Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25701.09.201518

8641-2015 (230)

Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun uudistaminen (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 257

Ympäristönsuojelu, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki 21.8.2015:

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.3.2015 hyväksyä ympäristötoimialan toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset ja lähetti ne lauta- ja johtokuntien käsiteltäväksi siten, että käsittelyssä huomioidaan yhteistoimintamenettelylain säännökset.

Ympäristötoimialan ympäristönsuojelun toimintojen osalta yhtenä kohteena on Tammenterhon opastuskeskus- ja luontokoulutoiminnat ja niitä koskevat järjestelyt.

Taustaa

Ruissalon vanhalla telakalla on vuodesta 1994 alkaen toiminut ympäristönsuojelun ylläpitämänä Tammenterhon luontokoulu ja pienimuotoinen opastuskeskus.

Tammenterhon luontokoulussa käy vuosittain noin 4 000 Turun koululaitoksen oppilasta opiskelemassa yhden koulupäivän ajan ajankohtaisia Ruissalon luonnon asioita. Toiminta on järjestetty sivistystoimialan ja ympäristötoimialan yhteistyönä. Luontokouluopetuksesta vastaa yksi päätoiminen opettaja ympäristökouluttajan nimikkeellä. Luontokoulun opetus on suunniteltu vastaamaan valtakunnallisen opetussuunnitelman (OPS) asettamia tavoitteita ja luontokoulu on Luonto- ja ympäristökasvatuksen tukiverkoston eli LYKE-verkoston sertifioitu jäsen.

Opastuskeskuksen tiloissa vierailee vuosittain noin 7 000–8 000 muuta kävijää, sieltä vuokrataan Ruis-salossa kävijöille polkupyöriä, järjestetään vuosittain pieniä näyttelyjä ja ylläpidetään pientä kahvilaa. Opastuskeskusta hoitaa matkailuneuvoja. Luontokoulun ja opastuskeskuksen tiloja vuokrataan jonkin verran myös kurssien pitoon ja kokoustiloiksi.

Turun kaupunki on valtion kanssa vuonna 2006 tehdyn Ruissalon luovutusta koskevan sopimuksen yhteydessä myös sitoutunut Natura 2000 -verkoston luonnonsuojelualueiden perustamiseen, niiden hoito- ja käyttösuunnitelmien laatimiseen sekä tarvittavien inventointien ja seurannan ja niiden vaatimien resurssien osoittamiseen. Opastuskeskus- ja luontokoulutoiminnan järjestäminen tukee osaltaan valtion kanssa tehtyä sopimusta, jonka perusteluihin kuuluvan Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman resurssiselvityksen mukaisesti luontokoulun opettaja ja matkailuneuvoja ovat osa Turun kaupungin organisaation Ruissalon hoitoon osoittamaa henkilöstöä.

Vaihtoehdot

Vaihtoehto 1a: Tammenterhon opastuskeskus ja luontokoulu siirtyvät Turun Yliopiston Kasvitieteellisen Puutarhan yhteyteen ja Ruissalon opastusta uudistetaan siirtymällä osittain digitaalisessa muodossa olevaan opastusmateriaaliin, jota tarjotaan Kasvitieteellisen Puutarhan tiloissa sekä mahdollisesti muualla Ruissalossa, kuten Saaronniemessä. Luontokoulun opettajan virka säilyy ympäristötoimialalla, mutta luontokouluopetusta koskeva yhteistyö jatkuu sivistystoimialan kanssa ennallaan.

Vaihtoehto 1b: Tammenterhon opastuskeskus ja luontokoulu siirtyvät Turun Yliopiston Kasvitieteellisen Puutarhan yhteyteen ja Ruissalon opastusta uudistetaan siirtymällä osittain digitaalisessa muodossa olevaan opastusmateriaaliin, jota tarjotaan Kasvitieteellisen Puutarhan tiloissa sekä mahdollisesti muualla Ruissalossa, kuten Saaronniemessä. Luontokoulun opettaja siirtyy ympäristötoimialalta sivistystoimialalle.

Vaihtoehto 2: Tammenterhon opastuskeskus ja luontokoulu jatkavat toimintaansa Ruissalon telakka-alueella nykyisissä tiloissa, mutta uusimalla osan opastuspalveluista digitaaliseen muotoon. Luontokoulun opettajan virka säilyy ympäristötoimialalla, mutta luontokouluopetusta koskeva yhteistyö jatkuu sivistystoimialan kanssa ennallaan.

Vaihtoehto 3: Tammenterhon opastuskeskus ja luontokoulu siirtyvät Saaronniemen huviloihin peruskorjattaviin tiloihin. Ruissalon opastusta uudistetaan siirtymällä osittain digitaalisessa muodossa olevaan opastusmateriaaliin, jota tarjotaan uusituissa tiloissa Saaronniemessä sekä mahdollisesti muualla Ruissalossa. Luontokoulun opettaja siirtyy ympäristötoimialalta sivistystoimialalle.

Vaihtoehtotarkastelu

Ympäristönsuojelu on tarkastellut neljää erilaista vaihtoehtoa Tammenterhon luontokoulun ja opastus-keskuksen toimintojen järjestämisen osalta. Vaihtoehtoina toimintojen järjestämisen osalta on vertailtu toimintojen sijoittumista Ruissalossa, niiden kustannusvaikutuksia sekä osin myös toimintojen järjestämisen sijoittumista kaupungin organisaatiossa.

Vaihtoehtojen tarkempi vertailu on esitetty oheismateriaalissa 1. Kiinteistöliikelaitos on kommentoinut vertailua tilojen käytön osalta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta käsitteli ympäristötoimialan toimintoanalyysiä kokouksessaan 17.2.2015 (§ 58). Lautakunta antoi seuraavan lausunnon toimialan toimintoanalyysistä kaupunginhallitukselle:

Vaarana on, että luontokoulu suuressa organisaatiossa jää muiden toimintojen varjoon ja taka-alalle. Erityisenä toimintona ympäristötoimialalla toiminnalla on suurempi painoarvo ja näkyvyys. Edellä olevan johdosta luontokoulutoiminta pitäisi pysyä ympäristötoimialan järjestämänä.

Luontokoulun ja opastuskeskuksen sijoittamista Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan yhteyteen oleviin tiloihin tulisi selvittää ennen muita sijoittamispäätöksiä. Puutarhan, luontokoulun ja opastuskeskuksen toiminnoilla olisi selvästi synergiaetuja.

Perustelut

Sekä toiminnallisesti että taloudellisesti paras vaihtoehto on tehdä yhteistyötä Turun Yliopiston Kasvitieteellisen Puutarhan kanssa vaihtoehto 1 a:n mukaisesti.

Vaihtoehdon toteuttamista puoltavat erityisesti toiminnan synergiaetu ja yhteistyömahdollisuudet Kasvitieteellisen Puutarhan kanssa, tilojen kustannusvaikutus, toimintojen saavutettavuus ja opastuksen keskittyminen. Erityisiä synergiaetuja on mahdollista saavuttaa Ruissalon opastuksen ja näyttelytoiminnan uudistamisen osalta.

Oheismateriaali 1Vaihtoehtovertailu Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun uudistamisesta

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Tammenterhon opastuskeskuksen ja luontokoulun toiminnot järjestetään vaihtoehto 1 a:n mukaisesti.  

Ympäristötoimiala käy tarpeelliset neuvottelut Turun Yliopiston ja Kasvitieteellisen Puutarhan edustajien kanssa sekä laatii tilojen vuokraamisesta, toimintojen järjestämisestä ja yhteistyön edistämisestä sopimuksen, joka tuodaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätettäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus