asiasta saatiin hätääntyneiltä alueen asukkailta, ja asiassa jouduttiin välittömästi turvautumaan poliisin virka-apuun. Pääosa työstä toteutettiin kuitenkin vasta tietoimituksen lopputuloksen perusteella eli laillisessa järjestyksessä. Kiistatta tien tekeminen muutti merkittävällä tavalla luontoa ja maasto-olosuhteita alueella.

Kyseisen toimituskäsittelyn asiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa.

Ympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 14.8.2015:

Maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaan maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa ( toimenpiderajoitus):

1. asemakaava-alueella;

2. yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

3. alueella, jolla on voimassa 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty.

Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.

Lupa ei ole myöskään tarpeen, jos toimenpide perustuu maantielain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan tai ratalain mukaiseen hyväksyttyyn ratasuunnitelmaan.

Maisematyölupaa koskevia säännöksiä ei sovelleta sellaiseen maa-ainesten ottamiseen, johon tarvitaan maa-aineslaissa tarkoitettu lupa.

Tienrakentamiseen liittyvät toimenpiteet

Rakennusvalvonta ei ole puuttunut keväällä 2007 tapahtuneeseen tientekoon liittyvään puunkaatoon tai kaivutöihin, koska toimenpide ei ole tuolloin edellyttänyt maisematyölupaa. Alueella ei ole voimassa asemakaavaa, yleiskaavassa ei ole määräystä toimenpiderajoituksesta, aluetta ei ollut tuolloin ollut määrätty rakennuskieltoon eikä alueelle ollut määrätty toimenpiderajoitusta.

Rakennuskielto sekä ranta-alueiden toimenpiderajoitus alueelle määrättiin kaupunginvaltuuston päätöksellä 21.1.2008 § 8. Päätöksen kuulutuksen jälkeen kyseisen kaltaiset toimenpiteet ovat edellyttäneet maisematyölupaa. Valtuuston päätöksen perusteella rajoitukset ovat olleet voimassa kolme vuotta. Rakennuskieltoa ja toimenpiderajoitusta 200 metrin levyisellä rantavyöhykkeellä on jatkettu kaupunginvaltuuston päätöksellä 14.2.2011 § 41 viideksi vuodeksi.

Kiinteistöllä 437-3-69 suoritetut toimenpiteet

Rakennusvalvontaan tehtiin 25.5.2009 toimenpidepyyntö mainitulla kiinteistöllä suoritetuista maantäyttötoimenpiteistä. Suoritetun tarkastuksen perusteella kiinteistön omistajia kehotettiin määräajassa poistamaan luvatta suoritettu täyttötyö, ellei myöhemmin myönnettävistä luvista muuta johdu.

Kiinteistön omistajat jättivät 24.11.2009 toimenpidettä koskevan maisematyölupahakemuksen, joka käsiteltiin rakennuslautakunnassa 10.2.2011 § 50. Lupahakemus hyväksyttiin ja samassa yhteydessä päätettiin, että luvattomasti suoritetusta toimenpiteestä ei ilmoiteta poliisille esitutkintaa varten, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.

Alueen kaavoitustilanne

Hirvensalon osayleiskaava on luonnosvaiheessa ja luonnos on tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa syksyllä 2015.

Alueella on vireillä myös asemakaavan laadinta, jonka vireille tulosta on tiedotettu kaavoituskatsauksessa vuonna 2004 ja 2005 (kaavatunnus 1/2006 ”Kaistarniemi III jatko”). Asiaa on viimeksi käsitelty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 14.4.2015, jolloin hyväksyttiin kaavaluonnos, jonka pohjalta valmistelua jatketaan. Asemakaavan yhteydessä ratkaistaan alueen kulkuyhteydet.

Oheismateriaali 1Annele Chydeniuksen ja Maarit Nermeksen kantelukirjelmä 7.5.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi sekä lähettää selvityksen tiedoksi kirjelmän lähettäjille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoChydenius Aune