Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22511.08.201512

12706-2014 (014)

Nuorisovaltuuston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa (Hal)

Tiivistelmä:

Nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksia mm. kaava-asioiden valmistelussa on perusteltua lisätä. Tämä toteutuu parhaiten ja riittävän aikaisessa vaiheessa siten, että nuorisovaltuustolle tiedotetaan vireille tulevista asemakaavoista. Sen perusteella nuorisovaltuusto voi ilmoittaa, mistä kaavasta se haluaa antaa oman lausuntonsa.

Ksylk § 225

Lautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen 22.6.2015:

Turun nuorisovaltuusto on puheenjohtajansa välityksellä tiedustellut mahdollisuutta saada puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakuntaan. Asiaa koskevassa kirjeessä todetaan lautakuntatyöskentelyn olevan nuorisovaltuuston keskeinen vaikutuskeino ja kirjeen mukaan monissa Suomen kaupungeissa, kuten Espoossa ja Porissa nuorisovaltuustoilla on paikat kaikissa lautakunnissa. Turussa puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisovaltuuston edustajalla on kasvatus- ja opetuslautakunnassa sekä nuorisolautakunnassa, mutta nuorisovaltuusto pitää aiheellisena edustuksen lisäämistä muihin lautakuntiin.

Nuorisovaltuuston perustaminen pohjautuu Turun kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamalliin, jonka kaupunginhallitus hyväksyi. 18.12.2012 § 605. Esittelytekstissä on todettu nuorisovaltuuston olevan kanava nuorten mielipiteiden, ehdotusten ja palautteen välittämisessä valmisteluun ja päätöksentekoon. Näin nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin ja tärkeiksi kokemiinsa asioihin ja päätöksiin. Kukin luottamuselin ja toimiala voi hyödyntää ja halutessaan kuulla sen kautta nuoria esim. valmistelussa olevista asioista. Nuorisovaltuusto on nuorten edustaja ja asiantuntijaelin Turun kaupungissa ja toimii nuorten asioissa kunnallisena vaikuttajana. Lasten ja nuorten osallisuuden kehittäminen sisältää nuorisovaltuuston ohella monipuolisia tavoitteita, toimenpiteitä ja keinoja.

Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä nuorisolautakunta ovat nuorten asioiden käsittelyn kannalta keskeisimmät toimielimet. Näissä lautakunnissa nuorisovaltuuston edustajalle on myönnetty säännöllinen puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnan kokouksiin. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan kokouksiin nuorisovaltuuston edustajalle ei ole tarkoituksenmukaista myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeutta. Sen sijaan on syytä lisätä nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuuksia mm. kaava-asioiden valmisteluun. Tämä toteutuu parhaiten ja riittävän aikaisessa vaiheessa siten, että nuorisovaltuustolle tiedotetaan vireille tulevista asemakaavoista. Sen perusteella nuorisovaltuusto voi ilmoittaa, mistä kaavasta se haluaa antaa oman lausuntonsa.

Oheismateriaali 1                Nuorisovaltuuston esitys 10.12.2014

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa nuorisovaltuuston puheenjohtajan kirjeeseen edellä olevan vastauksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.