Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta15505.05.20154

1934-2015 (615, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätös, Meri-Kollintie, Kakskerta (P 2015-198) (Hal)

Tiivistelmä:

Kakskerrassa Meri-Kollintiellä sijaitsevan 1950-luvulla rakennetun lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutoksesta asuinrakennukseksi on tehty myönteinen poikkeamispäätös. Naapuri on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Lautakunnalle esitetään hallinto-oikeudelle annettavaksi lausunnoksi, että valitus tulisi hylätä.

Ksylk § 155

Toimialan hallinto, rakennuslakimies Leena Salmelainen 28.4.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 10.3.2015 § 79 tehnyt myönteisen päätöksen Heikki ja Soile Ruolan poikkeamishakemuksesta lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi Kollin kylän (446), Koivuranta-nimiselle tilalle rek. nro 1:133, osoitteessa Meri-Kollintie 16.

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 30.4.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 15.5.2015 saakka.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseinen lomarakennus on sijainnut nykyisellä paikallaan 0,4 metrin päässä naapurin rajasta 1950-luvulta saakka. Lomarakennuksen muuttamiselle asuinrakennukseksi tehtiin myönteinen poikkeamispäätös vuonna 2002. Kiinteistön omistajat eivät ymmärtäneet hakea poikkeuksen edellyttämää rakennuslupaa, mutta rakennusta on jo vuosia käytetty ympärivuotiseen asumiseen. Alkuperäinen poikkeamispäätös on vanhentunut. Valituksen tehnyt naapuri on vuonna 2002 antanut suostumuksen käyttötarkoituksen muutosta koskevaan poikkeamishakemukseen.

Valittajalle myönnettiin vuonna 2004 poikkeus rakentaa omakotitalo naapurikiinteistölle (Rauhaniemi). Nyt käsitelty poikkeamispäätös on linjassa kiinteistön omistajien yhdenvertaisen kohtelun kanssa, koska useilla alueen kiinteistöillä, myös valituksen tehneen naapurin kiinteistöllä, on ympärivuotiseen asumiseen osoitettu rakennus. Käyttötarkoituksen muuttaminen ei vaikuta haitallisesti alueen maankäyttöön tai alueen käytön muuhun järjestämiseen.

Valituksen tehneen naapurin kiinteistö on lähes 10 hehtaarin suuruinen. Naapurin rakenteilla oleva omakotitalo sijaitsee lähes 100 metrin päässä Koivurannan tilan lomarakennuksesta, joka on tarkoitus muuttaa omakotitaloksi. Rauhaniemen tilan koko huomioon ottaen sen pihapiiri ei ulotu Koivurannan tilan rajalle eikä käyttötarkoituksen muutos häiritse tarpeettomasti pihapiirin käyttöä. 1950-luvulta paikoillaan sijainneen rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen lomarakennuksesta omakotitaloksi ei mitenkään voi aiheuttaa naapurille maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettua haittaa. Valituksen mukaan olosuhteet ovat muuttuneet vuoden 2008 jälkeen. Ainoa muutos olosuhteissa on, että sekä Palmunen että Ruolat asuvat kiinteistöillä vakituisesti. Molemmat osapuolet ovat tehneet toisistaan rakennusvalvontaan toimenpidepyynnöt maankäyttö- ja rakennuslain vastaisesta rakentamisesta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että poikkeamisen edellytykset täyttyvät. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 30.3.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Ruohonen, Röberg ja Vierimaa.

Van Ooikin Sundqvistin kannattaman tekemän lausuntoehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Heikkilä, Muurinen, Sandelin ja Säteri.

Van Ookin lausuntoehdotus oli seuraava:

Koska kyseessä on useita poikkeuksia vaativa käyttötarkoituksen muutos, tulisi asia ratkaista kaavalla poikkeaman sijaan. Vaikka asiassa ei päätetäkään uuden rakennuksen rakentamisesta, pitäisi asiassa ottaa huomioon rakentamista koskeva lainsäädäntö. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 57 §:n mukaan rakennusta ei saa asemakaava-alueen ulkopuolella ilman asianomaisen suostumusta rakentaa viittä metriä lähemmäksi toisen omistamaa tai hallitsemaa maata. Rakennus, jolle käyttötarkoituksen muutosta haetaan, sijaitsee vain 0,4 metrin päässä toisen omistamasta maasta. Ympärivuotinen asuminen näin lähellä toisen kiinteistöä synnyttäisi paljon enemmän haittaa naapurille kuin loma-asuminen. Naapureiden tasavertaisen kohtelun vuoksi asia tulisi selvittää kaavalla. On myös huomioitava että alueella on voimassa rakennuskielto osayleiskaavan laatimista varten. Kaavatyön edetessä voi vastaavia käyttötarkoituksen muutoksia tulla samalle alueelle useampia, mikä myös puoltaa asian ratkaisemista kaavalla.

Kaavallisella tarkastelulla voidaan myös ratkaista se, onko nykyisen lomarakennuksen rakennuspaikka ranta-alueella parhaiten soveltuva ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetulle asunnolle.

Edellä esitetyn perusteella sekä valituskirjelmässä esitettyjen perusteluiden takia Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että asia tulee ratkaista kaavallisesti poikkeamispäätöksen sijaan. Tämän vuoksi Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hyväksyä

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus