Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta20816.06.20156

9428-2014 (615)

Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle poikkeamishakemuksen johdosta; lomarakennus, Hirvensalo, Maanpää (P 2014-1006) (Ks)

Tiivistelmä:

Hirvensalon Maanpäässä sijaitsevalle rantakiinteistölle haetaan poikkeusta rakentaa loma-asunto, joka samalla merkitsee uuden rakennuspaikan muodostamista. Kyseessä ei ole korvaava rakentaminen, joten päätösvalta asiassa on Varsinais-Suomen ELY-keskuksella. Lautakunnalle esitetään, että ELY-keskukselle asiassa annettava lausunto on kielteinen. Hirvensalon rantakiinteistöille ei kaavoitusta ja naapurien yhdenvertaisuutta haittaamatta enää voi muodostaa uusia rakennuspaikkoja. Lisäksi kiinteistön yleiskaavan mukainen rakennusoikeus on käytetty naapuritilan rakentamisessa 1970-luvulla.

Ksylk § 208

Hallinto, rakennuslakimies Leena Salmelainen 9.6.2015: 

Hakija

Stina Rajala

Rakennuspaikka

Maanpään kylän (464) Granskär II-niminen tila rek.nro 3:33, pinta-ala 3 500 m2, osoite Syrjäläntie.

Rakennushanke

- I ½-kerroksinen lomarakennus (200 m2)

- autotalli (60 m2)

- sauna (25 m2).

Tilalta puretaan vaja (10 m2).

Kaavoitustilanne

Hirvensalon osayleiskaava (YM 22.1.2001), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys RA/s: Loma-asuntoalue, jolla ympäristö säilytetään. Alueella tulee huolehtia erityisesti rakentamisen sopeutumisesta rantamaisemaan sekä olemassa olevaan rakennuskantaan rakennustavan ja -materiaalien suhteen. Kullakin rakennuspaikalla saa sijaita vain yksi yksiasuntoinen enintään 1 ½-kerroksinen lomarakennus I-kerroksisine talousrakennuksineen. Rakennuspaikan rakennusoikeus on 3 % rakennuspaikan pinta-alasta kuitenkin enintään 150 m2. Loma-asunnon suurin sallittu kerrosala on 100 m2. Alueen uusia rakennuspaikkoja ei alueelle saa ilman erityistä syytä muodostaa.

Alueella on vireillä osayleiskaavan muuttaminen. Osayleiskaavan luonnoksessa kiinteistö kuuluu AP-3-alueelle: Loma- tai ympärivuotisen asumisen täydennysrakentamisalue. Alueella on sallittu loma-asuntojen muuttaminen ympärivuotisiksi asunnoiksi. Kiinteistöjä ei saa jakaa. Alue on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi, kun maankäytön yksityiskohtainen järjestely sitä edellyttää. Rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa vanhan rakennuksen korvaavan yhden uuden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 250 m2 sekä saunarakennuksen 25 m2 ja muita talousrakennuksia 50 m2. Korvaavassa ja täydennysrakentamisessa tulee ottaa erityisesti huomioon suojelumääräykset. Alle 2000 m2:n rakennuspaikalla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 m2. Vesihuollon järjestämisessä suositellaan vesiosuuskuntien perustamista tms. yhteisjärjestelyjä.

Alueella on rakennuskielto osayleiskaavan muuttamista varten.

Poikkeukset

- Rakennuskielto (MRL 38 §).

- Rakennuksen rakentaminen vesistön rantavyöhykkeellä ilman sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Yleiskaavassa osoitetun kokonaisrakennusoikeuden ylitys (sallittu yhteensä 105 m2, rakennetaan 285 m2) sekä loma-asuntokohtaisen rakennusoikeuden ylitys (sallittu 100 m2, rakennetaan 200 m2).

- Rakennus sijaitsee alle 50 metrin päässä (noin 40 metriä) keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta (RJ 22 §).

- Rakennuspaikan pinta-ala on alle 1 ha (3 500 m2) (RJ 20 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on toimittanut kahden naapurin suostumukset hakemukseen. Yhtä naapuria ei ole kuultu edes viran puolesta, koska päätösehdotus on kielteinen. Mikäli Varsinais-Suomen ELY-keskus päättää suostua hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen, pitää kiinteistön 464-3-199 haltijoille varata tilaisuus muistutuksen jättämiseen. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijalle on ilmoitettu, että lausuntoehdotus tulee olemaan kielteinen. Hakija on 5.6.2015 ilmoittanut, että haluaa asian Varsinais-Suomen ELY-keskuksen käsiteltäväksi, vaikka lausunto olisi kielteinen.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ei lausuntoja.

Päätöksen perustelut

Kyseinen kiinteistö sijaitsee rannalla, Hirvensalon Maanpäässä Iso-Pukin saarta vastapäätä. Alue on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Kiinteistö on muodostettu v. 1932 ja sillä sijaitsee noin 10 m2:n suuruinen vaja, joka on tarkoitus purkaa rakentamisen yhteydessä. Hakijan näkemyksen mukaan kyseessä on MRL 171 §:n mukainen lomarakennuksen korvaava rakentaminen, jolloin poikkeamisen myöntäminen olisi kunnan toimivallassa. Kyseisellä lainkohdalla on tarkoitettu säännellä uusien rakennuspaikkojen muodostamista erityisesti asemakaavoittamattomilla rannoilla. Lainkohdan perusteella ei siis voi katsoa korvaavaksi rakentamiseksi minkä tahansa varastokopin purkamista ja ”korvaamista” 200 m2:n suuruisella lomarakennuksella. Hakemuksen perustelujen mukaan kiinteistöllä olevaa 10 m2:n suuruista vajaa on käytetty aikanaan loma-asumiseen. Asiassa ei kuitenkaan ole esitetty mitään selvitystä. Pelkkä väite vajan aikaisemmasta käytöstä loma-asumiseen ei riitä. Kyseessä on uuden rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle eikä rakentamista voi katsoa korvaavaksi maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n tarkoittamalla tavalla. Poikkeuksen myöntämiseen on toimivalta Varsinais-Suomen ELY-keskuksella.

Kaavoituksessa on osoitettava vapaa-alueita asukkaiden yhteiseen ja yleiseen käyttöön. Hirvensalon rantakiinteistöt on rakennettu menneinä vuosina niin tiiviisti, että vapaan rannan löytäminen kaavoituksessa on vaikeaa. Rakennuspaikka on sinänsä rakentamiseen sovelias, mutta uusien rakennuspaikkojen muodostaminen ranta-alueelle ja rantavyöhykkeelle edellyttää asemakaavaa, jotta voidaan varmistaa maanomistajien tasapuolinen kohtelu ja kaavoituksen mahdollisuudet osoittaa vapaa-alueita myös rannoille.

Naapurikiinteistölle (Granskär 464-3-3) vuonna 1970 myönnetyssä rakennusluvassa tiloja Granskär ja Granskär II on käsitelty yhtenä kokonaisuutena. Tuolloin voimassa olleen rakennusjärjestyksen mukaan asemakaavoittamattomalla alueella kiinteistön rakennusoikeus oli 5 % kiinteistön pinta-alasta. Tilojen pinta-alojen yhteenlaskemisella on voitu osoittaa Granskär-tilalle suurempi rakennusoikeus ja tilalle onkin rakennettu asuinrakennus, joka rakennusrekisterin tietojen mukaan on 396 m2. Granskär II-tilalle yleiskaavassa osoitettu rakennusoikeus on edellä esitetyn mukaisesti hyödynnetty jo viereisen Granskär-tilan rakennusluvassa. 

Edellä esitetyn perusteella uuden rakennuspaikan osoittaminen hakemuksen mukaiselle kiinteistölle aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle ja alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen saattaa vaikeuttaa myös luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §). Turun kaupunki ei puolla poikkeuksen myöntämistä.

Liite 1Asemapiirros 29.10.2013

Oheismateriaali 1Hakemuksen perustelut

Oheismateriaali 2Sijaintikartta

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle asiassa edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat


Liitteet:

Ksylk § 208
Liite 1:Asemapiirros 29.10.2013