Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25301.09.201512

9580-2009 (667, 235, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös / Valitus vesitalous- ja ympäristölupa-asiassa Pansion ro-ro laituri ja ruoppausmassojen läjittäminen (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 253

Ympäristönsuojelu 25.8.2015 / Pekka Salminen

Vaasan hallinto-oikeus on antanut 30.6.2015 päätöksen valituksista, jotka Airisto-Velkuan kalastusalue ja Svante Wahlbeck ovat tehneet aluehallintoviraston Turun Satama Oy:lle myöntämästä luvasta Pansion satama-alueelle vesialueen täyttöön ro-ro -laiturin rakentamiseen, laiturialueen ja laituriin johtavan väylän ruoppaamiseen sekä ruoppausmassojen läjittämiseen Rajakarin pohjoispuolella sijaitsevalle vesialueelle.

Päätös

Haalinto-oikeus hylkää Svante Wahlbeckin vaatimuksen suullisen käsittelyn ja katselmuksen toimittamisesta. Suullinen käsittely ja katselmus on jo aiemmin toteutettu ja asian ratkaisun kannalta olennaiset seikat käyvät ilmi käytettävissä olevista asiakirjoista.

Hallinto-oikeus katsoo, että vesitalous- ja ympäristöluvan myöntämisen edellytykset täyttyvät ja hylkää valitukset tältä osin. Ro-ro laiturista saatava hyöty katsotaan olevan huomattava aiheutuvaan edunmenetykseen nähden, ja vesilain mukainen intressivertailuedellytys täyttyy.

Kalastusalueen vaatimus sedimenttinäytteenoton täydentämisestä hylätään. Näytteitä on otettu 51 pisteestä. Tutkimuksilla on voitu varmistaa massojen läjityskelpoisuus.

Wahlbeckin esittämää perustetta luvan kumoamiselle naapuruussuhdehaitan perusteella ei hallinto-oikeuden arvion mukaan ole muun muassa siitä syystä, että uusi ro-ro laituri tulee sijaitsemaan kauempana Wahlbeckin kiinteistöstä kuin nykyinen. Tehdyn Natura-arvion perusteella voidaan myös katsoa, ettei uuden ro-ro -laiturin rakentaminen ja käyttö aiheuta Ruissalon  Natura –tyyppejä merkittävästi heikentäviä vaikutuksia.

Hallinto-oikeus hylkää vaatimukset kumota vesilain mukainen töidenaloittamislupa ja ympäristönsuojelulain mukainen määräys sallia toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta. Samalla hallinto-oikeus kumoaa 31.12.2013 antamansa välipäätöksen, jolla aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpano on kielletty.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 15/0179/2

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.