Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta17526.05.20157

4105-2015 (639)

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunto Turun raitiotien yleissuunnitelmasta (Ks)

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa Turun raitiotien yleissuunnitelmasta. Raitiotiellä on merkittävä vaikutus kaupunkikehitykseen. Lausuntoehdotuksessa esitetään, että pitkällä aikavälillä tavoiteltavasta kaupunkirakenteesta ja liikennejärjestelmästä - joihin raitiotie vaikuttaisi merkittävästi - tehdään kaupunginvaltuuston selkeä päätös ja tämän jälkeen toteutetaan tavoitetilaa järjestelmällisesti kaikessa toiminnassa.

Ksylk § 175

Kaupunkisuunnittelu, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela 20.5.2015:

Turun kaupunginhallitus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa Turun raitiotien yleissuunnitelmasta 8.6.2015 mennessä. Lausuntoja on pyydetty yli 50 eri taholta. Kaupunginhallitus on toivonut kannanottoja seuraaviin kysymyksiin:

Turun raitiotien yleissuunnitelmaa on esitelty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle 5.5.2015.

Ehdotus kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunnoksi

Raitiotie voi toimia Turun vetovoimatekijänä yritysten ja asukkaiden valitessa sijoittumistaan Turun kaupunkiseudulla. Osittain raitiotie voi houkutella asukkaita ja investointeja raitiotien varteen jopa Turun kaupunkiseudun ulkopuolelta, sillä joukkoliikenneyhteyksien merkityksen esimerkiksi yritysten sijoittumiseen arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa. Raitiotie voi toimia vetovoimatekijänä sellaisten alueiden kehityksessä, jotka muuten toteutuisivat merkittävästi hitaammin tai tehottomammin. Tällaisista alueista esimerkkinä mainittakoon Itäharjun teollisuusalue sekä Satakunnantien varsi. Raitiotie voi toimia myös Turun keskustan vetovoimatekijänä ja viihtyvyyden lisääjänä, koska joukkoliikenteen kilpailukyvyn arvioidaan parantuvan ja keskustan läpikulkuliikenteen osittain siirtyvän sille paremmin soveltuville reiteille.

Superbussin ja raitiotien erojen arvioidaan liittyvän pitkälti laadullisiin tekijöihin, sillä toiminnallisesti superbussi ja raitiotie ovat hyvin lähellä toisiaan (esimerkiksi liikennejärjestelyt, linjasto ja vuorovälit). Raitiotiestä on paljon onnistuneita esimerkkejä, mikä tukee kokonaisvaltaisen kaupunkikehitystavoitteen sekä maankäytön toteutumista tavoitteiden mukaisesti. Superbussin osalta on epävarmempaa kuinka paljon maankäyttöä superbussi pystyy houkuttelemaan joukkoliikenteen varteen. Toisaalta riskit kustannusten osalta ovat pienempiä. Erityisen tärkeäksi superbussiratkaisun toteuttamisessa nähdään joukkoliikenne-etuuksien ja laadullisten tekijöiden toteutus, toisin sanoen pelkkä kaluston muuttaminen tuplanivelbusseiksi ei ole superbussiratkaisu.

Seudullisuus on erittäin tärkeä suunnitteluperiaate suurikapasiteettista joukkoliikennettä suunniteltaessa. Turun kaupunkiseudun kuntien tulisi yhdessä muodostaa selkeä visio joukkoliikenteen kehittämisestä seuraavan 20-30 vuoden aikana sekä sitoutua vision toteuttamiseen myös maankäytön kehityksessä. Pitkän aikavälin visiota voidaan toteuttaa myös vaiheittain esimerkiksi superbussiratkaisun avulla. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tärkein toimenpide on selkeän vision muodostamisen lisäksi aloittaa joukkoliikenne-etuustoimenpiteiden toteuttaminen tärkeimmillä joukkoliikennekäytävillä muun muassa Turun keskustassa, mikäli tavoitetilaksi asetetaan raitiotie- tai superbussijärjestelmä.

Raitiotiellä on merkittävä vaikutus yhdyskuntarakenteen kehittymiseen pitkällä aikavälillä ja yleissuunnitelman lähtökohta raitiotiestä kokonaisvaltaisena kaupunkikehityshankkeena on kannatettava. Raitiotie ja muut korkealaatuiset joukkoliikennekäytävät toimivat kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan kaavoituksen ohjenuorana siitä, mihin maankäyttöä keskustan ulkopuolella tulisi ensisijaisesti kehittää. Raitiotien yleissuunnitelmaa käytetään tilavarausten määrittelyn lähtökohtana kaavoituksessa. On tärkeää, että kaupunginvaltuusto tekee selkeän päätöksen raitiotien rakentamisesta, siihen varautumisesta tai suunnitelmien hylkäämisestä, jotta maankäyttöä osataan kehittää pitkäjänteisesti oikeaan paikkaan pitkän aikavälin tavoitteita tukien.

Oheismateriaali 1Raitiotien yleissuunnitelmaraportti: http://www.turunraitiotie.info/raportti_Turku_lowres.pdf

Oheismateriaali 2Raitiotien yleissuunnittelumateriaalin liite- ja tausta-aineisto: http://www.turunraitiotie.info/raportit.html

Oheismateriaali 3Raitiotien yleissuunnitelman esittelykalvosarja

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun kaupunginhallitukselle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus