Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta8810.03.201512

60-2015 (60)

Tiedoksi merkittävät asiat (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 88

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen 3.3.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle on osoitettu seuraavat tiedoksi merkittävät asiat. Asiakirjat ovat nähtävänä kokouksen sihteerillä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vireilletuloilmoitus; Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukaisen suojeluasian vireillepano, 23.2.2015.

Turun kaupungin tilalla Rautatieasema (853-514-3-9) osoitteissa Ratapihankatu 37-41 sijaitsevat rakennukset (asemarakennus, asemapäällikön talo ja asuinkasarmi) ympäristöineen sisältyvät Sopimuksen menettelytavoista valtakunnallisesti merkittävien rautatieasema-alueiden säilyttämiseksi ja suojelemiseksi (Rautatiesopimus) 22.9.1998 kohdevalikoimaan.

Rautatiesopimuksen osapuolet ympäristöministeriö, Museovirasto, Ratahallintokeskus, VR-yhtymä Oy, Valtion kiinteistölaitos (nykyinen Senaatti-kiinteistöt) ja Metsäntutkimuslaitos sitoutuivat kohteiden säilyttämiseen ja suojeluun. Rautatiesopimuksen mukaan suojeltujen kohteiden säilyttäminen ja suojelu sekä suojelusta luopuminen ratkaistaan siinä yhteydessä, kun alueen tai sen rakennusten kehittämisen ja käytön suunnitteleminen tai luovuttaminen on ajankohtaista. Voimassa olevassa vuoden 1897 asemakaavassa ei ole käsitelty suojelua. Rakennukset sijaitsevat lisäksi valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueella (RKY 2009).

Koska edellä mainituilla kiinteistöillä sijaitsevat Turun rautatieasema-alueen rakennukset aukioineen ja pihoineen saattavat olla rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain tarkoittama suojelukohde, Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa omasta aloitteestaan Turun kaupungin rautatieasema-alueen suojeluasian vireille rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaisena asiana, koskien asemarakennusta, asemapäällikön taloa ja asuinkasarmia sekä kokonaisuuteen liittyvää aukiota ja piha-alueita (Oheismateriaali 1).

Ympäristöinsinööri 26.2.2015 § 3. Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen meluntorjuntailmoituksesta koskien jätteenpolttolaitoksen purkua (myönnettiin ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisin määräyksin).

Toimialajohtaja/sarja 10:

3.3.2015 § 1. Liikettä työmatkaan! hankkeen jatkohankkeen tilaaminen.

Ympäristötoimiala on ollut mukana Liikettä työmatkaan! projektissa vuosina 2013 – 2014. Hankkeessa osoitettiin, että työmatkaliikunnan edistäminen on Turun kaupungin organisaatiossa erittäin kannattavaa toimintaa. Turun kaupungin organisaatiossa on tämän Liikettä työmatkaan! hankkeen toiminnan, hyvien tulosten ja kokemusten perusteella syntynyt erittäin myönteinen ilmapiiri ja työmatkaliikunnan edistämisverkosto työmatkaliikuntaa edistämään. Hankkeen ohjausryhmä esitti 7.10.2014 palaverissaan, että Liikettä työmatkaan! hankkeelle on hyvä saada jatkohanke, jossa määritetään mm. tarkemmin, miten työmatkaliikunnan edistämistoiminta jalkautetaan osaksi Turun kaupungin organisaation päivittäistä toimintaa. Tämä jatkohanke on valmisteltu yhdessä sen tulevan ohjausryhmän sekä Valonian ja hankkeen muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vuosina 2013 – 2014 hankkeen rahoitus on tullut pääosin ulkopuolelta, mutta myös kaupungin muilta toimialoilta ympäristötoimialan lisäksi. Hankkeelle on jäänyt käyttämättömiä varoja n. 10.700 euroa, joita voidaan käyttää hankkeen rahoittamiseen.

Jatkohankkeen toteuttamisesta on keskusteltu Dewinski Oy:n kanssa, jonka palveluksessa on aiemmin hanketta vetänyt Tapio Hartikainen. Ympäristötoimialalla ei ole tietoa muista yrityksistä, joille jatkotyö voitaisiin antaa tehtäväksi.

Toimialajohtaja päätti, että ympäristötoimiala tilaa Liikettä työmatkaan! jatkohankkeen 10 700 euroa (alv 0 %) Dewinski Oy:ltä.

Kaupunginhallitus 22.2.2015 § 78. Lautakuntien pöytäkirjat ja viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat (Kh päätti, ettei se ota pöytä- ja päätöspöytäkirjoja käsiteltäväkseen).

Ympäristönsuojelujohtajan päätös nro 98, 4.3.2015.

Päätös hulevesiviemäriin liittymistä koskevan vapautuksen myöntämiseksi kiinteistölle 853-75-26-17, Pirttilähteenkatu 14 (myönnettiin vapautus).

Ympäristöterveydenhuollon johtajan ja kaupungineläinlääkärin tarkastuspöytäkirja 27.2.2015.

Tarkastuksen syynä oli kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 20.1.2015 § 26 antaman määräyksen ja kiellon noudattamisen tarkastaminen. Määräyksen tehostamiseksi lautakunta oli asettanut uhkasakon. Tarkastuksessa todettiin, että toimija on korjannut uhkasakon uhalla tehtäväksi määrätyt asiat välttävästi ja noudattanut annettua kieltoa. Uhkasakkoa ei ole tarpeen langettaa.

Ympäristöterveydenhuollon johtaja 2.3.2015 § 49. Valvontaeläinlääkäri Pia Pourin eroaminen virastaan (myönnettiin).

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vireilletuloilmoitus, 23.2.2015

Oheismateriaali 2Tarkastuspöytäkirja 27.2.2015

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä asiat tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta yksimielisesti.