Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22211.08.20159

5719-2015 (065, 356)

Sopimus kiireellisen eläinlääkäriavun järjestämisestä Turun kaupungin alueella virka-aikana (Yth)

Tiivistelmä:

Kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua alueellaan olevia lemmikkieläimiä varten päivystyksen lisäksi myös virka-aikana. Kaupungilla on ollut sopimus alueellaan olevien yksityisten klinikoiden kanssa virka-aikana annettavasta kiireellisestä eläinlääkäriavusta kaupungin oman klinikan lopettamisesta lähtien. Yksityisten klinikoiden määrässä ja omistussuhteissa on sittemmin tapahtunut muutoksia, minkä vuoksi sopimus on nyt päivitetty. Sopimuksesta ei aiheudu kustannuksia kaupungille.

Ksylk § 222

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 31.7.2015:

Eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 13 §.n mukaan kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua alueellaan oleville kotieläimille, myös lemmikkieläimille kaikkina vuorokaudenaikoina. 14 §:n mukaan kiireellisen eläinlääkäriavun tulee olla saatavilla palveluiden käyttäjien kannalta kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä maantieteelliset olosuhteet huomioon ottaen. 11 §:n mukaan muita eläimiä kuin hyötyeläimiä varten peruseläinlääkäripalvelu (=muu kuin kiireellinen eläinlääkäripalvelu) on järjestettävä vain, jos tätä palvelua ei muuten ole saatavissa kunnan alueella.

Turussa on saatavana virka-aikana riittävästi yksityisiä eläinlääkäripalveluja lemmikkieläimille ja yksityiset eläinlääkäriasemat ottavat vastaan myös kiireellistä apua tarvitsevia eläinpotilaita, mikä on osa eläinlääkäriasemien tavanomaista toimintaa. Kaupungin järjestämisvelvoitteen vuoksi tästä on kuitenkin tarpeen tehdä kirjallinen sopimus.

Turun kaupungilla on ollut sopimus alueellaan olevien yksityisten klinikoiden kanssa virka-aikana annettavasta kiireellisestä eläinlääkäriavusta vuodesta 2012 lähtien, kun kaupungin oma klinikka lopetettiin. Yksityisten klinikoiden määrässä ja omistussuhteissa on sittemmin tapahtunut muutoksia, minkä vuoksi sopimus on nyt päivitetty. Sopimuskumppaneina päivitetyssä sopimuksessa ovat Eläinlääkäriasema Pet-Vet Oy, Oy Koira-Kissaklinikka – Hund-Kattklinik Ab, Suomen Pieneläinklinikat Oy, Univet Oy ja Verkavet Oy.

Sopimuksen mukaan eläinlääkäriasemat antavat kiireellistä eläinlääkäriapua virka-aikana Turun alueella oleville koirille, kissoille ja muille pienikokoisille lemmikkieläimille. Virka-ajalla tarkoitetaan normaaleja arkipäivien aikaa klo 8–16. Jos lääketieteelliset syyt edellyttävät hyvin kiireellistä apua ja eläinlääkäriasema on estynyt antamasta apua riittävän nopeasti, eläimen omistajaa neuvotaan kääntymään toisen turkulaisen eläinlääkärisaseman puoleen. Eläinlääkäriasemat huolehtivat keskinäisin sopimuksin siitä, että esimerkiksi loma-aikoina kaikki eläinlääkäriasemat eivät pidä toimipisteitään suljettuina samanaikaisesti ja Turussa on aina toiminnassa vähintään yksi yksityinen eläinlääkäriasema. Yksityiset eläinlääkäriasemat perivät asiakkailta maksun antamastaan kiireellisestä eläinlääkäriavusta hinnastojensa mukaisesti. Turun kaupunki ei erikseen maksa korvausta sopimusosapuolille tämän sopimuksen mukaisesta toiminnasta.

Liite 1Sopimus kiireellisen eläinlääkäriavun järjestämisestä Turun kaupungin alueella virka-aikana

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi yksityisten eläinlääkäriasemien kanssa tehdyn päivitetyn sopimuksen kiireellisen eläinlääkäriavun järjestämisestä Turun kaupungin alueella virka-aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Ksylk § 222
Liite 1:Sopimus kiireellisen eläinlääkäriavun järjestämisestä Turun kaupungin alueella virka-aikana