Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta21116.06.20159

56-2015 (60)

Ympäristötoimialan viranhaltijoiden päätökset (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 211

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen 9.6.2015:

Ympäristönsuojelujohtaja:

2.6.2015 § 181. Jäkäläkartoituksen tilaus ostopalveluna.

Ympäristönsuojelulain mukaan kunnan on alueellaan huolehdittava paikallisten olojen edellyttämästä tarpeellisesta ympäristön tilan seurannasta. Turun seudulla on seurattu ilmansaasteiden vaikutuksia bioindikaattoreilla vuodesta 1990 lähtien. Ilman epäpuhtaudet vaikuttavat muun muassa puiden rungoilla kasvaviin jäkäliin aiheuttaen niihin silmin havaittavia muutoksia sekä muuttaen myös rungoilla kasvavaa jäkälälajistoa.

Laaja jäkäläkartoituksen sisältävä tutkimus on tehty viimeksi vuosina 2005 – 2006. Siinä havaittiin pahimmin kuormittuneilla alueilla tapahtuneen jäkälien elpymistä, mutta toisaalta lievien vaurioiden ja lievän köyhtymisen alueet olivat hieman laajentuneet. Tämä oli seurausta kehityksestä, jossa suurimpien kuormittajien päästöt olivat vähentyneet, mutta muu kuormitus lisääntynyt laajoilla tausta-alueilla.

Myös FM Jukka Limo on tehnyt lähinnä Turun kaupungin alueelle rajoittuvan jäkäläkartoituksen osana opinnäytetyötään vuonna 2005. Koska nyt on tarpeen hankkia ajantasaista seurantatietoa, Jukka Limon kanssa on neuvoteltu tämän työn päivityksestä. Hän on esittänyt työsuunnitelman jäkäläkartoituksesta ja lupautunut tekemään kartoituksen itsenäisesti 3 750 euron työkorvausta vastaan. Kartoitukseen sisältyy kenttätyötä ja raportointi. Jäkäläkartoituksen tilaaminen häneltä on kustannustehokas tapa saada ajantasaista ja vertailukelpoista seurantatietoa ilmansaasteiden vaikutuksista jäkäliin Turussa.

Ympäristönsuojelujohtaja päätti hankkia jäkäläkartoituksen FM Jukka Limolta 3 750 euron työkorvausta vastaan. Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella ostopalvelusopimuksella.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä viranhaltijan päätöspöytäkirjan tiedoksi ja päättää samalla, ettei se siirrä sitä käsiteltäväkseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.