Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta23718.08.20158

8208-2013 (641, 231, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle, Konsankuja 19 (Hal)

Tiivistelmä:

Osoitteessa Konsankuja 19 sijaitsevan rakennuksen omistaja on kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksellä velvoitettu poistamaan kiinteistön piha-alueilta kaikki jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään hänen kustannuksellaan. Päätöksessä velvoitettu taho on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka pyytää kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa asiassa. Turun hallinto-oikeudelle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 237

Ympäristötoimialan hallinto, lakimiesharjoittelija Antti Salonen 10.8.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on päätöksellään 16.6.2015 § 210 velvoittanut Tapio Kullervo Markkulan poistamaan kaikki kiinteistöllä 853-501-1-57 osoitteessa Konsankuja 19 piha-alueilla olevat jätteet ja varastoidut tavarat 31.7.2015 mennessä sekä toimittamaan ne asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Velvoite asetettiin uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään Tapio Markkulan kustannuksella. Päätös määrättiin noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Tapio Markkula on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa asiassa 31.8.2015 mennessä.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä. 

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa, että Markkulan maanvuokrasopimus kyseessä olevaan kiinteistöön on päättynyt jo 31.12.2013. Ympäristönsuojelu on 5.5.2014 suoritetun roskaustarkastuksen jälkeen toistuvasti kehottanut Markkulaa siivoamaan jätelain 72 §:n vastaisessa roskaantuneessa tilassa olleet kiinteistön piha-alueet.

27.3.2015 Markkulan kanssa järjestetyssä palaverissa on sovittu yhteisesti Markkulan kanssa kiinteistön piha-alueen tyhjentämisestä 30.5.2015 mennessä sekä kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen tyhjentämisestä 30.6.2015 mennessä. 27.3.2015 suoritetun roskaustarkastuksen perusteella Markkulaa on kehotettu siivoamaan piha-alueet palaverissa sovittua vastaavasti 30.5.2015 mennessä.

2.6.2015 suoritetun roskaustarkastuksen perusteella piha-alueita ei ollut tyhjennetty kehotuksen mukaisesti. Tämän johdosta kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti valituksen kohteena olevalla päätöksellä velvoittaa Markkulan teettämisen uhalla tyhjentämään kiinteistön piha-alueet. Velvoitteen määräajaksi asetettiin 31.7.2015. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa, ettei päätöksessä asetettu velvoite ole ristiriidassa palaverissa sovitun tai annettujen kehotusten kanssa.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa, ettei kiinteistöllä sijaitsevien puutarhaistutusten siirto-olosuhteita tai kiinteistön teoreettista suojelua mahdolliselta ilkivallalta voida pitää perusteina jätteeksi luokiteltavien tavaroiden säilytykselle kiinteistöllä, joka ei ole valittajan hallinnassa.

Kyseessä olevan roskaantuneen kiinteistön omistaa Turun kaupunki. Turun Kiinteistöliikelaitosta ei ole erikseen kuultu asian käsittelyn yhteydessä, mutta asia on tullut vireille Kiinteistöliikelaitoksen pyynnöstä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on määrännyt päätöksessään, että sitä on jätelain 139 §:n mukaisesti noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Määräystä on perusteltu sillä, että kiinteistöllä sijaitsevat jätteet ovat jo pitkään aiheuttaneet epäsiisteyttä ja maiseman rumentumista, siivoustoimenpiteitä ei ole toistuvista kehotuksista huolimatta suoritettu ja kiinteistö koskeva maanvuokrasopimus on päättynyt. Päätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta riippumatta on perusteltua ja tarkoituksenmukaista.

Kuten Markkula valituksessaan toteaa, kyseessä on vilkasliikenteinen alue. Jo keväästä 2014 asti vireillä ollut epäsiistin ja ympäristöä rumentavan piha-alueen siivous on perusteltua saada toteutettua muutoksenhausta riippumatta. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, ettei täytäntöönpanon kieltämiselle ole perusteita.

Kiinteistöllä 4.8.2015 suoritetun roskaustarkastuksen perusteella kiinteistön piha-alueita ei ole tyhjennetty ja piha-alueet ovat pääosin 2.6.2015 suoritettua tarkastusta vastaavassa tilassa. Koska Markkula on jättänyt päätöksessä teettämisen uhalla velvoitetut toimenpiteet suorittamatta ja päätös sisältää määräyksen sen noudattamisesta muutoksenhausta riippumatta, Markkulalle on 5.8.2015 lähetetyllä kirjeellä varattu tilaisuus lausua teettämisuhan täytäntöön pantavaksi määräämistä koskevasta päätösehdotuksesta. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan on määrä käsitellä täytäntöönpanoa koskeva asia lähiaikoina.

Ottaen huomioon hallintolainkäyttölain 74 § esitetty oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Edellä esitetyn perusteella kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen,

puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus