Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta20209.06.2015

6632-2015 (634)

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan jäsenten Mikaela Sundqvistin ja Tapio van Ooikin aloite polkupyöräonnettomuuksien vähentämiseksi

Tiivistelmä: -

Ksylk § 202

Jäsenet Mikaela Sundqvist ja Tapio van Ooik tekivät seuraavanlaisen aloitteen:

Turussa tapahtuu paljon polkupyöräonnettomuuksia liikenteessä. Turussa on tapahtunut vuosien 2002-2012 aikana 255 polkupyöräonnettomuutta sataatuhatta asukasta kohden. Tampereella vastaavia onnettomuuksia oli vain 130, ja koko Suomen keskiarvo oli 116. Turussa tapahtui siis lähes kaksinkertainen määrä henkilövahinkoon johtaneita polkupyöräonnettomuuksia verrattuna toiseen samankokoiseen kaupunkiin (ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klangin laatima tilasto).

Turun Polkupyöräilijät on laatinut listan vaarallisista risteyksistä, pyöräreiteistä ja pyöräteistä Turun keskustassa. Ne ovat hankalia ja epäselviä sekä autoilijoille että pyöräilijöille, ja synnyttävät nopeasti eteen tulevia vaaranpaikkoja.

Pyydämme kaupunkisuunnittelulta ja kiinteistöliikelaitokselta vastausta, miten nämä selvästi vaaralliset ja epäselvät paikat muutetaan turvallisemmiksi ja selvemmiksi sekä arviota kunkin toimenpiteen kustannuksista. Oma arviomme on, että useassa paikassa voidaan onnettomuusriskiä vähentää varsin kohtuullisin kustannuksin, esimerkiksi varoittamalla muuttuneesta etuajo-oikeudesta.

On toivottavaa, että vastaus laaditaan yhdessä Poliisin kanssa. Paikat on lueteltu alla. Ne on havainnollisesti esitelty 5.6.2015 julkaistussa videossa "Pyöräilijällä on monta vaaran paikkaa Turun keskustassa" Katsottavissa:  http://tstv.fi/video/8070

1. Yliopistonkadun ja käsityöläiskadun sekä Ursininkadun risteys:

2. Puutarhakadun ja Koulukadun risteys:

3. Ratapihankadun ja Koulukadun risteys:

4. Itäisen rantakadun ja Merimiehenkadun risteys:

5. Aninkaistenkatu ja Uudenmaankatu:

PäätösKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti merkitä aloitteen tiedoksi ja lähettää valmisteltavaksi suunnitteluyksikköön.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvSalonen Matti
tpvSiirto Tapio