Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16319.05.20156

5318-2015 (032, 230)

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksan tarkistaminen (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelulain muutoksen vuoksi kunta on voinut 1.9.2014 alkaen periä valvontamaksun ympäristölupavelvollisten ja rekisteröitävien toimintojen suunnitelmallisesta, vuosittaiseen valvontaohjelmaan perustuvasta tarkastuksesta. Ympäristösuojeluviranomaisen taksan on tämän vuoksi syytä muuttaa. Lisäksi laitosten lupamaksutaksoja on korotettu noin 10 %:lla. Nykyinen taksa on ollut voimassa kolme vuotta.

Ksylk § 163

Ympäristönsuojelu, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki 8.5.2015

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 205 §:n mukaan ympäristönsuojelulain mukaisen luvan, luvan muuttamisen, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä voidaan periä maksu. Vastaava säännös on myös jätelain (646/2011) 144 §:ssä, vesilain (587/2011) 18 luvun 12 §:ssä ja merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 13 luvun 1§:ssä. Kunnalle perittävän maksun suuruuden tulee vastata enintään suoritteen tuottamisesta aiheutuvia kokonaiskustannuksia.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 6 §:n 1 momentin 11) -kohdan mukaan kaupunginvaltuuston tehtävänä on mm. päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän uuden asiakasmaksun käyttöön ottamisesta.

Hallintosäännön 23 §:n 2 momentin 7)-kohdan mukaan lautakunnan tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu päättää tehtäväalueen palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden ja perusteiden mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 26.3.2012 (§ 50) nykyisin voimassa olevan Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan ja se on ollut voimassa 5.4.2012 alkaen.

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksaa on tarpeen tarkistaa, sillä syyskuun alussa 2014 voimaan tulleen uuden ympäristönsuojelulain mukaan lain mukaisista, valvontaohjelmaan perustuvista luvanvaraisen ja rekisteröitävän toiminnan määräaikaistarkastuksista ja niiden muusta ohjelmaan perustuvasta säännöllisestä valvonnasta voidaan periä maksu. Maksu voidaan periä myös tarkastuksista, jotka ovat tarpeen lain 175 §:ssä tai 176 §:ssä tarkoitetun kiellon tai määräyksen noudattamisen valvomiseksi taikka 181 §:ssä tarkoitetun toiminnan keskeyttämiseksi. Ympäristönsuojelulakiin on 1.5.2015 alkaen tullut voimaan myös muutos, jonka perusteella luvan muuttamista koskeva maksu peritään toiminnanharjoittajalta, vaikka asia olisi tullut vireille viranomaisen hakemuksesta.

Taksaan on siten lisätty uudet, valvonnasta perittävät maksut. Muilta osin taksarakennetta ei ole merkittävästi muutettu ja maksuihin on tehty n. 10 % tarkistus, joka vastaa yleistä kustannustason nousua edellisestä taksan tarkistuksesta.

Liite 1Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi

Liite 2Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaulukoksi 

Oheismateriaali 1Taksa ja maksutaulukko muutoksin (toimitetaan myöhemmin)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteen 1 mukaisen ympäristönsuojeluviranomaisen taksan ja liitteen 2 mukaisen ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaulukon. Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuustolle esitetään liitteiden 1 ja 2 hyväksymistä maksuperusteiden muutosten osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vt ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki esitteli asiaa kokouksessa.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 163
Liite 1:Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi
Liite 2:Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaulukoksi